Anketa

Myslíte si, že vládna koalícia bude mať i po neúspešných rokovaniach v Trenčianskych Tepliciach odvahu na rekonštrukciu vlády? Koho by ste predovšetkým vymenili?
Počet zobrazení: 962

Myslíte si, že vládna koalícia bude mať i po neúspešných rokovaniach v Trenčianskych Tepliciach odvahu na rekonštrukciu vlády? Koho by ste predovšetkým vymenili?

Jozef Migaš (predseda SDĽ): Naša strana má záujem o obsahovú zmenu vládnutia, štandardizáciu vzťahov vnútri koalície a upriamenie jej pozornosti na dotiahnutie rozhodujúcich bodov programového vyhlásenia týkajúceho sa zamestnanosti a sociálneho postavenia občanov. Zmena na ministerských postoch preto nemôže byť iba formálnou zmenou. Pripustili sme, že výmena sa môže dotknúť každého člena vlády.

Béla Bugár (predseda SMK): Ten, kto sleduje vyjadrenia politikov našej strany prinajmenšom počas posledných dvoch týždňov, musí vedieť, že SMK žiadne zmeny vo vládnom kabinete nenavrhuje. Urobila tak pred pol rokom, vtedy sa zmeny neprijali, takže v súčasnosti nemáme nové návrhy. Treba sa koncentrovať predovšetkým na plnenie Programového vyhlásenia vlády a dodržanie dohôd. Len toto, nie výmeny, môže občana presvedčiť o tom, že súčasná vláda sa usiluje dobre vládnuť.

Pavol Hamžík (predseda SOP): S témou rekonštrukcie vlády prišiel jej predseda a my sme boli zvedaví, aké návrhy do Trenčianskych Teplíc prinesie, najmä pre jeho neštandardný postup v súvislosti s nomináciou Ivana Šimka na post ministra vnútra. O tejto téme sa však už rokovalo vlani a jedinou zmysluplnou rekonštrukciou by bolo zreálnenie pomeru síl vo vláde podľa kresiel v NR SR. Niektoré subjekty by sa museli istých pozícií vzdať, iné by získali. Ak má však koalícia naplniť svoje programové vyhlásenie, so zmenami treba začať čo najrýchlejšie. Keďže sme neprišli so žiadnymi návrhmi, nebudem hovoriť o konkrétnych menách. SOP získala vo vláde len dve miesta. Som rád, že SDĽ a KDH nám vyslovili podporu pri uvedených zmenách a boli by ochotné vzdať sa istých pozícií.

Daniel Lipšic (podpredseda KDH): To závisí od dohody koaličných partnerov, pretože v tom prípade by bolo treba otvoriť Koaličnú zmluvu. Ale SDKÚ a SMK s týmto krokom nesúhlasili, preto je otázka rekonštrukcie v takejto podobe neaktuálna. Pokiaľ ide o konkrétne zmeny, tie musia zvážiť jednotlivé strany. My máme vo vláde jedného ministra, s ktorého prácou sme spokojní. Úprimne povedané, očakávali sme, že s nejakými návrhmi príde premiér. My sme zmeny neavizovali.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984