Tragédia v Babiciach

V malej juhomoravskej dedinke Babice 2. júla 1951 v miestnej škole zavraždili troch funkcionárov miestneho národného výboru a štvrtého ťažko zranili. Podľa vtedajšej verzie vraždu zorganizoval agent americkej rozviedky Malý, ktorého neskôr pri záťahu, spolu s ďalšími členmi teroristickej skupiny, zastrelili príslušníci bezpečnosti a milicionári.
Počet zobrazení: 1288

V malej juhomoravskej dedinke Babice 2. júla 1951 v miestnej škole zavraždili troch funkcionárov miestneho národného výboru a štvrtého ťažko zranili. Podľa vtedajšej verzie vraždu zorganizoval agent americkej rozviedky Malý, ktorého neskôr pri záťahu, spolu s ďalšími členmi teroristickej skupiny, zastrelili príslušníci bezpečnosti a milicionári. V roku 1968 prišiel novinár Sláva Volný s inou verziou udalostí: Malý bol agent-provokatér ŠtB...

Niekedy v sedemdesiatych rokoch som bol spolu s inými učiteľmi na exkurzii v Babiciach. Miestny obyvateľ, ktorý nám ukázal miestnosť v budove školy, kde k vražde došlo, nám porozprával niekoľko pozoruhodných skutočností. Jednak, že popis udalostí v seriáli o majorovi Zemanovi vôbec nezodpovedal skutočnosti. Zaujímavé však bolo niečo iné: predseda národného výboru, miestny učiteľ Tomáš Kuchtík, bol obdivovateľom T. G. Masaryka a zároveň dával najavo, že hoci súhlasil s kolektivizáciou, nepáčili sa mu násilné metódy jej realizácie.

Vtedy mi napadlo, či Sláva Volný nemal náhodou pravdu. Prítomní učitelia sa zhrozili, keď sa dozvedeli, aké drakonické tresty padli v nasledujúcom procese. Na smrť boli odsúdení nielen traja teroristi, ale ďalší štyria ľudia a ešte sedem osôb poslali na dlhé roky alebo dokonca na doživotie do väzenia. Také boli časy, povedal nám sprievodca, keď sme naznačili, či tresty neboli predsa len privysoké pre ľudí, čo so streľbou v babickej škole nemali priamo nič spoločné.

Bývalý dokumentarista českého Úradu pre dokumentáciu a vyšetrovanie zločinov komunizmu (ÚDV) Josef Slanina na konferencii, ktorá bola venovaná babickým udalostiam a konala sa v Třebíči 19. mája 2001, uverejnil fakty dokazujúce, že vraždy v Babiciach nenariadila ŠtB. Slanina dlhé roky bádal v archívoch a nenašiel jediný dôkaz, že by bol Malý agentom ŠtB. Preštudoval v minulosti neprístupné archívy ministerstva spravodlivosti, vnútra a tiež archív ÚV KSČ. Pravda, účastníci konferencie prijali Slaninove tvrdenia s nedôverou, hoci ich argumenty neboli podopreté takým dôkladným štúdiom archívnych materiálov.

Bez ohľadu na to, či vraždy v Babiciach nariadila alebo nenariadila ŠtB, Tomáš Kuchtík sa stal vítaným mučeníkom pre tých, s ktorých metódami nesúhlasil. Babické udalosti poslúžili ako zámienka na tvrdú represiu a zosilnenie násilia pri kolektivizácii. Tí, ktorí na vlastnej koži prežili súd a kriminál, sú presvedčení, že represie boli vopred pripravené. Okolie Třebíča a Moravských Budějovíc patrilo k regiónom, kde sa kládol najväčší odpor voči násilnej kolektivizácii. Smrť členov národného výboru nepodlomila režim, ale naopak - bola rozbuškou k zosilnenej represii.

Tomáš Kuchtík patril k tým komunistom, ktorí verili v ideály sociálnej spravodlivosti, no nemohli sa úplne stotožniť s tým, čo sa dialo v päťdesiatych rokoch. Radoví členovia strany svoje kritické postoje k vtedajšej politike vyslovili už v roku 1956 a ich odpor mohol byť zadusený až po maďarských udalostiach. Komunisti začali obrodný proces v roku 1968 a bez súhlasu ich väčšiny by nebol úspešný pád totalitného režimu v roku 1989.

Výstrely v babickej škole nezasiahli skutočných vinníkov vtedajších nezákonností, ale obyčajných ľudí, radových komunistov, čo si želali budovať lepšiu spoločnosť, ktorí verili, že v družstvách sa bude roľníkom dariť lepšie.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984