Hamas mier nedopustí

Nový izraelský minister obrany Benjamin ben Eliezer mohol byť najkratšie pôsobiacim členom vládneho kabinetu Ariela Šarona. Dva dni po vymenovaní do funkcie ho totiž takmer zabili guľky palestínskeho ostreľovača.
Počet zobrazení: 1408

Nový izraelský minister obrany Benjamin ben Eliezer mohol byť najkratšie pôsobiacim členom vládneho kabinetu Ariela Šarona. Dva dni po vymenovaní do funkcie ho totiž takmer zabili guľky palestínskeho ostreľovača.

Statný exgenerál, ktorý sa bez nepriestrelnej vesty promenádoval na terase izraelského armádneho veliteľstva, odkiaľ pozoroval územie pod palestínskou správou, má odvážne predsavzatia. Ako povedal na tlačovej konferencii deň pred pokusom o atentát naň, do boja proti terorizmu je pripravený nasadiť všetky prostriedky, vrátane vojenských.

Rokovanie s podmienkou

"Nepriatelia, ktorí nám vnucujú realitu hrôzy, strachu a krvi, spoznajú, že v boji proti terorizmu neexistujú strany, ani názorové rozdiely. Organizátori atentátov zistia, že v tomto boji sme jednotní," vyhlásil ben Eliezer. Izraelčania však vo výbere prostriedkov, ktorými by sa mal tento plán realizovať, nie sú zajedno. Podľa posledného prieskumu sa síce 40 percent oslovených občanov židovského štátu domnieva, že násilie rozpútané vlani v septembri (o život pri ňom prišlo už vyše 420 ľudí) zastaví len vojenská akcia, no polovica národa si myslí, že zbrane riešenie neprinesú.

Ariel Šaron je už piatym izraelským premiérom za menej ako šesť rokov a do funkcie nastúpil s podobnými predsavzatiami, ako jeho predchodca Ehud Barak: zaistiť obyvateľom krajiny bezpečnosť a úspešne ukončiť mierové rokovania s Palestínčanmi a Sýriou. Nový premiér je však ochotný rokovať s Arafatom o uzavretí mierovej dohody "len za podmienky, že Palestínčania ukončia násilie". V tomto postoji sa zhoduje s väčšinou izraelského obyvateľstva. Len 25 percent opýtaných sa v prieskume vyslovilo za rokovania bez akejkoľvek podmienky a až 60 percent Izraelčanov podporuje myšlienku, že Palestínčania musia najskôr ukončiť násilné akcie. Ich želanie však zostane podľa všetkého nenaplnené. Židovskú krajinu čaká podľa vyhlásení palestínskych radikálov obdobie krvavej konfrontácie.

Radikáli sa ozývajú

73-ročného veterána Šarona, považovaného Palestínčanmi sa svojho najväčšieho nepriateľa, "privítalo" pri jeho nástupe na čelo izraelského kabinetu ozbrojené krídlo palestínskeho Hnutia islamského odporu (Hamas) známe ako "kásamovci" krvavým teroristickým útokom. Pri atentáte v meste Netanja zahynul popri troch Izraelčanoch aj útočník - samovrah. Koncom uplynulého týždňa účastníci 15-tisícovej demonštrácie prívržencov Hamasu v meste Tulkarm vyzývalo k ďalším samovražedným bombovým útokom na izraelské ciele. Ich výzvy a vyhrážky určite nezostanú bez odozvy a už dnes po celej krajine stúpa nervozita v očakávaní ďalšieho bombového útoku. Posilnili sa počty policajných a vojenských hliadok v mestách a len v samotnom Jeruzaleme volajú políciu denne asi 250-krát k likvidácii podozrivých predmetov, ktoré by mohli byť nastraženými výbušninami.

Jásira Arafata považujú, podľa posledného prieskumu, skoro tri štvrtiny Izraelčanov skôr za teroristu, než štátnika, avšak tento palestínsky vodca je medzi odborníkmi vnímaný ako umiernený politik. Radikáli v hnutí odporu môžu po nástupe Šarona pritvrdiť svoje argumenty, čo sa prejavilo nielen v odštartovaní samovražedných útokov, ale aj v žiadosti šéfa Hamasu šajcha Jasína Arabom a moslimom o materiálnu pomoc a zbrane na boj proti Izraelu. Oči svetovej verejnosti budú preto koncom marca upreté na jordánsky Ammán, kde sa uskutoční arabský summit venovaný možnostiam pokračovania blízkovýchodného mierového procesu. Aj keby však radikálna rétorika Hamasu hlavy arabských štátov nepresvedčila, extrémisti mienia a budú vo svojom teroristickom spôsobe boja proti Izraelu pokračovať.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984