Anketa

Vláda prijala na mimoriadnom prvoaprílovom zasadaní návrhy viacerých legislatívnych noriem - vrátane rozhodnutia o počte vyšších územných celkov (VÚC), ktoré majú posunúť reformu verejnej správy dopredu. Viacerých delegátov XI. snemu ZMOS sme sa spýtali, ako hodnotia tento krok.
Počet zobrazení: 1322

Vláda prijala na mimoriadnom prvoaprílovom zasadaní návrhy viacerých legislatívnych noriem - vrátane rozhodnutia o počte vyšších územných celkov (VÚC), ktoré majú posunúť reformu verejnej správy dopredu. Viacerých delegátov XI. snemu ZMOS sme sa spýtali, ako hodnotia tento krok.

Jozef Murgaš, primátor Lučenca (SDĽ): Sme jedným z regiónov, ktorých sa rozdielnosť medzi modelom 8+8 a 12+12 bezprostredne týka. Náš ohlas je pozitívny. Vedenie SDĽ síce zastáva iné stanovisko, no my musíme robiť politiku s ľuďmi, s ktorými žijeme. Nemôžeme sa cítiť jednoznačne viazaní postojmi politických špičiek, pretože nás nevolili ony, ale občania. Naše názory sme interpretovali vedeniu SDĽ pred niekoľkými mesiacmi, ale zrejme existuje rozdiel v nazeraní na potreby celoštátneho a regionálneho charakteru.

Ján Koršo, primátor Poltára (HZDS-ĽS): Vláda už pred rokom rozhodla o zásadách reformy, no kroky, ktoré sa majú uskutočniť, nie sú v súlade s jej uznesením. Najviac ma trápi, že kompetencie, ktoré by na nás mali prejsť z jednotlivých ministerstiev, sú absolútne nepostačujúce. Opäť sa odsúhlasí počet VÚC, no nepovažujem za podstatné, koľko ich bude, ani kde budú sídliť regionálne parlamenty.

Jozef Mrva, starosta Rovinky (nezávislý): Príhovory členov vlády na sneme, osobitne ministerky financií a vicepremiéra pre ekonomiku, boli kontroverzné. To naznačuje, že napriek deklaráciám vláda nie je celkom dohodnutá. Stanoviská sú rozporuplné, nielen pokiaľ ide o počet VÚC, ale i o financovanie a prenos kompetencií. Až keď kabinet predloží Národnej rade konkrétne návrhy zákonov, bude možné kvalifikovať finančné náklady. Ak sa tie nestihnú zahrnúť do štátneho rozpočtu na budúci rok, tak o reforme zase môžeme ďalší rok iba rozprávať.

Milan Rybár, starosta Sučian (koalícia): Združenie miest a obcí Turca privítalo rozhodnutie o dvanástich VÚC, lebo jedným zo sídiel bude v Martine. Pôvodne sa uvažovalo, že v sporných prípadoch - v našom Ružomberok - rozhodnú regionálne samosprávy na základe určitých kritérií. To sa nám nezdalo demokratické, došlo by k ostrým hádkam. Preto som rád, že vláda predloží parlamentu vlastný návrh. My sme boli vždy za postupné odovzdávanie kompetencií a ich finančné krytie, lebo to sa nedá prevziať naraz už len z personálnych a priestorových dôvodov.

Jozef Žiška, primátor Trenčína (SOP): Opäť sa nás usilujú politici vtiahnuť do boja o počet VÚC. Nám však ide v prvom rade o náplň reformy. Ak sa nedodrží jej kvalita, tak by išlo zase len o to, ako zalepiť samospráve oči. Nedostali by sme potrebnú razanciu ani možnosť vykonávať to, čo sa od nás vyžaduje. Ak si kompetentní vyzlečú politické tričká, na základ dokonalej analýzy a syntézy sa dá dohodnúť na potrebnom postupe, aby reforma mohla odštartovať. Pôjde o dlhodobý proces, lebo stále bude čo zdokonaľovať a modernizovať.

Michal Srholec, primátor Skalice (KDH): Som veľmi rád, že sa reforma verejnej správy konečne rieši, veď už dlhé roky sa o to pokúšame. Pokiaľ sme patrili pod Trnavský kraj, tak sme nevyvíjali tlak, aby sme prešli pod Bratislavu. Brali sme to ako politické rozhodnutie. Najnovší návrh vlády nás zaskočil, no mnohým Záhorákom dobre padol. Veď už pred niekoľkými rokmi sme vyslovili myšlienku, aby celé Záhorie patrilo pod jeden kraj, no vtedy nás nevypočuli. Ak sa týmto rozhodnutím posunie celá reforma dopredu, budem spokojný.

Milan Muška, primátor Vranova nad Topľou (SDĽ): Nie som veľmi nadšený tým, že vláda opäť schválila iba to, čo v podstate prijala už pred rokom. Nepovažujem to za konštruktívne. A pokiaľ ide o zaradenie nášho okresu do šarišského regiónu? Predovšetkým mám inú predstavu o usporiadaní VÚC. Každý región by mal patriť tam, kde si jeho obyvatelia myslia, že patria. Byť spoločne s Prešovom a ďalšími mestami v jednom veľkom VÚC, ako je teraz Prešovský kraj, by bolo rozumnejšie. Ale to beriem ako odporúčanie vlády, o ktorom napokon rozhodne Národná rada.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984