Ľavica v pravicovej koalícii

Diskusia o súčasnom postavení a budúcnosti ľavice na Slovensku, ktorú sme publikovali na stránkach SLOVA v posledných mesiacoch, vyvolala živý ohlas. V súvislosti s politickým vývojom v uplynulých týždňoch i s rozhodnutím o skoršom termíne prvej časti 6. zjazdu SDĽ sa mnohí naši čitatelia venovali najmä tejto strane. Prinášame niektoré myšlienky z listov.
Počet zobrazení: 2269

Diskusia o súčasnom postavení a budúcnosti ľavice na Slovensku, ktorú sme publikovali na stránkach SLOVA v posledných mesiacoch, vyvolala živý ohlas. V súvislosti s politickým vývojom v uplynulých týždňoch i s rozhodnutím o skoršom termíne prvej časti 6. zjazdu SDĽ sa mnohí naši čitatelia venovali najmä tejto strane. Prinášame niektoré myšlienky z listov. Údržbár či líder

Článok Roberta Fica Pozrite sa, kto vám nadšene tlieska (SLOVO č.18/2000) pozoruhodne objasňuje chaos politiky SDĽ. Ak naozaj v augiášovskom chlieve koaličnej politiky nejde o Slovensko, ale o privatizáciu strategických podnikov a o to, ktorí ľudia ich rozkradnú, ako tvrdí predseda Smeru, stojí za to sa nad tým trocha zamyslieť. Je naozaj Fico záchrancom zoslabenej ľavice, alebo azda majú pravdu skeptici, ktorí ho považujú za nového Vladimíra Mečiara? Iste, mladá Ficova tvár je sympatickejšia novej generácii ako unavený obličaj "otca národa". Lenže obaja by mohli spolu zvíťaziť v budúcich voľbách a vytvoriť nové vedenie štátu. Fico síce vyhlasuje, že bez Mečiara by sa dalo spolupracovať s HZDS, no ktovie, aké metamorfózy nastanú po voľbách. "Jozefa Migaša nevnímam ako príčinu neúspechu SDĽ," napísal R. Fico a dodal, že predseda SDĽ "príliš statočne a zodpovedne znášal postupnú likvidáciu ľavicového programu vo vládnej koalícii." Nebolo by vhodnejšie použiť termíny "naivne a nezodpovedne". Ak sa Migaš naozaj považoval za lídra strany a nie jej údržbára, ako to nedávno v SLOVE uviedol nebohý Ján Sekaj, tak mal pred vstupom do vlády predvídať dôsledky takéhoto rozhodnutia a včas urobiť opatrenia na nápravu. Ako predseda strany zlyhal a spolu s ním aj "silné individuality" z jej vedenia, vrátane Pavla Kanisa a jeho ministerských kolegov. Na úspechu SDĽ vo voľbách nemá záujem iba jej 20-tisícové členstvo, ale aj ďalšie desiatky tisíc voličov. Ani tým nemôže byť ľahostajné, či na čele strany, ktorú podporujú, stojí údržbár alebo schopný vodca.

Ján Révaj, Bratislava Kto je vlastne zodpovedný?

Veľmi príjemne ma prekvapil názor Borisa Zalu, vyslovený v príspevku Zlý muž - Jozef Migaš (č.19/2000). Pôvodne som si myslel, že sa pán Zala obrátil k ľavicovej politike chrbtom. Som rád, že som sa mýlil. Autor článku udrel klinec po hlavičke: SDĽ ako jediná typická ľavicová strana v NR SR je neprijateľná nielen pre ostatné politické subjekty, ale aj pre väčšinu médií. Predovšetkým v Pravde, Sme ale i v elektronických médiách jasne vidieť, že myšlienky sociálnej spravodlivosti, sociálnych istôt a ekonomicky silného Slovenska, ktoré má SDĽ vo svojom programe, nie sú pre určité vplyvné skupiny ľudí vítané. B. Zala pomenoval príčiny týchto útokov - hrá sa tu o veľké peniaze. Keby však išlo iba o ne, čert s nimi. No rozhoduje sa aj o budúcej tvári Slovenska. A ja si nie som istý, či silu získame vtedy, ak všetko predáme a ešte takým spôsobom, ako sa pripravuje. To je hlavný dôvod, prečo SDĽ dvíha varovný prst a žiada zmeniť spôsob vládnutia. Žiaľ, to je zatiaľ neprijateľné pre ostatnú časť koalície i pre väčšinu novinárskej obce. Preto súhlasím so Zalovým názorom, že najmä novinári, vedomí si svojej mediálnej sily, predkladajú občanom vízie o rozdelení SDĽ, o jej nestabilite a nespoľahlivosti. Pritom v nedávno práve ona podržala vládnu koalíciu i vládu samotnú. Nie je totiž pre ľavicových poslancov jednoduché hlasovať za reštrikčné návrhy zákonov, zvyšovanie cien a uťahovanie opaskov občanom. Určite to nebola SDĽ, čo začala porušovať koaličné dohody. Médiá však záhadne mlčia, keď sa rozkladá naväčší subjekt koalície - SDK. Zrejme oveľa populárnejšie je písať o želanom rozpade SDĽ, o tom, že v nej rozhodujú neoboľševici, ľudia z regiónov. Plne si uvedomujem vplyv dnešných médií na občanov, no verím, že SDĽ bude naďalej pokračovať v presadzovaní plnenia svojho programu i programového vyhlásenia vlády. Ten má iné priority ako predaj strategických podnikov. Cesta k ekonomicky silnému Slovensku vedie predovšetkým cez naše hospodárstvo, a nielen cez predaj toho posledného, čo nám zostalo.

Ľubo Dzurák, Nováky Každý nepodľahol lobizmu

Článok sociológa Jána Stenu Dva odkazy lídrom jednej strany (č.20/2000) sa mi vidí dehonestujúci. Obviňuje tých "pravých" a k tým, na ktorých mohol predovšetkým ukázať prstom, je ohľaduplný. Normálny človek nie je predsa slepý, aby nevidel, kto je kto. Ide o odpoveď na článok Petra Weissa Modernizácia a sociálna spravodlivosť (č.17/2000), ktorý vystihol podstatu. To má byť odplata, že má na vec iný názor? Musím sa ho zastať, hoci by ho všetci najradšej videli v pekle, aj iných predstaviteľov SDĽ, najmä tých vo vláde. Čo to stvára hlavný predstaviteľ tejto strany? J. Migaš si mal skôr uvedomiť, že to SDĽ nebude mať ľahké vo vláde, kde sú dve tretiny pravičiari. Rozličnými hádkami to teraz chce zakryť. Akoby súčasná vláda nemala čo naprávať. Sledujeme iba samé spory, len žiadne rozumné riešenie. Takto občanom nik nepomôže. Keď sa ktosi oháňa rečami, že na Slovensku je bieda, tak nech proti tomu čosi urobí. Dosiaľ si každá vláda odhlasovala zákony, ktoré sa hodia jej, a nie občanovi. Banky bez rozmýšľania požičiavali miliardy ľuďom, ktorí ich nikdy nesplatia. A teraz sa proti dlžníkom nič nerobí. Však občan vydrží... Ale dokedy budeme splácať vytunelované banky? Tie požičiavali milióny, ale obyčajnému človeku 5-6-tisíc na televízor nie. Banka nám dá za skromné úspory 3-4-percentný úrok a tie potom požičiava (ak má ktosi šťastie) s 20-percentným úrokom. Musím sa denne dozvedať, ako si tí "hore" stavajú vily i s bazénmi. Tí pôžičku dostanú od banky bez problému. Odporúčam pánovi Stenovi, aby si všímal naozaj tých pravých a nie tých, čo už niečo urobili a pritom si nenahrabali majetky. Nie každý podľahol lobizmu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984