S údivom na tvárach

V stredu minulý týždeň poslanci NR SR posunuli, napriek nejednotnému stanovisku, do druhého čítania vládny návrh zákona o zrušení väčšiny štátnych fondov.
Počet zobrazení: 1598

V stredu minulý týždeň poslanci NR SR posunuli, napriek nejednotnému stanovisku, do druhého čítania vládny návrh zákona o zrušení väčšiny štátnych fondov.

Návrh predkladala ministerka financií Brigita Schmögnerová v hodine dvanástej. Už vopred sa totiž jeho schválenie predpokladalo. Veď preto sa ministerka vyjadrila v tom zmysle, že ak poslanci zákon neprijmú, bude nás čakať rozpočtové provizórium.

Prečo teda vláda prišla s takýmto závažným návrhom až teraz? Spôsob, akým ho predložila parlamentu, sa nepáčil ani opozícii, ani koaličným poslancom.

Celkovo by malo zaniknúť deväť fondov z oblasti pôdohospodárstva, zdravotníctva, kultúry, cestného hospodárstva, výstavby a ochrany životného prostredia. Týmito krokmi sa zvýšia požiadavky na štátny rozpočet v roku 2002 o 15,8 miliardy korún. Od januára 2003 by mal zaniknúť aj Štátny fond rozvoja bývania.

Poslanci sa viackrát vyjadrili pre individuálne prehodnotenie hospodárenia fondov a proti ich plošnej likvidácii. Na to však už údajne nie je čas. Ak by sme počítali s variantom, že by projekt zákona v NR SR neprešiel, bolo by nevyhnutné prepracovať návrh štátneho rozpočtu, pretože ten už so zánikom fondov počíta. Následne by nastalo rozpočtové provizórium a ohrozenie naštartovania reformy verejnej správy, pretože prvý štvrťrok by sa riadil podľa návrhu rozpočtu na rok 2001 a ten s existenciou samosprávnych orgánov vyšších územných celkov a prenosom kompetencií i finančných prostriedkov zo štátnej správy na ne nepočíta.

Ministerka B. Schmögnerová hovorí o zvýšení transparentnosti pri nakladaní so štátnymi peniazmi, čo zrejme súvisí aj so Staff Monitored Programe, v ktorom sa Slovensko zaviazalo, že sa fondy zrušia. Ministerka sa preto nemôže čudovať, ak zo strany poslancov existovala neochota prijať takýto zákon. Jeho predloženie totiž nie je korektné urobiť krátko pred prijatím návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Vážne výhrady zazneli aj v poslaneckom klube SDĽ, ktorá B. Schmögnerovú na jej vládny post nominovala.

Na formu predloženia návrhu zákona sa "posťažoval" Viliam Sopko a Jozef Klemens. Poslanci poukazujú na nehospodárne nakladenie s prostriedkami práve na ministerstve financií.

Aj keď parlament vládny návrh napokon posunul do druhého čítania s výhradami, poslanci tak urobili s vedomím hroziaceho budúcoročného provizória štátneho rozpočtu. Išlo o špekuláciu vlády, alebo nebol skutočne čas pripraviť právnu normu o zrušení niektorých štátnych fondov? Jedno je však isté, Dzurindovmu kabinetu tento taktický krok vyšiel. Ostatní budú čakať, či právomoci rozdeľovania finančného balíka v ročnom objeme 25 až 30 miliárd korún nespôsobia prekvapenia na tvárach tých, čo takúto formu zákon predložili parlamentu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984