Naše deti

Je názov projektu pobytov detí v prírodnom prostredí so zabezpečením prevencie drogových závislostí. Jeho hlavnými aktérmi sú deti a ich rodičia, ktorým sa venujú skúsení pedagógovia a psychológovia.
Počet zobrazení: 1980

je názov projektu pobytov detí v prírodnom prostredí so zabezpečením prevencie drogových závislostí. Jeho hlavnými aktérmi sú deti a ich rodičia, ktorým sa venujú skúsení pedagógovia a psychológovia. S touto originálnou myšlienkou prišla agentúra Závislosť, ktorá sa v oblasti prevencie proti drogám venuje už aj deťom v predškolskom veku. Lektorsky projekt zabezpečujú pedagogička Mgr. Jana Majerčíková a psychológ Mgr. Karol Zabák. Základy osobnosti sa podľa neho vytvárajú do šiesteho roku života, a práve preto na ne majú najväčší vplyv rodičia. "Ak rodičia za spolupráce s učiteľmi vytvoria u detí zdravé osobnostné jadro, v neskoršom veku, hlavne na prelome základnej a strednej školy, budú deti oveľa odolnejšie voči lákaniu drog alebo iných životných pascí," zdôrazňuje Mgr. Zabák.

Deťom pritom o drogách vôbec nehovoria, s tým sa obracajú na rodičov. Hlavný dôraz kladú na komunikáciu medzi deťmi a rodičmi, porozumeniu prežívania a správania sa dieťaťa zo strany rodičov, ako aj rozhodovaniu sa a pocitu zodpovednosti u detí. Preto volia kurzy v prírodnom prostredí, ktoré umocňujú vzájomný vzťah rodičov a detí.

O projekt je veľký záujem. "Doteraz sme realizovali 11 pobytov pre materské školy zo všetkých kútov Slovenska. Výber rodičov a detí vždy uskutočnia učiteľky v materskej škole. Na pobyt pozývame aj učiteľky z materskej školy. Pre ďalších záujemcov môžeme poskytnúť metodické materiály vo forme manuálu a videokazety," ponúka Karol Zabák. Projekt by mal podľa neho trvať 10 rokov.

(Spracované podľa Rodičia, sú to vaše deti!, Bardejovské novosti 51-52/99)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984