Anketa

Na ostatnej schôdzi parlament odmietol novelu volebného zákona. TTú predložil nezávislý poslanec a predseda Smeru Robert Fico. Navrhoval v nej zvýšenie kvóra na vstup do Národnej rady SR z terajších päť na sedem percent. Dvoj- a trojkoalícia by zase potrebovala minimálne 14 percent voličských hlasov, štvor- a päťkoalícia 21 percent.
Počet zobrazení: 1297

Na ostatnej schôdzi parlament odmietol novelu volebného zákona. Tú predložil nezávislý poslanec a predseda Smeru Robert Fico. Navrhoval v nej zvýšenie kvóra na vstup do Národnej rady SR z terajších päť na sedem percent. Dvoj- a trojkoalícia by zase potrebovala minimálne 14 percent voličských hlasov, štvor- a päťkoalícia 21 percent. Niektorým predstaviteľom politických strán sme položili anketovú otázku: Myslíte si, že nie je potrebná zmena volebného zákona?

Jaroslav Volf (SDSS): Nie je to práve otázka na mňa, lebo to môže byť zneužité vzhľadom na nízke preferencie SDSS. Tiež nerozumiem výsledkom z rokovania koaličnej strany, prečo neodsúhlasili zmeny, lebo to bolo na začiatku volebného obdobia avizované a najmä potrebné. Či tým chcela dokumentovať svoju nejednotnosť, to už nechám na posúdenie občana. Podľa mňa by sa volebný zákon mal zmeniť. Čo sa týka volebného systému, ide o dlhodobejšiu záležitosť. V súčasnosti ho meniť tak, aby boli diskriminované malé strany, je podľa môjho názoru nerozumné.

OĽga Keltošová (HZDS-ĽS):Samozrejme, že HZDS pri prijímaní nového volebného zákona v roku 1998 premýšľalo, rovnako ako teraz vládna koalícia. Potrebovali sme vtedy presadiť, aby boli v parlamente dve až tri silné strany, za čo nás opozícia kritizovala. Dnes sa ich myslenie uberá tým istým smerom.

Ivan Mjartan (Stred):V súčasnosti platný volebný zákon, ktorý schválila predchádzajúca vláda a čiastočne novelizovala vláda súčasná, má celý rad nedostatkov, napr. princíp jedného volebného kraja. Za úvahu by stálo aj uplatnenie kombinovaného väčšinového a pomerného systému. Nebránime sa ani myšlienke zníženia počtu poslancov v parlamente. Vzhľadom na to, že súčasná vládna koalícia otázku diskusie, podotýkam odbornej, do dnešného dňa neotvorila a aj vzhľadom na to, že stojíme pred zásadnou reformou verejnej správy a samosprávy, predpokladám, že rok a pol pred voľbami nebude technicky ani politicky možné zmeniť tento zákon. Treba sa však k nemu vrátiť za účasti celého politického spektra hneď po najbližších parlamentných voľbách.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984