Odbúrajme rasizmus

Prvé, čo mi zíde na um pri slove tolerancia, je tolerovať jeden druhého bez predsudkov a okolkov. O Slovensku sa to však asi nedá povedať. Nám tolerancia nič nehovorí. Poznám to celkom dobre ako predseda občianskeho združenia Ohnivé srdce, ktoré sa snaží robiť niečo pre Rómov.
Počet zobrazení: 861

Prvé, čo mi zíde na um pri slove tolerancia, je tolerovať jeden druhého bez predsudkov a okolkov. O Slovensku sa to však asi nedá povedať. Nám tolerancia nič nehovorí. Poznám to celkom dobre ako predseda občianskeho združenia Ohnivé srdce, ktoré sa snaží robiť niečo pre Rómov. Musím smutne skonštatovať, že máme pripravených dosť kvalitných projektov, ale zatiaľ sa nenašiel ani jeden kompetentný orgán, ktorý by chcel s nami spolupracovať, česť výnimkám. Jednoducho nás netolerujú. Rómska problematika je dosť citlivá a náročná, ak chce niekto pracovať v tejto oblasti, musí ju dobre poznať. To, že sa rómska problematika nerieši poriadne, ma trápi, rovnako i fakt, že tí, čo by ju radi riešili, na to nemajú dosť finančných prostriedkov, podobne ako my. Rasizmus sa mňa i mojich kolegov zo združenia dotýka už len preto, že pracujeme pre Rómov a snažíme sa im pomôcť či už kultúrne, alebo v sebarealizácii. Veľakrát mi už niektorí ľudia vyčítali, že sa zaoberám práve rómskou problematikou. Veľmi často sa stretávame s rôznymi prejavmi rasizmu. A práve preto je dobré, ak sa s tým niečo robí. Naše občianske združenie sa nezaoberá len problémami Rómov, pomáhame aj homosexuálne orientovaným, dokonca máme pre nich pripravený jeden projekt.

Ako rómskemu redaktorovi mi dali kolegovia v jednom nemenovanom košickom rádiu pocítiť, že som iný ako oni a že k ich pracovnej elite nepatrím. Keď som sa raz vrátil z Bratislavy, kde som študoval na kurze u jednej americkej novinárky, dostal som radu od nášho koordinátora, aby som sa do rádia ani nevracal. Vybrali sme sa do toho rádia spoločne, aby nám vysvetlili, čo sa deje. A tam na mňa kolegovia spustili, že nie sú spokojný s mojou prácou a najväčší nonses bolo to, keď si vymysleli na mňa kolegovia, že vraj ja som sa chválil s tým, že mne osobne riaditeľ pridelil moderovanie jednej relácie. Vôbec to nebola pravda a ja som osobne riaditeľa vôbec nepoznal, ale nemal som sa ako brániť. Bol som tam len ja sám jediný Róm a všetci boli proti, a to len kvôli tomu, že nevedeli do svojho kolektívu prijať niekoho, kto je od nich odlišný farbou pleti a výzoru. Základom dobrého spolunažívania je odbúrať latentný rasizmus, netoleranciu a usilovať sa vo všetkých aspektoch, i keď je to niekedy dosť náročné, vyriešiť rómsku problematiku. Práve preto vítam, že vychádza periodikum, ktoré objektívne informuje, čo sa deje na Slovensku. Som veľmi rád, že existuje taká organizácia, ako sú Ľudia proti rasizmu, ktorí sú naozaj proti rasizmu, netolerancii a diskriminácií osôb pre ich inú orientáciu alebo vierovyznanie.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984