Medzi priateľmi zmĺkli zbrane

Ak sa vám pošťastí ocitnúť sa na vernisáži tých najvynikajúcejších výtvarných umelcov, alebo na premiére skvelého divadelného predstavenia, či na koncerte symfonickej hudby v Slovenskom rozhlase, určite sa stretnete: muž s "kanónom" na krku je síce vzrastom nevysoký, no neprehliadnuteľný.
Počet zobrazení: 1225

Ak sa vám pošťastí ocitnúť sa na vernisáži tých najvynikajúcejších výtvarných umelcov, alebo na premiére skvelého divadelného predstavenia, či na koncerte symfonickej hudby v Slovenskom rozhlase, určite sa stretnete: muž s "kanónom" na krku je síce vzrastom nevysoký, no neprehliadnuteľný. A ak sa bližšie zoznámite, zaiste dostanete vizitku: PhDr. FERO HORVAT, archivist, publicist, photographer.

Povedať, že Fera Horvata pozná celá umelecká Bratislava a priľahlé okolie, bolo by nosením dreva do lesa. No rovnako dobre je známy v kruhoch vedeckých - pretože je už niekoľko desaťročí vynikajúcim archivárom. Po celý minulý rok mali poslucháči Rádia Slovensko - prvého okruhu SRo - možnosť vypočuť si unikátne archívne snímky, ktoré pod názvom Hlasy storočia pripravoval do vysielania práve tento muž. Vydoloval hlasy dávno zosnulých prezidentov, vedcov, športovcov, filmárov, hudobníkov, sprítomnil okamihy slávy i pádov nezabudnuteľných žien a mužov. Čo významné prešlo bývalým Česko-Slovenskom, všetko je dôkladne spracované a uložené v archíve Slovenského rozhlasu. A ako hovorí Fero Horvat, je to jeden z jeho krásnych svetov. Má však to šťastie, že už tu na Zemi má i svoj druhý krásny svet. Sú ním fotografie a fotografovanie.

V týchto dňoch vystavuje v Galérii FOCUS výber toho najzaujímavejšieho z fotografického sveta. Svoju výstavu nazval prosto: Fero Horvat medzi priateľmi. A že ich nie je málo, presvedčil sa každý návštevník vernisáže. Ako som sa náhlila na otvorenie výstavy, mihali sa mi pred očami chrbty ponáhľajúcich sa: historik Viliam Plevza s manželkou, režisér Dušan Hanák, neurológ profesor Pavel Traubner, básnik Tomáš Janovic, spisovateľ Dušan Dušek, herec a spolumajiteľ Rádia Twist Andy Hryc, maliarka Viera Žilinčanová s manželom Michalom Jakabčicom... V úzkej predsienke si na krk dýchali novinárky a novinári, maliarky a maliari, herečky a herci, výtvarné teoretičky a výtvarní teoretici, kolegyne a kolegovia zo Slovenského rozhlasu... Maličká výstavná miestnosť bola nabitá na prasknutie. A to sa na nás magicky živo dívali zo stien portréty nedávno zosnulého Roberta Stankovského či Milana Paštéku, aj neobyčajne pôsobivé oči živých umelcov prítomných i na vernisáži.

Neviem, či zažila táto ambiciózna galéria taký nátresk, gratulanti nestihli ani zobnúť pagáčik a vypiť hlt vína, už uvoľňovali miesto ďalším. Fero Horvat bol jednoducho medzi priateľmi. A je až neuveriteľné, ako umenie dokázalo zotrieť rozdiely medzi všelijakými názorovými nezhodami či ideovými neznášanlivosťami. Aby sa opäť potvrdilo, že kde zbrane mlčia, prehovoria múzy. Ale i naopak, že stále platí - inter armes silent musae.

Choďte si pohovoriť s priateľmi Fera Horvata do Galérie FOCUS v Bratislave, je to inšpiratívne. Výstava je otvorená okrem víkendu denne od deviatej hodiny a potrvá do konca februára.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984