Chatam Sofer dostane nový príbytok

Židovský rabín Chatam Sofer, ktorého telesné pozostatky ležia v podzemnom pamätníku hneď za tunelom na Nábreží arm. generála Ludvíka Svobodu v Bratislave, nebol hocikým.
Počet zobrazení: 978

Židovský rabín Chatam Sofer, ktorého telesné pozostatky ležia v podzemnom pamätníku hneď za tunelom na Nábreží arm. generála Ludvíka Svobodu v Bratislave, nebol hocikým.

V čase keď žil, preslávil Bratislavu na celom svete. Spolu s jeho pozostatkami sa v hrobke nachádzajú aj pozostatky ďalších dvadsiatich troch rabínov bratislavskej Židovskej náboženskej obce.

Pre skôr narodených Bratislavčanov nie je tajomstvom, že židovská náboženská obec v tomto meste bola pomerne veľká. Žila najmä pod Bratislavským hradom. Skladala sa z mnohých lekárov, technicky orientovaných odborníkov, historikov či spisovateľov, ale aj podnikateľov. Je na škodu veci, že tejto komunite sa nie vždy rozumelo a bola to práve ona, čo si na svojom chrbte nevinne "odniesla" mnohé konflikty. Vari najhoršie obdobie jej prenasledovania prebiehalo počas Druhej svetovej vojny. To už ale Chatam Sofer nežil. Bratislavčania si určite všimli, že koľaje električiek mestskej dopravy vedúce do Karlovej Vsi a Dúbravky zmenili pri tunely, nad podzemnou hrobkou Chatama Sofera, svoju rokmi zaužívanú trasu.

Dopravný podnik hlavného mesta SR Bratislavy už v októbri minulého roku začal práve na tomto mieste, priam expresným spôsobom, realizovať odklon a prestavbu električkovej trate. Dôvodom bolo započatie prác na výstavbe pamätníka Chatama Sofera. Pôvodnú kryptu vybudovali ešte v štyridsiatych rokoch. Súvisela so židovským cintorínom, ktorý sa nachádzal nad ňou. Keď sa počas osemdesiatych rokov stal tunel pod Bratislavským hradom premávkovou trasou pre električky, nikto netušil, aké budú dôsledky takéhoto riešenia dopravy. Žiaľ, ukázalo sa, že toto rozhodnutie nebolo práve najšťastnejšie.

Do podzemného pamätníka prenikala voda, a to jednak z priľahlého kopca, ale aj z Dunaja. Nepriaznivo pôsobil i prejazd električiek po povrchu pamätníka. Koncom deväťdesiatych rokov bola vypracovaná odborná expertíza stavu pamätníka, ktorá konštatovala, že sa vydrží ešte približne sedem rokov, potom sa začne rozpadávať. To už bolo vážne varovanie, aby sa začalo konať. Dôvodov na rekonštrukciu, nerátajúc zlý technický stav hrobky, bolo však viacero. Okrem iného aj veriaci z celého sveta, ktorí hrobku navštevujú z religiózneho dôvodu, či umožnenie prístupu laickej verejnosti, ktorá sa o pamiatky tohto druhu zaujíma.

Autor (l932) je publicista

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984