múza2000

Čiernu a hustú tmu náhle preťal jasný blesk a vzápätí za ním ako zlé svedomie zreval ohlušujúco hrom. Muž, ktorý bol svedkom tohto fascinujúceho, ale zároveň hrôzostrašného divadla, sa na chvíľu podvedome prikrčil, zastal, ale už o pár sekúnd opäť rezolútne vykročil za svojím cieľom. Bolo ním akési zvláštne svetlo hore na kopci, ktoré občas presvitalo medzi hustými stromami.
Počet zobrazení: 1738

Čiernu a hustú tmu náhle preťal jasný blesk a vzápätí za ním ako zlé svedomie zreval ohlušujúco hrom. Muž, ktorý bol svedkom tohto fascinujúceho, ale zároveň hrôzostrašného divadla, sa na chvíľu podvedome prikrčil, zastal, ale už o pár sekúnd opäť rezolútne vykročil za svojím cieľom. Bolo ním akési zvláštne svetlo hore na kopci, ktoré občas presvitalo medzi hustými stromami.

Kop múza Kop múza stále dookola nos slniečka tým čo na teba netrpezlivo čakajú básnik nemá rád tmu a prázdne riadky

Tieto verše desaťročnej Niny Kollárovej zo Starej Ľubovne, ktorá skončila v kategórii základných škôl na druhom mieste, úplne presne vystihli a podstatu tejto, na Slovensku unikátnej, akcie, ktorú zorganizovala Nadácia Prometheus z Michaloviec. "V porovnaní s predošlým ročníkom tejto celoslovenskej literárnej súťaže v písaní poézie a prózy základných a stredných škôl MÚZA 2000 zaznamenala nielen výrazný kvantitatívny, ale najmä kvalitatívny nárast," spokojným hlasom skonštatoval predseda správnej rady nadácie Ján Štunda a pokračoval: "Z tristo mladých autorov vybrali porotcovia 35 najlepších a tých sme pozvali do týždňovej letnej školy poézie a prózy." Jeden z porotcov a zároveň lektorov, básnik Ján Petrík, jeho slová len potvrdil a dodal: "Dobre si pamätám, ako sme vo veku týchto mladých ľudí priam hltali všetko, čo vychádzalo z úst renomovaných starších autorov. A práve takéto akcie chýbajú dnešným mladým literátom ako soľ. Som preto veľmi povďačný Nadácii Prometheus aj v mene prítomných mladých ľudí, že prišla s originálnou myšlienkou a verím, že sa tohto roku založila nová a dlhoročná tradícia. Stretnutia s takými skúsenými literátmi a lektormi, ako sú Ladislav Ballek, Vojtech Kondrót, Peter Karpinský a Eva Kollárová, budú určite pre všetkých nezabudnuteľným zážitkom."

Všetko, čo je naše Poetka Martina Magicová z Lučenca, ktorá vyhrala kategóriu základných škôl, sa v jednej svojej básni opýtala, prečo červíkovi, ktorý sa zavŕta do krásneho jablka, už o chvíľu patrí všetko, čo je naše. Podvedome, alebo možno vedome vytušila hlavný a večný problém ľudstva. Sú to "červíci" v ľudskej podobe, ktorí si privlastňujú to, čo im nepatrí a oberajú ostatných o pocit krásna a pravdy. Aj o tom mala byť táto "letná škola". O hľadaní krásy a pravdy, o podaní pomocnej ruky mladým ľuďom, ktorí sa ešte len začínajú orientovať v bludisku okolo nás. O tom, že sa to možno aj podarilo, svedčia slová víťazky v kategórii poézie stredných škôl Lucie Paraličovej zo Starej Ľubovne: "Nestretla som sa ešte s podobným typom podujatia, na ktorom by s takou intenzitou, ale zároveň aj kvalitou bolo mladým ľuďom podávané množstvo užitočných rád a poznatkov. Ak budem pozvaná aj na budúci rok, určite veľmi rada prídem."

Na kraji útesu Stáť na kraji útesu. Pozerať do vody. Rozmýšľať. Vidieť tú spenenú divokosť, dravosť. Tá voda žije. Každá jedna kvapka, každá vlna. Všetky majú svoj zmysel. Víťazná práca prozaičky Miroslavy Gregorovej z Košíc ukázala, že nastupujúca mladá generácia začína chápať, o čom život vlastne je, že iba oni sami rozhodnú, akým smerom sa bude uberať. My im len občas môžeme poradiť a usmerniť ich, ak nás o to požiadajú. A hádam nám raz za to aj poďakujú. Ako napríklad "strieborná" prozaička Monika Žemlová z Leopoldova, keď v posledné skoré a tak trochu smutno sa prebúdzajúce ráno v Rokytove pri Humennom čítala odkazy účastníkov "letnej školy" jej organizátorom: "Ďakujeme, že ste nám priblížili stromy k oblohe. Vy! Máme vás radi. My!" Títo dvaja muži o sebe nevedeli. Netušili, že práve od tohto okamihu ich niečo naveky spojilo. Oheň, ktorý už navždy bude bojovať s tmou okolo nás, ale hlavne v nás.

Autor (1964) je publicista

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984