Práca

Je pre Petra Magvašiho zároveň aj koníčkom. Je zvyknutý na enormné pracovné vypätie, preto jeho okolie neprekvapuje, že stíha aj pravidelne každý utorok prispievať do denníka Práca. Neznáša intelektuálnu aroganciu, hoci sám je silno intelektuálne založený.
Počet zobrazení: 1435

je pre Petra Magvašiho zároveň aj koníčkom. Je zvyknutý na enormné pracovné vypätie, preto jeho okolie neprekvapuje, že stíha aj pravidelne každý utorok prispievať do denníka Práca. Neznáša intelektuálnu aroganciu, hoci sám je silno intelektuálne založený. Nezriedka tvrdí, že líder ľavicovej strany musí byť schopný skôr zaplatiť pivo chlapom v reštaurácii štvrtej cenovej skupiny, a nie chodiť reprezentovať na recepcie. Z ľudských vlastností mu je najviac proti srsti hlúposť. Naopak, váži si otvorenosť a veselosť. Jeho životný optimizmus je chytľavý a prejavuje sa aj vo chvíľach, kedy iným do smiechu nie je (napríklad počas namáhavého výstupu na Rysy). Rád lyžuje a najlepšie si oddýchne tak, keď sa zavrie doma v Martine a číta historické knihy. Jeho najobľúbenejším jedlom je fašírka s kyslými zemiakmi a k tomu ako nespochybniteľný lokálpatriot má najradšej martinské pivo. Z politikov mu najviac učaril bývalý nemecký kancelár a neskorší dlhoročný prezident Socialistickej internacionály Willy Brandt, ktorého osobne spoznal ako študent ešte v čase, keď bol primátorom západného Berlína. Dodnes ho považuje za najväčšieho politika po roku 1945.

Pred parlamentnými voľbami roku 1998 sa prihováral za spoluprácu s HZDS. Na októbrovom zjazde SDĽ však už hlasoval za vstup do terajšej vládnej koalície. Ministerské kreslo okúsil už po druhýkrát. Sám sa cíti byť viac manažérom ako politikom. Byť vo vysokej ekonomickej funkcii je pre neho zrejme lákavejšie ako zastávať zodpovedný politický post - ako sa to ukázalo aj pri kauze s VSŽ. Napokon, najlepšie kontakty má práve v ekonomickej sfére.

Magvašiho voličská bašta je v Žilinskom kraji a práve pre tento región navrhoval ešte pred voľbami najviac ozdravných projektov. Je považovaný za špičkového odborníka, a to ani zďaleka nie iba v rámci vlastnej strany. Chápe globalizačné trendy a v rámci ľavice sa pokúša nájsť moderné riešenia. Hoci sa pohybuje zväčša v najvyšších hospodárskych kruhoch, má veľmi blízko k jednoduchým ľuďom. Vie sa v ich prospech nazlostiť a vie v ich prospech aj argumentovať. Napriek tomu je nevýrazný a z hľadiska preferovania jednotlivých predstaviteľov SDĽ aj pomerne neobľúbený. Bohvie prečo…

Čítajte rozhovor: Pôvodný sociálny štát je prežitkom

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984