Muž č. 2 odišiel, Taliban ostáva

Začiatkom roka afgánska rádio- stanica Hlas šariátu informovala, že vodca Talibanu mulla Moha- mad Omar podpísal výnos, podľa ktorého všetci afganskí moslimovia konvertovaní na kresťanstvo alebo judaizmus, či ľudia propagujúci neislamskú ideológiu majú byť popravení.
Počet zobrazení: 938

Začiatkom roka afgánska rádio- stanica Hlas šariátu informovala, že vodca Talibanu mulla Moha- mad Omar podpísal výnos, podľa ktorého všetci afganskí moslimovia konvertovaní na kresťanstvo alebo judaizmus, či ľudia propagujúci neislamskú ideológiu majú byť popravení.

Vo februári Omar vyzval svojich priaznivcov k očiste. Neskôr svet s údivom zistil, že pod očistou myslí likvidáciu všetkých pamätníkov neislamskej kultúry. "Islam zakazuje zobrazovať človeka," oznámil Omar a jeho verní zobrali útokom všetky ešte existujúce múzeá, vrátane dvoch gigantických sôch Budhu v Bamiáne. Pred ich zrakmi sa prehnali rôzne vojská, no nikomu nenapadlo sochy vyhodiť do vzduchu. Aj vojaci sovietskej armády, ktorí sa fotografovali pred sochami, si dovolili len bodákmi vyškrabať svoje mená do kameňa.

Komu vyhovuje izolácia

Už-už sa zdalo byť všetko zabetónované, keď v pakistanskom Ravalpindí 16. apríla 2001 zomrel afgánsky muž č. 2, predseda vlády hnutia a šéf rady hnutia Taliban - mulla Mohammad Rabbání. Priamo z Pakistanu ho previezlo paradoxne lietadlo OSN do Kandaháru, kde ho, podľa moslimskej tradície, zabalili do bieleho savanu a ihneď pochovali. Pomerne mladý, 45-ročný vplyvný duchovný zomrel vraj na rakovinu pečene, ktorú si dn lhodobo liečil práve v Pakistane. Svoju kariéru začal ako jeden z krutých poľných veliteľov. V roku 1996 velil oddielu, ktorý sa prvý prebil do Kábulu a predznamenal nástup vlády Talibanu nad ubiedeným Afganistanom. Práve on osobne vraj vydal príkaz na popravu promoskovského prezidenta Nadžibulláha a jeho brata, ktorí potom niekoľko dní viseli na betónovom stĺpe pred prezidentským palácom. Práve tento rozkaz spustil stavidlá ostrej kritiky Talibanu zo strany OSN a svetového spoločenstva a následnej medzinárodnej izolácie hnutia.

Napriek prvotnému optimizmu je čoraz jasnejšie, že odchod Rabbáního z tohto sveta nebude mať väčší vplyv na ideológiu hnutia Taliban, ani na politiku afgánskej vlády. Izolácia Talibanu hrá do karát známemu teroristovi Osamovi bin Ladínovi, no tiež Číne, ktorá má od začiatku veľmi ostražité kontakty s Kábulom. Tá zrejme využije obdobie po smrti Rabbáního, aby si spravila poriadok s vlastnými separatistami. Moslimskí Ujgurovia a budhistickí Tibeťania totiž začali v poslednom období nachádzať spoločnú reč, čo Pekingu veľmi nevyhovuje. Na pokračovaní izolácie Talibanu sú zainteresovaní aj všetci tí, ktorí ťažia ropu v Perzskom zálive. Normalizácia situácie v Afganistane a uznanie talibanskeho režimu by totiž automaticky znamenalo reanimáciu projektov transportu ropy a plynu z nálezísk v Kaspickom mori cez Afganistan k Indickému moru a na energeticky hladné a bohaté juhozápadné trhy. Preto mnohým nevyhovuje zjednotený a pacifikovaný Afganistan.

Zjednotia sa fundamentalisti?

Zjednoteného Afganistanu sa zrejme tak skoro nedočkáme. Nedávno sa totiž stretli v Pandžšírskom údolí šéfovia antitalibanskej opozície. Šéf Severnej aliancie Achmad Šach Masúd a generál Abdul Rašíd Dóstum. Napriek tomu, že Taliban kontroluje vyše 90 percent územia Afganistanu, dohadovali sa o možnosti otvorenia nového frontu na severe krajiny. Taliban, podporovaný najmä Pakistanom a prostredníctvom Islamabádu aj Spojenými štátmi, tvrdí, že Severnú alianciu podporuje Rusko, India a Irán. Masúd sa nedávno vrátil z úspešnej cesty do Paríža, kde okrem iného rokoval aj s Hubertom Védrinom. Francúzsky minister zahraničných vecí sa vyjadril, že vníma Masúda ako predstaviteľa jedinej zákonnej vlády Afganistanu. Návrat uzbeckého generála Dóstuma do politicko-vojenskej arény v Afganistane zasa Taliban (a nielen on) hodnotí ako geopolitickú hru Moskvy. Vrátil sa aj gubernátor provincie Herát Ismail Chán, ktorý sa skrýval v Iráne a spolu s ním prišla dobre vyzbrojená a bojovo naladená garda.

Zatiaľ čo Javier Solana, zrejme po skúsenosti s Kosovom, tvrdil Masúdovi do očí, že konflikt v Afganistane nie je možné vyriešiť pomocou vojenských prostriedkov, ten získal novú bojovú techniku, zbrane a ľudský potenciál. Len jeho eskadra bojových vrtuľníkov, ktoré sa osvedčili Rusom, má 10 strojov. Získal (rozumej zaplatil) do svojich radov aj 20 tisíc nových bojovníkov. Medzitým sa však na severe Pakistanu v Péšaváre konala konferencia na počesť Islamskej školy Deoban, ktorá presadzuje fundamentalistický islam. Ten je ideovým základom Talibanu. Vraj sa na nej zúčastnilo 1,4 milióna účastníkov, hoci skromnejšie odhady hovoria len o pol milióne účastníkov akéhosi islamskeho Woodstocku. Na tejto konferencii Omar vyhlásil: "...svet nevercov nedovoľuje moslimom vytvoriť vládu podľa vlastnej vôle, preto sa musia zjednotiť..." Možno aj prostredníctvom vojny v Afganistane, kde práve prebieha nová talibanská ofenzíva.

Autor (1955) je publicista

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984