Zimomriavky na chrbte

Až na výnimky v podstate každý človek bijúci sa v našom slzavom údolí o dôstojnú existenciu si zaslúži porozumenie, úctu, niekedy až obdiv. Napriek tomu, že nik nie je, chvalabohu, anjelom. Náš život by totiž bol fádny a nudný.
Počet zobrazení: 1765

Až na výnimky v podstate každý človek bijúci sa v našom slzavom údolí o dôstojnú existenciu si zaslúži porozumenie, úctu, niekedy až obdiv. Napriek tomu, že nik nie je, chvalabohu, anjelom. Náš život by totiž bol fádny a nudný. O dobrých i zlých vlastnostiach ľudí a ľudstva sa popísali celé stránky traktátov. Z tých negatívnych neznášam najmä dve: hlúposť a fanatizmus každého druhu. Pokiaľ ide o ľudskú hlúposť, nemám na mysli nedostatok vzdelania či intelektu, ale skôr obmedzenosť, zadubenosť, aroganciu a hrubú intoleranciu voči iným. Tu už nie sme ďaleko od fanatizmu, teda nekritickej zaujatosti niekým alebo niečím, od vášnivého oduševnenia pre čosi spojené s neznášanlivosťou k iným postojom.

Fanatizmus môže byť politický i nepolitický, ľavicový i pravicový. Čo je to náboženský fanatizmus, nám na úsvite nového tisícročia predviedli duchovní Talibanu z Afganistanu pri ničení unikátnych budhistických sôch. Stretávame sa s ním medzi radikálmi na jednej aj druhej strane blízkovýchodného konfliktu, na Balkáne, najnovšie v Indonézii a na Filipínach, v islamských i v superkresťanských krajinách, v "kultivovaných" a menej kultivovaných formách aj na ostatných kontinentoch. Fanatizmus ste mohli vidieť minulú stredu v očiach starcov, ktorí pokrikovali na účastníkov pochodu proti rasizmu v Bratislave po tom, ako na mítingu pred Prezidentským palácom velebili vodcu vojnového slovenského štátu. Mohli ste ho vycítiť v pohľadoch naholo ostrihaných mládencov, ktorí aj vďaka svojim rodičom vedia pramálo o Tisovi, Hitlerovi a podstate fašizmu. Ich prvoradým cieľom je udrieť päsťou do tváre s tmavšom pleťou.

Zimomriavky mi chodia po chrbte, keď v televízii ukazujú zábery z Moskvy s tisíckou demonštrantov nesúcich transparenty s portrétmi Josifa Vissarionoviča - pri dnešných poznatkoch, čo všetko tento diktátor spôsobil. Žiaľ, aj u nás má dosiaľ svojich obdivovateľov. A to nielen v humorno-vážnom zmysle typu: "Stačilo by, keby sa báťuška Stalin zobudil na tri týždne, porobil by poriadok a potom si opäť ľahol ku Kremeľskému múru." Znepokojujú ma i ľudia s protipólnym uvažovaním. Netuším, aké skúsenosti mala rodina jedného pomerne mladého aktivistu v oblasti ľudských práv s predchádzajúcim režimom, ale pri každom prejave sa dokáže sám seba natoľko vydráždiť, že celkom zozelenie. A nech reční o čomkoľvek a kdekoľvek (aj na Slavíne), vždy skončí brojením proti komunizmu. Najmä v Čechách, no i na Slovensku sa nájdu "ultraanti" politici a publicisti, čo i za vytunelovanie súčasných bánk nevinia rýchlopečených kapitalistických zbohatlíkov, ale boľševizmus.

Nie sú mi sympatickí ani fanatici do roboty, tzv. workholici. Všetka česť výsledkom ich práce, avšak aj tak si to napokon odnesú členovia ich rodín, zdravie a jednorozmerný obsah ich osobnosti. Nuž, na čo je komu fanatizmus dobrý? Na ten radikálne konajúci platí zásada: na hrubé vrece hrubá záplata. Ale z dlhodobého hľadiska by ste takto podporili ich chorobnú vášeň. Fanatizmus sa dá zrejme rozohnať iba šírením vedomostí, osvety a vzdelanosti. A teda nám zase len ostáva to, čo humanistom za súmraku stredoveku - múdre slovo prinášané hĺbavými knihami, skutočným umením, modernou školou a serióznymi masmédiami.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984