Ľudí proti rasizmu potrebujeme

Stále rozmýšľam, prečo sa mladí ľudia vracajú k fašistickým a rasistickým metódam. Zrejme je to preto, že sú hrdí na to, čo dokázali nacisti, keď vraždili v koncentračných táboroch milióny ľudí, keď zomierali nevinní ľudia vo väzení či na nútených prácach, kde ich dovážali najmä z východnej a západnej Európy.
Počet zobrazení: 1027

Stále rozmýšľam, prečo sa mladí ľudia vracajú k fašistickým a rasistickým metódam. Zrejme je to preto, že sú hrdí na to, čo dokázali nacisti, keď vraždili v koncentračných táboroch milióny ľudí, keď zomierali nevinní ľudia vo väzení či na nútených prácach, kde ich dovážali najmä z východnej a západnej Európy. Všetko, čoho sa dopustia neonacisti alebo iní ľudia, sa posudzuje, akoby neurobili nič, čo je trestným činom a čo treba potrestať. Mám pocit, že v rámci demokracie je na Slovensku možné všetko a nikomu sa nič nestane. Je to jednoducho bežné a tolerované. Na prstoch jednej ruky by som mohol spočítať prípady, v ktorých títo ľudia boli potrestaní za brutálne napadnutie ľudí, ktoré sa mnohokrát skončilo smrťou, alebo podobné rasistické prípady. Naša spoločnosť prešla z extrému do extrému. Súčasnosť nám neveští nič dobrého.

Ak sa nezavedú prísne sankcie, ktoré by bránili ľuďom nebáť sa, keď spáchajú trestný čin, tak sa to môže pre nás skončiť veľmi nepriaznivo. Všetci by sme mali byť v strehu, ale mali by to byť najmä vládne orgány a polícia, starajúca sa o našu bezpečnosť. Práve polícia by sa mala rasizmom a fašizmom dôsledne zaoberať. Všetci ostatní ľudia, všetky ostatné organizácie, ktoré majú vzťah k demokracii a vedia si vážiť, čo všetko demokracia priniesla a vôbec čo vo svete dáva, by mali byť veľmi opatrní a ustavične upozorňovať príslušné orgány na to, aby proti nim zakročili. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov podal už niekoľko podaní na začatie trestného stíhania na Generálnu prokuratúru SR. Za posledné tri-štyri roky, čo som predsedom zväzu, si nepamätám, že by sa aspoň jeden vyriešil tak, že sa vyvodili konkrétne dôsledky voči páchateľom.

Činnosť iniciatívy Ľudia proti rasizmu vnímam veľmi pozitívne. Potrebujeme vás, aby ste všetkým pripomínali, aké hrôzy sa v minulosti udiali a do ktorých sa už nikdy nechceme dostať. Keď budete stále pracovať na celom Slovensku, najmä v menších obciach či menších mestečkách, kde sú aktivity neonacistov bohatšie ako v mestách, pretože nie sú tak na očiach polície, bude to užitočné.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984