Problémom ekonomiky je dvojitý deficit

Deficit zahraničného obchodu a platobnej bilancie zostáva na Slovensku na neudržateľne vysokej úrovni. Platobná bilancia je tohto roku v prebytku vďaka prílevu priamych zahraničných investícií, a preto môže nimi vykryť spomínaný deficit. Táto priaznivá situácia nebude trvať dlho, ako na to upozorňuje štúdia Svetovej banky Prehľad rozvojovej politiky.
Počet zobrazení: 3251

Deficit zahraničného obchodu a platobnej bilancie zostáva na Slovensku na neudržateľne vysokej úrovni. Platobná bilancia je tohto roku v prebytku vďaka prílevu priamych zahraničných investícií, a preto môže nimi vykryť spomínaný deficit. Táto priaznivá situácia nebude trvať dlho, ako na to upozorňuje štúdia Svetovej banky Prehľad rozvojovej politiky.

Súčasná hospodárska politika podľa Svetovej banky umožní zamestnať menej ľudí, najmä menej kvalifikovaných pracovníkov. „Ekonomická politika sa zatiaľ zameriava na stimuláciu investícií, no budúci rast závisí aj od zvyšovania zamestnanosti, ktorá je v súčasnosti len na úrovni 50 percent populácie v produktívnom veku, a tým je jedna z najnižších spomedzi všetkých štátov strednej a východnej Európy,“ tvrdí Svetová banka.

Slovenskú republiku delí od členstva v Európskej únii ešte rok, čo jej ponúka možnosť riešiť základné otázky. Svetová banka preto novej vláde navrhuje, aby využila toto obdobie na dosiahnutie niekoľkých cieľov. Prvým je obmedzenie podnikových dotácií, záruk, ktorých súčasný objem je na úrovni 6 percent hrubého domáceho produktu a je najvyšší zo všetkých reformujúcich sa východoeurópskych krajín, vrátane zníženia tej podpory poľnohospodárstva, ktorá nie je v súlade so spoločnou poľnohospodárskou politikou Európskej únie (CAP), a podstatného obmedzenia transferov železniciam.

Druhým opatrením je presmerovanie programov výdavkov namiesto ich rozširovania tak, aby docielili súlad s kritériami financovania štrukturálnych fondov, sem patrí aj pomoc pri zveľaďovaní Bratislavy ako centra ekonomického rastu. Podľa Svetovej banky treba zvýšiť dôchodkový vek na 65 rokov pre všetkých s cieľom zabezpečiť udržateľnosť dôchodkového systému z verejných prostriedkov bez masívneho vzrastu fiskálneho deficitu v dôsledku demografických faktorov. Podľa nej treba odložiť plánované zníženie príjmov uvažované v rámci Predvstupového ekonomického programu (z 38 % HDP v roku 2000 na 35 % z cieľových 33 % v roku 2004), kým nedôjde k realizácii očakávaného zníženia výdavkov. Verejné financie by mali vyvážiť daňové zaťaženie ústupom od daní z objemu miezd, predovšetkým zdravotných a nemocenských príspevkov, a zvýšením iných daní, napríklad zjednodušením systému vrátenia dane z pridanej hodnoty, zdanením extrémnych príjmov v plynárenstve, znížením daňovej stimulácie investorov na úroveň kompatibilnú s Európskou úniou a zdanením všetkých osobných príjmov – vrátane prídavkov na deti, ak ostanú plošné – daňou z príjmu fyzických osôb. Svetová banka si myslí, že treba urýchliť realizáciu plánovaných taríf elektrickej energie a plynu, podľa potreby s cielenou kompenzáciou pre spotrebiteľov s nízkymi príjmami. Takisto treba využiť privatizačné príjmy zo zahraničia na prednostné zníženie zahraničného dlhu pred domácim oddlžením, vyhnúť sa ďalšej stimulácii domáceho dopytu. Podľa Svetovej banky by sa mala začať privatizácia výroby energie, zvlášť jadrovej a zvlášť tepelnej, ako aj pôdy neidentifikovaných vlastníkov.

Okrem toho by sa mala zvýšiť flexibilita trhu práce, ktorá je jednou z najnižších spomedzi kandidátskych krajín. Podľa medzinárodnej inštitúcie by sa mal urýchliť proces riešenia zadlženosti s cieľom zjednodušiť druhé kolo prevodu vlastníctva majetku, ktorý bol získaný pochybným spôsobom za Mečiarovej vlády a odstrániť hlavnú prekážku pri poskytovaní bankových úverov malým a stredným podnikom. Nemenej dôležité je podľa názoru Svetovej banky odstránenie obmedzenia vnútroštátneho obchodu v rámci Česko-slovenskej colnej únie.

Všetko bude závisieť od toho, či vláda vytvorí inštitucionálny rámec, v ktorom sa bude robiť reforma riadenia systému verejných výdavkov, praktických krokov potrebných pre stratégiu rozpočtu orientovanú na rast ekonomiky a konsolidáciu nedávnych decentralizačných opatrení. Stručnejšie povedané, ide o kroky, ktoré by mali priniesť úspory vo výdavkoch štátneho rozpočtu. Vďaka nim sa možno nebudú musieť zvyšovať príjmy do rozpočtu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984