Diskusia o ľavicovosti ČSSD

V podklade pre dlhodobý program ČSSD sa objavila veta: "Európsky demokratický socializmus má svoje duchovné korene v židovsko-kresťanskej etike, v renesancii a reformácii, v humanistickej filozofii a osvietenstve, v Deklarácii práv človeka a občana z roku 1789, v Marxovom učení o histórii a spoločnosti a v skúsenostiach robotníckeho hnutia."
Počet zobrazení: 1453

V podklade pre dlhodobý program ČSSD sa objavila veta: "Európsky demokratický socializmus má svoje duchovné korene v židovsko-kresťanskej etike, v renesancii a reformácii, v humanistickej filozofii a osvietenstve, v Deklarácii práv človeka a občana z roku 1789, v Marxovom učení o histórii a spoločnosti a v skúsenostiach robotníckeho hnutia." Podpredsedníčka Snemovne za ČSSD a šéfka pražskej organizácie strany Petra Buzková bola (podľa vlastných slov) objavením sa Marxovho mena v dokumente vydesená, tvrdiac, že tam nemá čo hľadať. Jej starý otec, pravicový sociálny demokrat Modráček, by jej zrejme toto stanovisko odsúhlasil, no u viacerých sociálnodemokratických strán v Európe Marxovo meno nevzbudzuje rozpaky, pretože táto postava naozaj patrí medzi jeden zo zdrojov, odkiaľ sociálna demokracia čerpala. Buzková utrpela šok aj vlani v novembri, keď sa dozvedela, že Miloš Zeman rokoval s šéfom KSČM Miroslavom Grebeníčkom a žiadala Zemanovu okamžitú demisiu z funkcie predsedu ČSSD. Obaja politici pritom neuzavreli žiadnu (ani rámcovú) dohodu, len konštatovali, že nemožno z oboch strán vylúčiť podporu kandidátov v ďalšom kole vtedajších senátnych volieb. S podporou komunistov v druhom kole volieb bol napríklad zvolený za senátora aj sociálny demokrat Egon Lánsky, ktorý v rozhovore so mnou vyhlásil, že na tomto fakte nevidí nič odsúdeniahodné a pripomenul, že pritom on sám veľa rokov bojoval ako exiový novinár proti komunistickému režimu.

Treba si v týchto súvislostiach uvedomiť, že ČSSD už na zjazde v Hradci Králové v roku 1993 odmietla akúkoľvek spoluprácu s KSČM a na ďalšom zjazde v Bohumíne k tejto otázke prijala aj deklaráciu. Na zjazde ČSSD v Prahe sme oslovili tlačovú tajomníčku ministra školstva Vladimíru al-Malíkiovú, ktorá tu neúspešne kandidovala na post podpredsedníčky strany, aby nám vysvetlila niektoré súvislosti:

Prečo ste sa rozhodli kandidovať, keď vám mohlo byť jasné, že nomináciu nezískate?

- Požiadali ma o to niektorí delegáti zjazdu a na základe tej žiadosti som o tom začala uvažovať. Prvý dôvod bol politický, pretože som už na XXVIII. zjazde dávala návrh na zrušenie bohumínskej deklarácie. Myslím si, že by sme sa nemali negatívne vymedzovať voči žiadnej politickej strane. Druhým dôvodom bola mediálna politika strany, pretože tá je v ČSSD dlhodobo podceňovaná a robí sa na úplne zlých princípoch. Poníma sa len ako servis pre hŕstku mediálne známych funkcionárov.

V ČSSD sa vytvára určitá ľavicová frakcia, ku ktorej máte blízko. Môžete nám povedať, kto ju zastupuje a čo chce presadiť?

- V poslednom čase sa začala diskusia o ľavicovosti v ČSSD a ja tu vidím 4 prúdy. Ten prvý je populistický, pretože ešte pred rokom rétoriku ľavicovosti nepožíval. Je to skupina okolo P. Buzkovej a ide tam skutočne len o rétoriku a nie o obsah. Druhý prúd zastupuje exminister zdravotníctva Ivan David a ľudia okolo neho, tretí prúd sa vytvoril okolo premiérových poradcov na čele s pánom Vraným a pre ten štvrtý je tribúnou bulletin 3D (http://mujweb.cz/www/dav21) vydávaný MO ČSSD Praha 2, v ktorom pracujem aj ja.

Zdá sa, že vzhľadom na snahu nového vedenia ČSSD o príklon viac do stredu (evidentne aj v súvislosti s prípravou na parlamentné voľby) a nezakryté sympatie ľudí okolo P. Buzkovej a S. Grossa skôr k politike liberalizmu, je spor o ľavicovosť strany (na zjazde ČSSD zatlačený do úzadia) ďalším problémom, ktorý by českí sociálni demokrati nemali obchádzať.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984