Po stopách Džingischána

Túto zimu obohatila náš knižný trh prvotina Petra Holúbka. Autora cestopisu lákajú kraje, ktoré nik nepropaguje a odkiaľ prichádzajú len kusé, často skreslené správy. Nerozmýšľa o hotelových saunách, pohľadoch na levov z obrneného džípu a o ozbrojených sprievodcoch. Teší sa, že si cestu pripravuje a organizuje sám, len so svojimi priateľmi - od začiatku až do konca.
Počet zobrazení: 1187

Túto zimu obohatila náš knižný trh prvotina Petra Holúbka. Autora cestopisu lákajú kraje, ktoré nik nepropaguje a odkiaľ prichádzajú len kusé, často skreslené správy. Nerozmýšľa o hotelových saunách, pohľadoch na levov z obrneného džípu a o ozbrojených sprievodcoch. Teší sa, že si cestu pripravuje a organizuje sám, len so svojimi priateľmi - od začiatku až do konca.

Cestuje do posledných oblastí, na ktoré civilizácia zabudla, kde chýbajú cesty, mosty a kde stretnúť človeka znamená veľký sviatok. Stratu pohodlia považuje za nevyhnutnú daň. Z textu cítiť, že viac a podrobnejšie ako brožúrky cestovných kancelárií čítal klasické cestopisy Nikolaja Michajloviča Prževalského, Svena Hedina, Jiřího Hanzelku a Miroslava Zigmunda.

Päť priekopníckych výprav, ktoré v knihe spomína, svedčia o všestrannom pozorovateľovi. Ten svoj expedičný krst prežil v zabudnutom meste Vorkuta, ktoré spomína vo svojej životopisnej knihe Paragraf Dušan Slobodník. Holúbek sa dostal podstatne ďalej, nezastavili ho ani chladné brody v polárno-uralských riekach. Bez nich by sa sotva zoznámil s nenskými pastiermi sobov. Niekoľko rokov nato spoznal extrémne horúcu a suchú púšť Taklamakan v čínskom Sintiangu. Prenikol do pohorí, ktoré sme doposiaľ poznali iba z druhej, postsovietskej strany - do čínskeho Tanšanu a mongolských Saján. Jeho postrehy sú vzácne, veď objaviť na našich knižných pultoch aspoň pár riadkov z týchto oblastí je nad ľudské sily.

O čom Európa stáročia nevedela

V bežnom Európanovi vyvoláva Mongolsko asociácie najväčšej ríše sveta, ktorú pred 750 rokmi vybudoval Džingischán. Viac však o tejto krajine môže povedať historicky a čitateľsky vzácna Tajná kniha Mongolov, ktorú v rokoch 1206 až 1240 napísal Šigi-Chutuchu, vysoký úradník tatárskeho pôvodu na Temüdžinovom dvore. Hoci v Číne vyšla na prelome 13. a 14. storočia, náš svetadiel o nej stáročia nevedel. Do Európy ju priniesol až v polovici 19. storočia ruský orientalista Palladij Kafarov. V češtine vyšla v preklade špičkového mongológa Pavla Pouchu v roku 1955.

Našou verejnosťou stále nedocenený polyhistor Tibor Sekelj (1914-1988), rodák zo Spišskej Soboty, napísal na jej podklade životopis mladého Temüdžina v esperante. Do slovenčiny ho preložil Ján Vajs, a to až v roku 1995.

Osud odvial Holúbka aj na ruský Ďaleký východ. Čitateľovi sprístupňuje nielen tigrie chodníky na hornom toku Ussuri, ale ho zavedie aj na tisíckilometrové, temer nedotknuté západné pobrežie Japonského mora i do prístavu Nachodka, kde cítiť silný prienik čínskej kultúry medzi východných Slovanov. Posledná kapitola je venovaná oblasti Yün-nan v povodí Červenej rieky pri čínsko-vietnamských hraniciach a východnému Tibetu.

Viac ako jaskynné labyrinty

Sebapoznanie a skromnosť umožnili autorovi zvládnuť prírodné prekážky a konfliktné situácie deviatich časových pásiem od svojej vlasti. Je sympatické, že nenasledoval tých cestovateľov, ktorí sa po prvej ceste cítia majstrami sveta a bez hanby prinášajú na verejnosť texty, v ktorých spájajú opísané pasáže z bedekrov s tuctovými zážitkami z dopravných prostriedkov a ubytovacích zariadení.

Holúbek sa pustil do rukopisu po piatich bohato prežitých výpravách, z ktorých každá zredukovala biele miesta v našej expedičnej činnosti. Hoci je profesionálnym a špičkovým speleológom, v cudzích krajoch si všímal podstatne viac ako jaskynné labyrinty. Jeho knihu určite privítajú nielen tí, čo by chceli kráčať po jeho stopách. Osloví každého čitateľa, ktorý v dnešnom unáhlenom čase túži po čomsi hlbšom a originálnom. Text obohacujú fotografie, mapy a každú kapitolu podrobný zoznam literatúry.

Autor (1955) je expedičným turistom Peter Holúbek: Po stopách Džingischána. Knižné centrum, Žilina 2000.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984