Záleží od rozdaných kariet

Zatiaľ čo Miloš Zeman sa k opozičnej zmluve s Klausovou ODS staval jednoznačne ako k jedinému možnému východisku, nové vedenie túto dohodu podľa viacerých vyhlásení akceptuje len podmienečne.
Počet zobrazení: 1429

Zatiaľ čo Miloš Zeman sa k opozičnej zmluve s Klausovou ODS staval jednoznačne ako k jedinému možnému východisku, nové vedenie túto dohodu podľa viacerých vyhlásení akceptuje len podmienečne. Vladimír Špidla v rozhovore po rokovaniach medzi vedeniami ČSSD a ODS povedal, že v tomto čase považuje opozičnú zmluvu za pozitívnu so všetkými rezervami, ktoré si človek môže ponechať a vyhlásil, že nie je jeho zámerom ihneď po zjazde rozbehnúť akciu smerujúcu k jej vypovedaniu. V jeho najznámejšom vyhlásení k tejto otázke sa však konštatuje, že "ČSSD pôjde do volieb bez záväzkov". Je jasné, že sociálni demokrati potrebujú zostať pri moci do júna 2002, aby mohli dokončiť svoje rozpracované zámery a prípadne aj získať "vstupenku do EÚ". Celkovo však Špidla a ľudia okolo neho vnímajú ČSSD ako nositeľku zmien a stranu, ktorá by mala pred mocenskými ambíciami preferovať sociálnodemokratické zásady. Partnerstvo s ODS, ktorá je stranou konzervujúcou stav vecí, a nie nositeľkou zmien, preto považujú za neperspektívne a pre ČSSD neúnosné. Nemá však zmysel otáčať hneď kormidlo k štvorkoalícii, pretože tá nemá dôvod rok pred voľbami sociálnej demokracii pomáhať. Navyše, odstúpenie Cyrila Svobodu z postu lídra urobilo zo štvorkoalície podľa odborníkov ešte nečitateľnejšieho partnera. Silnou zložkou tohto subjektu je Únia slobody, ktorá je pre mnohých sociálnych demokratov nepriateľom číslo jeden. Zásadné sú aj vzájomné programové rozdiely, najmä v sociálnej oblasti a v názore na vývoj daní. Podpredseda ČSSD Zdeněk Škromach sa vyslovil, že si nevie predstaviť, ako by sa podarilo skĺbiť vládny program, pretože obe strany by sa museli zrieknuť zásadných vecí. Počas rokovania zjazdu sme sa opýtali aj prvého podpredsedu ČSSD Stanislava Grossa na jeho názor k tejto problematike:

Mohli by ste definovať váš vzťah k opozičnej zmluve? Prináša, podľa vás, viac pozitív, alebo negatív?

- Pozitíva určite prevládajú, a to nie ani tak vo vzťahu k ČSSD, ako k Českej republike, pretože to umožnilo exekutíve odviesť obrovský kus práce v približovaní sa k Európskej únii a v plnení iných našich programových priorít. A myslím si, že ak túto úlohu zvládneme, tak to v konečnom dôsledku prinesie pozitívny efekt aj pre sociálnu demokraciu. Doterajšie výsledky dokazujú, že sa nám darí plniť to, čo sme sľubovali.

Vo svojom liste UVV ČSSD ste napísali, že sa netreba orientovať len na spoluprácu s ODS. Myslíte si, že by ste sa mali orientovať aj na spoluprácu so štvorkoalíciou, hoci predstaviteľa KDU-ČSL Cyrila Svobodu, vždy ústretového voči kontaktom s ČSSD, vystriedal vo vedení štvorkoalície Karel Kühnl, predseda pravicovej Únie slobody?

- Tieňový premiér, nech je ním ktokoľvek, nie je tou osobou, ktorá rozhoduje, takže ma to neznervózňuje. V tejto fáze nie je dobré uzatvárať sa spolupráci s kýmkoľvek. Musíme prihliadať na to, ako bude vyzerať situácia po voľbách, ako budú rozdané karty

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984