Spájajme, čo k sebe patrí

- to boli na kongrese SES často citované slová veľkého Berlínčana Willyho Brandta, ktorý roky pôsobil vo funkcii starostu západnej časti tohto históriou presiaknutého mesta a v 70. rokoch sa ako spolko- vý kancelár zaslúžil svojou Ostpolitik o zblíženie Nemeckej demokratickej republiky a NSR.
Počet zobrazení: 1324

- to boli na kongrese SES často citované slová veľkého Berlínčana Willyho Brandta, ktorý roky pôsobil vo funkcii starostu západnej časti tohto históriou presiaknutého mesta a v 70. rokoch sa ako spolko- vý kancelár zaslúžil svojou Ostpolitik o zblíženie Nemeckej demokratickej republiky a NSR.

Prejavy "starých harcovníkov" na scéne európskej politiky, ako sú Schröder či Sharping, ako aj delegátov mládežníckych ľavicových organizácií sa niesli v duchu Brandtovho odkazu Európe, ktorý sa práve v prípade Nemecka podarilo jeho zjednotením naplniť.

Stále je však citeľná bariéra medzi západnou Európou a postkomunistickými krajinami, ale ako povedal nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder: "Hoci Európska únia nezahŕňa celý európsky kontinent, verím, že v budúcnosti sa to stane realitou a definitívne sa vymaže železná opona." Hosťom na kongrese socialistov bol aj Šimon Peres, ktorý vyzdvihol EÚ ako "vzor mierového procesu po Druhej svetovej vojne". Dožadoval sa podpory európskej pätnástky pri riešení blízkovýchodného konfliktu práve z titulu európskej skúsenosti, ktorá dokázala, že aj po vojne a dlhoročnom nepriateľstve je možná mierová koexistencia. Veď motorom integrácie boli a ostávajú Nemecko a Francúzsko. Peres dodal, že "ak sa Blízky východ nestane súčasťou Európy, mohlo by sa stať, že sa Európa stane príveskom Blízkeho východu". Mnohým sa to nevidí až také čierne, ale ak si uvedomíme, že Macedónsko je takmer na skok...

Nuž, veď celé podujatie zastrešoval názov Bezpečnosť v procese zmien, a SES v záverečný deň kongresu schválila programový dokument s totožným označením. Túto centrálnu tému rozmenili delegáti na drobné nielen vo svojich prejavoch, ale aj v diskusiách za okrúhlymi stolmi. Neváhali vrátiť sa k takej fundamentálnej otázke, ako sú základné hodnoty a princípy EÚ. Práve tie by sa mali stať nástrojom toľko diskutovaného približovania EÚ občanom. Ukázalo sa, že tu možno efektívne využiť mládežnícke organizácie. Srbi totiž za Miloševičovho režimu spolupracovali s Nemcami a ich asistencia pri predvolebnej kampani mala tiež svoj podiel na víťazstve Koštunicu. Predpokladom zvýšenia podpory obyvateľstva pre európsky projekt je však zvyšovanie transparentnosti, efektívnosti a odstránenie demokratického deficitu európskych inštitúcií. A nielen na Slovensku máme dôvod sťažovať sa na byrokraciu.

Rozširovanie stále v kurze

Ako povedal odstupujúci predseda SES Rudolf Sharping: "Pred šiestimi rokmi bola len frakciou Európskeho parlamentu, no v súčasnosti je skutočnou stranou strán." Na jej čelo bol zvolený britský minister zahraničných vecí Robin Cook. Hoci Briti sú skôr považovaní za euroskeptikov, Labour Party urobila v porovnaní s konzervatívcami veľký krok v ústrety EÚ, a nastolila doma otázku vstupu do Európskej hospodárskej a menovej únie. Ťažko povedať, či sa táto zmena na predsedníckom poste nejako odrazí na federalistickom kurze SES, no na základe myšlienok prezentovaných v kongresovom centre berlínskeho hotela Estrel možno usúdiť, že prehlbovanie integrácie, transformácia európskych inštitúcií, predovšetkým posilnenie kompetencií Európskeho parlamentu, ako aj rozširovanie Únie zostávajú prioritami SES.

Nepôjde to rýchlejšie?

Vízie budúcnosti politickej integrácie a stabilnej Európy prezentovalo na úvodnom plenárnom zasadnutí 19 mládežníckych delegátov. Mladí síce ocenili spôsob, akým sa staršia generácia socialistov a sociálnych demokratov postavila voči výzvam globalizácie, no zároveň im nastavili zrkadlo: "Robíte to dobre, no nemôžete to robiť ešte lepšie a rýchlejšie?"

Znepokojuje ich nezamestnanosť v nižších vekových kategóriách, ale aj také momenty, ako je xenofóbia, chcú pluralitnú a prosperujúcu, ale najmä zjednotenú Európu, ktorá by bola schopná aj v oblasti vojenskej bezpečnosti a prevencie konfliktov konať ako globálny aktér. Mladí sa nevyhli ani kritike Bushovej administratívy, z dôvodu upustenia od protokolov z Kjótó. Odmietli tiež americký plán národnej obrany NMD, ktorý je porušením dohody ABM. Na margo týchto poznámok len toľko: hoci v žiadnom prípade nepatrím k Bushovým fanúšikom, skúšky antibalistických rakiet začala už Clintonova administratíva, a ten sa tohto "horúceho zemiaka" zbavil tak, že rozhodnutie o tejto otázke nechal na svojho nástupcu. A dovolím si zapochybovať, že by demokrati konali odlišným spôsobom.

Ako jediný zástupca asociovaných krajín EÚ vystúpil na pódiu pre politických lídrov súčasnosti a budúcnosti zahraničný tajomník SDĽ a zároveň predseda MDĽ Ivan Štefunko, ktorý Schrödera vyzval na upustenie od prechodných období. Je presvedčený, že možnosť masívneho prisťahovalectva z krajín strednej a východnej Európy do členských štátov Únie je nereálna. A prechodné obdobia, ktoré kalkulujú aj s touto alternatívou, predpokladajú tiež isté reštriktívne opatrenia, napríklad v oblasti pohybu pracovnej sily, ktoré by nových členov EÚ diskriminovali na spoločnom trhu.

Rušno v kuloároch

Slovenskú delegáciu viedol predseda Národnej rady SR a líder SDĽ Jozef Migaš. Na kogrese SES sa zúčastnili aj minister školstva Milan Ftáčnik a poslankyňa Mária Angelovičová. Migaš sondoval nálady a postoje voči domácej afére okolo zneužívania európskych fondov. Tam vonku to až tak veľmi nepáli. Holanďan Jan Marinus Wiersma ho uistil, že uvoľnením zodpovedných z funkcie "slovenská vláda dokázala, že je schopná prevziať zodpovednosť a potvrdila demokratičnosť terajšieho režimu." Predseda SDĽ neváhal využiť príležitosť, aby zduplikoval pozvánku na plánované júnové stretnutie zástupcov V 4. Novozvolený predseda ČSSD Vladimír Špidla, Poliak Leszek Miller i Laszló Kovácz teda prídu do Tatier. Uff. Ja som si už myslela, že idea "vé štvorky" bola pochovaná princípom regaty, ktorý sa postaral o "zdravú rivalitu" (odpustite mi moju iróniu) medzi kandidátmi na členstvo v EÚ.

Atmosféra bola značne uvoľnená, napriek tomu, že sa v Berlíne 7. a 8. mája stretli "aristokrati" európskej ľavice. Okrem už vyššie menovaných ste mohli v hotelovom foyeri, kde sa klavirista márne snažil prehlušiť svojím umením neprestajný bzukot rozhovorov, vraziť do gréckeho premiéra Costasa Simitisa, predsedu írskej strany práce Ruairiho Quinna, či francúzskeho premiéra Lionela Jospina. Nechýbali ani John Hume, holandský premiér Wim Kok, nórsky ministerský predseda Jens Stoltenberg. Severský sociálny model má niečo do seba, socialisti stoja aj na čele Fínska (Paavo Lipponen) a Švédska (Göran Persson). Na večeri šéfov socialistických a sociálno-demokratických strán, ktorú SPD usporiadala vo svojej centrále, v dome Willyho Brandta (hypermoderná budova s množstvom vzdušných presklených plôch) na Wilhelmstrasse, bolo možné vidieť hostiteľa, nemeckého kancelára, ako nonšalantne gestikuluje pri svojich diskusiách zapálenou cigarou. Bol zjavne v dobrej nálade a predsedovi slovenského parlamentu venoval dlhý neformálny rozhovor. Ešte nedávno sa u nás objavovali úvahy, že práve Nemecko by sa mohlo stať advokátom, či akýmsi "ťahúňom" Slovenskej republiky do Európskej únie. Hádam možno Schröderov živý záujem interpretovať aj v tomto zmysle.

Stane sa EÚ globálnym aktérom?

Potriasaním rúk sa však aktivita delegátov iba začala, v utorok 8. mája plénum schválilo štyri deklarácie. V už spomínanej Berlínskej deklarácii (Bezpečnosť v procese zmien) si SES stanovila štyri základné ciele: rozšírenie a posilnenie EÚ, modernizácia európskeho sociálneho a ekonomického modelu (zvyšovanie sociálnej kohézie, lepšia koordinácia ekonomickej, fiškálnej a sociálnej politiky členských štátov), pôsobenie EÚ ako globálneho aktéra, ktorý by mal prevziať zodpovednosť za bezpečnosť v stredomorskom priestore a na Balkáne (čo už Únia urobila Paktom stability pre juhovýchodnú Európu), ale aj za ochranu ľudských práv v krajinách tretieho sveta, za boj proti chudobe, proti finančným špekuláciám. Dôležité je zaangažovať do debaty o budúcnosti EÚ priamo občanov.

Deklaráciou za modernú, pluralistickú a tolerantnú Európu odmietla SES akúkoľvek spoluprácu s politickými stranami, ktoré podnecujú a rozširujú rasové predsudky a rasovú nenávisť. Zaviazala sa tiež, že sa bude zasadzovať za rovnosť participácie vnútri členských strán i v spoločnosti, a to na všetkých jej úrovniach. Netýka sa to len rovnosti žien a mužov, cieľom je odstránenie akejkoľvek diskriminácie.

Vo vyhlásení k problému obchodovania so ženami a s deťmi vyjadrila SES názor, že obete tohoto zločinu by mali získať status utečencov, EÚ by mala legislatívne upraviť túto oblasť organizovaného zločinu a pripraviť informačnú kampaň o tomto probléme najmä pre ženy v krajinách strednej a východnej Európy, kde je obchod so ženami neustále na vzostupe. Tento problém má globálny rozmer, podľa štatistík OSN sa každoročne dotýka štyroch miliónov obetí, z toho v západnej Európe skončí pol milióna ľudí.

Piaty kongres SES bol demonštráciou optimizmu a sebadôvery socialistov a sociálnych demokratov, ich odhodlania pokračovať v prehlbovaní európskej integrácie. Ich sebavedomie bezpochyby pramení z ich postavenia na čele väčšiny členských krajín v EÚ. Je však isté, že ak sa presadia ich predstavy o európskej integrácii, Slovensko z toho môže iba profitovať.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984