Privatizácia a plané sľuby

Z duše mi písal Ing. Stančík (SLOVO č.7). Len si myslím, že netrpezliví sú najmä tí, ktorí sa boja o svoj majetok, ktorý si nahonobili. Je spravodlivé voči tomuto národu, ak sa privatizujú strategické podniky, z ktorých by mohol do štátneho rozpočtu plynúť zisk sústavne a nielen jednorazovo ich predajom.
Počet zobrazení: 882

Z duše mi písal Ing. Stančík (SLOVO č.7). Len si myslím, že netrpezliví sú najmä tí, ktorí sa boja o svoj majetok, ktorý si nahonobili. Je spravodlivé voči tomuto národu, ak sa privatizujú strategické podniky, z ktorých by mohol do štátneho rozpočtu plynúť zisk sústavne a nielen jednorazovo ich predajom. Poukazuje na to aj článok "Bieda aktívneho bankovníctva" (SLOVO 7/2000). Prečo sa privatizačné zmluvy, ktoré porušovali ústavný zákon tým, že umožňovali okrádať ľudí tohto štátu, nezrušili, ako to sľuboval súčasný minister vnútra Ladislav Pittner pred voľbami?

Ing. Anna Šimkovičová, Tekovská Breznica

MS prispieva k rozvoju kultúry Aj keď Matici slovenskej (MS) SLOVO venovalo patričnú pozornosť, nedá mi, aby som sa ako člen tejto národnej inštitúcie k niektorým veciam nevyjadril. Spor sa vedie o dve základné veci. Ide o inštitucionálnu zložku, pod ktorú patrí Slovenská národná knižnica, Biografický ústav, Archív literatúry a umenia. K tomuto problému sa vyjadroval aj Stanislav Mičev a pracovníci spomínaných ústavov. Myslím si, že práve oni sú najpovolanejší vyjadrovať sa k týmto veciam. Zabúda sa však na jednu vec. Mnohí naši národovci aj prostí ľudia v minulosti darovali MS celé knižnice, spisovatelia jej venovali svoje rukopisy, maliari výtvarné diela, je tu množstvo dokumentácie a fotografického materiálu. To všetko sú dary pre našu národnú inštitúciu. Myslím si, že na dary by sa nemalo siahať. Druhá vec, ktorá sa MS vyčíta, je jej spolitizovanie. Chybou je, že všetci členovia MS sa hádžu do jedného vreca a trpia za druhých. Veľmi dôležitou otázkou v súčasnosti je postavenie miestnej kultúry. Peniaze nie sú, mnoho miestnych osvetových stredísk sa zrušilo. A práve v tejto oblasti veľmi pomáhajú miestne odbory MS v obciach a mestách. Matičiari usporadúvajú v obciach rôzne kultúrne podujatia, spomienkové večery, organizujú súťaže. Pripomínam, že o týchto akciách nevie veľa ľudí. MS považujú za anachronizmus z minulého storočia. Preto by som poprosil, aby sa nedehonestovala práca poctivých matičiarov, ktorí sa matičnej myšlienke nespreneverili a verne jej slúžia.

Peter Vrlík ml., Liptovský Mikuláš

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984