Chaos totalos

Najmä médiá často vyjadrujú názor, že kauza zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny stále traumatizuje našu spoločnosť. Zrejme nielen ona, ale všetky skutky amnestované kedysi zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom traumatizujú predovšetkým súčasnú vládnu koalíciu.
Počet zobrazení: 1412

Najmä médiá často vyjadrujú názor, že kauza zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny stále traumatizuje našu spoločnosť. Zrejme nielen ona, ale všetky skutky amnestované kedysi zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom traumatizujú predovšetkým súčasnú vládnu koalíciu. A najmä KDH. Tomu už raz nevyšla iniciatíva tohto druhu v parlamente, keď za zrušenie amnestií nehlasoval ani ich vtedajší koaličný partner SDĽ. Teraz je síce táto myšlienka priechodná v súčasnej koalícii, no to je stále len 78 hlasov. A na prijatie návrhu ústavného zákona o zrušení tzv. Mečiarových amnestií treba minimálne deväťdesiat hlasov.

A tak dostal šéf kresťanských demokratov Pavol Hrušovský viac ako bojovú úlohu – presvedčiť dvanástich poslancov opozície, aby zahlasovali za ich návrh. Postoj HZDS netreba ani komentovať. Lenže takýto návrh by nepodporili ani zákonodarci zo Smeru a KSS. Podľa komunistov by bolo zrušenie amnestií amorálne. Podobný názor má aj Ficov Smer. Predseda SMK Béla Bugár ukázal, ako veľmi mu záleží na zrušení amnestií i tým, že by vedel vyjednávať o zrušení amnestií bývalého prezidenta Michala Kováča. No, a potom by sme sa mohli dostať aj k tomu, že zrušíme amnestie jeho predchodcu Václava Havla. A keď bude ešte niekto potrebovať, môžeme ísť ešte viac do minulosti. A jednoducho zrušíme všetko, čo niekomu nevyhovuje. V takom prípade mi napadá už len názov jednej knihy – Chaos totalos.

Zaujímavé bude sledovať, čím bude Pavol Hrušovský svojich kolegov z opozície presviedčať, aby návrh KDH podporili. Vraj to nebudú peniaze. Čo však potom pohne opozíciou? Možno sa bude chcieť Vojtech Tkáč a jeho prívrženci takýmto spôsobom pomstiť Vladimírovi Mečiarovi. Ale o tom sa dá pochybovať. Jedine, že by kresťanskí demokrati v parlamente docielili, aby sa o tomto návrhu hlasovalo tajne. Tak sa možno niektorí opozičníci nechajú za nejakú úplatu presvedčiť. Z racionálnych dôvodov totiž nik z nich určite za zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara nezahlasuje. A možno bude viacero tých, ktorí sa jednoducho pomýlia. Veď parlament je zložený z viacerých nováčikov, z ktorých niektorí sa s hlasovacím zariadením ešte stále poriadne neskamarátili. Takže, kto bude nasledovať napríklad poslanca Hermana Arvaya z KSS?

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984