Otázka týždňa

Prečo bola práve Bratislava minulý piatok a sobotu dejiskom konania Medzinárodnej konferencie o sociálnom dialógu? Ako sa pozeráte na sociálny dialóg na Slovensku vôbec?
Počet zobrazení: 1573

Prečo bola práve Bratislava minulý piatok a sobotu dejiskom konania Medzinárodnej konferencie o sociálnom dialógu? Ako sa pozeráte na sociálny dialóg na Slovensku vôbec?

Peter Magvaši, minister práce, sociálnych vecí a rodiny: Slovensko ako jedna z prvých transformujúcich sa krajín po roku 1989 prijala zákon o tripartite, ktorý vytvára základný rámec určenia sociálneho dialógu. Ak sila Európy v celosvetovom globálnom súťažení spočíva v tom, že je sociálna práve na báze sociálneho dialógu, stalo sa to pre prístupové krajiny zároveň výzvou reálne sa chopiť sociálneho dialógu ako nástroja na dosiahnutie konkurencieschopnosti a zdravého hospodárskeho rastu. Mnohokrát sa však prístupový proces chápe len ako prijatie európskeho komunitárneho práva. Ide o oveľa širší rámec, ako je len pretransformovanie práva. Aj v kapitole dve (pokiaľ ide o aqus communitaire) o voľnom pohybe osôb a v kapitole 13 o zamestnanosti sa jasne ukazuje, že pri dosahovaní vyššej úrovne ochrany a bezpečnosti pri práci, rovnosti príležitostí žien a mužov, sociálnej ochrany a sociálneho zabezpečenia, nemôže opatrenia prijímať iba samotná vláda, ale musí dôjsť k vzájomnej súhre medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. O tom je moderná občianska spoločnosť. Je ojedinelé medzi kandidátskymi štátmi, že SR má zákon o tripartite. To znamená, že účastníci sociálneho dialógu dobre poznajú jeho pravidlá. Býva to však ako pri futbalovom mužstve: aj keď jeho hráči dobre poznajú pravidlá, neznamnená to ešte, že diváci uvidia dobrý športový zápas. Platí to i o účastníkoch tripartitného dialógu. Sociálni partneri sa musia stále učiť, čo je to sociálny dialóg. Aj toho sa týkala táto konferencia.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984