BHS plné čírych umeleckých zážitkov

Nad tohtoročným 36. ročníkom Bratislavských hudobných slávností, ktoré sa konajú v dňoch 22. septembra až 6. októbra, drží záštitu prezident Rudolf Schuster, pričom ich hlavným usporiadateľom je Hudobné centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Festival sa nesie v znamení 250. výročia úmrtia J. S. Bacha, čo sa v nemalej miere odrazí aj na jeho dramaturgii.
Počet zobrazení: 1516

Nad tohtoročným 36. ročníkom Bratislavských hudobných slávností, ktoré sa konajú v dňoch 22. septembra až 6. októbra, drží záštitu prezident Rudolf Schuster, pričom ich hlavným usporiadateľom je Hudobné centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Festival sa nesie v znamení 250. výročia úmrtia J. S. Bacha, čo sa v nemalej miere odrazí aj na jeho dramaturgii.

Preto hneď na slávnostnom otvorení Bratislavských hudobných slávností (BHS) 22. septembra zaznejú v podaní Musicy Aeterny práve diela J. S. Bacha. Ďalší koncert venovaný barokovým skladateľom bude 24. septembra o 17. hodine vo Veľkom evanjelickom kostole. The Swingle Singers z Veľkej Británie tu prednesú viaceré diela J. S. Bacha, G. F. Händela, A. Vivaldiho a ďalšie. Premiérovo odznie i skladba slovenského skladateľa Petra Zagara Love in a Life. A napokon, fanúšikom J. S. Bacha určite neunikne koncert usporiadaný 25. septembra o 19.30 hod. v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie, na ktorom bude uvedená Omša h-mol pod taktovkou nemeckého dirigenta Petra Schreiera.

Osobitne do pozornosti Otvárací koncert tradične patrí Slovenskej filharmónii, tentoraz pod taktovkou vynikajúceho českého dirigenta Libora Peška s nemenej známym ruským klaviristom Vladimírom Krainevom. Uvedú diela Prokofjeva, Glinku a Beethovena. Z orchestrálnych koncertov treba spomenúť vystúpenie Symfonického orchestra slovenského rozhlasu a Speváckeho zboru Lúčnica, na ktorých zaznejú v slovenskej premiére diela Ernesta Blocha Izrael - symfónia pre orchester a America - epická rapsódia. Za pozornosť určite stoja aj Tri meditácie z Omše pre sólové violončelo, sláčikový orchester, organ a bicie Leonarda Bernsteina so sólistom Eugenom Prochácom. Večerný koncert Reduty ponúka bonbónik v podaní Štátnej filharmónie Košice, ktorá uvedie 3. symfóniu H. M. Góreckého. Slávny poľský skladateľ prisľúbil nielen účasť na koncerte, ale aj na besede s hudbymilovnou verejnosťou i novinármi. Zážitkom sa určite stane aj koncert Royal Scottish National Orchestra s dirigentom Walterom Wellerom a violončelistom Borisom Pergamenščikovom. Dlhoročné zastúpenie na BHS majú umelci z Ruska, pričom sa tentoraz predstaví Moskovský symfonický orchester s vlastnými autormi. Záverečného koncertu sa opäť ujme Slovenská filharmónia s naštudovanými piesňami z Gure od Arnolda Schönberga.

Novinka S nezvyčajnou novinkou prichádza Komorný orchester z Oxfordu - ponúka deťom a mládeži možnosť zúčastniť sa na skúške v deň ich vystúpenia na BHS. Sólistom koncertu je publiku dobre známy slovenský hobojista Igor Fábera. Dramaturgia nezabudla ani na milovníkov komornej hudby a ponúka niekoľko kvalitných komorných koncertov: napr. francúzske trio (hoboj, fagot, klavír), alebo komorný koncert venovaný 500. výročiu objavenia Brazílie v podaní portugalských umelcov (soprán a gitara), z diel brazílskych a portugalských skladateľov 18. a 19. storočia. Medzinárodný deň hudby a mieru, 1. október, je opäť zasvätený dielu J. S. Bacha, a to prostredníctvom talentovaného rakúskeho huslistu Benjamina Schmida. Na BHS dostane priestor aj Moyzesovo kvarteto, ktoré tohto roku slávi 25. výročie svojho vzniku. Premiérovo odznejú skladby J. Sixtu, J. Beneša, R. Bergera a D. Šostakoviča. Na BHS dostáva tradične priestor aj jazzová hudba. V Koncertnom štúdiu SRo sa predstaví Big Band Gustava Broma a jeho hostia - Berco Balogh a Gabriel Jonáš. Koncert usporiadaný pri príležitosti 60. výročia vzniku orchestra je jedným zo série jazzových večerov, na ktorom zaznejú Etudy a mazurky F. Chopina v jazzovej interpretácii klaviristu Leszeka Mozdzera.

Recitály Súčasťou festivalu sú tiež recitály, v ktorých jednotliví umelci dostanú väčší priestor na vlastnú prezentáciu. Tento rok sa nám v klavírnom recitáli predstaví nielen slovenský umelec Daniel Buranovský, ktorý premiérovo uvedie skladbu Ilju Zeljenku, ale aj španielska gitaristka Margarita Escarpa, či turecký klavirista Gülsin Onay a rakúsky organista Peter Planyavsky. Na svoje si prídu aj fanúšikovia opery a speváckeho umenia. V podaní Wiener Singakademie zaznie známy grécky mýtus Orfeus a Eurydika J. J. Fuxa. Obohatením dramaturgie určite bude aj koncert Chorusu angelorum ensemble pod vedením Egona Kráka a Madrigalu Quintet Brno s umeleckým vedúcim Romanom Válkom v Koncertnej sieni Klarisky. Okrem iných diel zaznie aj slovenská premiéra omše Jeana Ockeghema na koncerte v rámci Veľkého jubilea roku 2000. Opera tvorí osobitnú kapitolu ponuky BHS. Na našom pódiu privítame Národné divadlo Praha s naštudovanou Jej pastorkyňou Leoša Janáčka. Slovenský súbor opery SND ponúka Krútňavu E. Suchoňa, Aidu a Falstaffa Giuseppe Verdiho, Werthera Julesa Masseneta, Toscu Giacoma Pucciniho a rôzne iné tituly. Súbor baletu SND si pripravil tanečný muzikál pre malých aj veľkých - Snehulienku a sedem pretekárov, či Čajkovského Labutie jazero.

Súčasťou BHS je i muzikologická konferencia Bachovské inšpirácie v metamorfózach priestoru a času organizovaná Slovenskou muzikologickou asociáciou.

Autorka (1975) je muzikologička

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984