Nový stred

- pojem, ktorý sa stal pred dvoma rokmi súčasťou slovníka nemeckej sociálnej demokracie. Prostredníctvom politického programu postaveného na princípoch inovácie a spravodlivosti sa podarilo SPD vyhrať voľby. Gerhard Schröder nasledoval úspech britských labouristov.
Počet zobrazení: 1491

- pojem, ktorý sa stal pred dvoma rokmi súčasťou slovníka nemeckej sociálnej demokracie. Prostredníctvom politického programu postaveného na princípoch inovácie a spravodlivosti sa podarilo SPD vyhrať voľby. Gerhard Schröder nasledoval úspech britských labouristov. Zmodernizovaná ľavica tak vyvrátila apokalyptickú analýzu Ralfa Dahrendorfa "o konci sociálnodemokratického storočia". Naozaj, počas osemdesiatych rokov po nástupe reaganizmu a thatcherizmu sa zdalo, že zlatá éra povojnových sociálnych demokracií je nenávratne za nami. Socialisti ale dokázali reflektovať vývoj a konkurovať neoliberálnej doktríne a v devädesiatych rokoch napokon povstali ako bájny Fénix z popola.

S podobnou predstavou na Slovensku prichádzajú politici Strany občianskeho porozumenia. Spolu s už zavedenou značkou SDSS - Sociálnodemokratickou stranou Slovenska by chceli preniesť importovaný know-how do našich podmienok. Ich víziou je pragmatický stredoľavý subjekt, schopný osloviť i váhajúcich, či nespokojných pravicových voličov. Že to s pragmatickým obratom myslia vážne, dokazujú aj ich konkrétne slová. Šéf sociálnych demokratov Jaroslav Volf kritizuje spomaľovanie tempa privatizácie, jeho stranícky kolega, vedúci sociálnodemokratickej frakcie v Klube poslancov NR SR za SDK František Halmeš prichádza s takpovedac pravicovým návrhom, ktorý má zabrániť zneužívaniu poberania detských poplatkov. Ministerka privatizácie Mária Machová (SOP) je rozčarovaná s odkladaním privatizácie Transpetrolu. Prvý podpredseda tejto strany Igor Presperín tvrdí, že štát má len vytvárať podmienky pre občanov, nie sa o nich starať, pretože zodpovednosť musí niesť každý sám za seba.

Podľa súčasného lídra SOP Pavla Hamžíka sa integráciou stredoľavých síl podarí spriehľadniť roztrieštenú politickú scénu. Zaujímavý je ale fakt, že Stranu demokratickej ľavice nepovažuje za stredoľavý subjekt, a preto nevidí ani dôvod uvažovať nad fúziou s SDĽ. F. Halmeš je zase presvedčený, že politická diskusia týkajúca sa integrácie sa neukončila ani v jednej strane. "Musíme sa integrovať so všetkými stranami, ktoré sa integrovať chcú," zdôrazňuje. Podľa Halmeša sa spájanie môže týkať aj Strany zelených, Budajových liberálov, Mjartanovej SDS a otvorená zostáva účasť SDĽ.

Podľa rozličných odhadov a kalkulácií by mohla mať frakcia nového stredoľavého subjektu najväčší vládny poslanecký klub v parlamente. Či sa tak naozaj stane, ukáže čas. Oveľa zaujímavejšie bude sledovať, ako sa naplnia slová I. Presperína o získaní 10 percentách v budúcich voľbách. Kuvičie hlasy pripravovanú fúziu SOP a SDSS zatiaľ ironicky komentujú slovami, že trikrát nula je nula. Na druhej strane, J. Volf zatiaľ dokázal vždy pripojiť vozeň SDSS za výkonnejší rušeň inej strany a dopraviť do parlamentu aj sociálnych demokratov. Silná sociálna demokracia by bola určite ďalším krokom prispievajúcim k štandardizácii našej politickej scény smerom k Európe. František Halmeš a Igor Presperín veria, že sa im to podarí.

 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984