Kto z koho a čo za to

Politici sa radi zviditeľňujú prostredníctvom médií, ale čoraz častejšie aj trestnými oznámeniami za nevhodné výroky. Gabriel Palacka podal na súd za jedno také vyjadrenie oznámenie na predsedníčku SNS Annu Malíkovú.
Počet zobrazení: 1075

Politici sa radi zviditeľňujú prostredníctvom médií, ale čoraz častejšie aj trestnými oznámeniami za nevhodné výroky. Gabriel Palacka podal na súd za jedno také vyjadrenie oznámenie na predsedníčku SNS Annu Malíkovú.

Útok na Palacku odznel v relácii SITO ešte vlani v novembri. Exminister dopravy považuje Malíkovej citát za hrubé ohováranie a osočovanie. Šéfka národniarov však tvrdí, že "trafená hus zagágala" a Palackove podanie označila za politické šikanovanie. Napriek takémuto tvrdému kroku zo strany poslanca NR SR za SDKÚ G. Palacku mieni za svojím výrokom naďalej stáť. Slová, ktoré odzneli ako replika na vyjadrenia lídra SMK Bélu Bugára, totiž neboli podľa nej adresné. A teda nie sú ani dôvodom na trestné oznámenie. Čo teda popudilo Palacku?

"Vy ste povedali, že nemáte Martinku, ani Poóra. Vy máte Palacku, Černáka a možno tie peniaze v hotovosti sa lepšie berú ako privatizované podniky. Takže zamyslite sa nad tým, že pán Palacka sedí ako poslanec zákonodarného zboru, pritom dostal túto republiku o miliardy slovenských korún." Predsedníčka SNS tvrdí, že jej slová nesmerovali priamo na Palacku. Generálneho pokladníka SDKÚ však "nezaujíma, čo si pani poslankyňa myslela. Dôležité je, že verejne pred miliónmi televíznych divákov povedala, že ja - konkrétne uviedla moje meno - som pripravil túto krajinu o milióny korún." Slovo proti slovu, alebo každý si myslí svoje. Národniari však považujú za nemysliteľné, aby v právnom štáte vyšetrovali človeka, ktorý poukazuje na chyby iných. Verejne sa preto Malíková exministra Palacku, ale aj premiéra Mikuláša Dzurindu opýtala: "Prečo nebol realizovaný predaj telekomunikácií prostredníctvom medzinárodnej burzy? Či náhodou sa tieto nevýhodné predaje, nevýhodné pre štát, neprejavia v nejakej finančne nákladnej volebnej kampani subjektov, ktoré títo páni zastupujú?"

Verejnej odpovede, aspoň na časť otázky, sa pani poslankyňa dočkala hneď v ten deň: "Predaj telekomunikácií sa urobil medzinárodným tendrom, na základe medzinárodných kritérií a v spolupráci s medzinárodne uznávaným poradcom. Myslím si, že sa to transparentnejšie urobiť nedalo," povedal predseda vlády. Na druhú časť otázky si šéfka národniarov bude musieť ešte aký-taký čas počkať. Dostane ju, alebo si ju aspoň bude môcť preveriť po volebnej kampani v roku 2002.

Nudiť sa však zákonite dovtedy nebude, keďže sa aj ona rozhodla podrobiť naše súdy skúške. Anna Malíková sa bude v najbližších dňoch domáhať svojich práv v prípade ochrany osobnosti. Podanie podá na Spoločnosť 7 Plus, s.r.o., a Perex, a.s., v súvislosti s článkami publikovanými v týždenníkoch Plus 7 dní a Moment o jej vzťahu s ruským veľkopodnikateľom Alexandrom Belousovom. Ide podľa nej o výroky, ktoré hrubým spôsobom zasahujú do jej súkromia, ale dotýkajú sa jej aj ako predsedníčky strany. Vo viacerých článkoch oboch periodík podľa nej zverejnili nepravdivé informácie z intímnej sféry a dokonca spájajúce jej osobu s trestnou činnosťou. Komu dajú súdy v oboch prípadoch, ktoré sú rozdielne a predsa tak podobné, ukáže čas a nenapadnuteľný výrok súdov.

Autorka (1978) je redaktorka Rádia Expres

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984