Masakra pod Mt. Everestom

Monarchia v Nepále, ležiacom na úpätí Himalájí, zostane ešte istý čas zachovaná, hoci presnejšia muška tamojšieho následníka trónu by možno urýchlila historický vývoj. Psychická nevyrovnanosť nepálskeho korunného princa Dípéndru sa prejavila v piatok večer tým najnepríjemnejším spôsobom
Počet zobrazení: 1464

Monarchia v Nepále, ležiacom na úpätí Himalájí, zostane ešte istý čas zachovaná, hoci presnejšia muška tamojšieho následníka trónu by možno urýchlila historický vývoj. Psychická nevyrovnanosť nepálskeho korunného princa Dípéndru sa prejavila v piatok večer tým najnepríjemnejším spôsobom - keď kráľovskí rodičia odmietli odsúhlasiť jeho svadbu s dcérou bývalého ministra zahraničných vecí, odišiel od večere do svojej izby, vzal si dve poloautomatické zbrane a riešil situáciu krvavým spôsobom. Počas paľby zabil nielen otca, panovníka Bíréndru a mladšieho brata, princa Níradžána (obaja boli doslova prevŕtaní guľkami), ktorý ho mal v prípade neuposlúchnutia otcovho zákazu nahradiť vo funkcii následníka trónu. Za obeť jeho amoku padla aj matka, sestra a ďalší štyria príbuzní. Naostatok obrátil zbraň voči sebe a zastrelil sa. Štátna rada vymenovala za nového panovníka Dípéndrovho strýka, princa Gjánéndru.

Krajina pod Mount Everestom vôbec nie je idylickým rajom pre horolezcov a turistov. Hoci je tu oficiálnym náboženstvom hinduizmus, čoraz výraznejšie sa pre obyvateľov stávajú hlavným božstvom peniaze. Jeden z najchudobnejších štátov sveta má rozhodujúci zdroj príjmu z cestovného ruchu, no podstatná časť ziskov mizne vo vreckách miestnych a vládnych úradníkov a ministrov. Tým najbiednejším (ak sa nechcú odovzdať osudu) zostávajú alebo lúpeže, alebo snaha o politickú zmenu pomerov. Po tom, čo v Nepále pred 10 rokmi zaviedli pluralitnú demokraciu, objavilo sa postupne na scéne asi sedem zoskupení hlásiacich sa rétorikou k marxizmu, no prakticky skôr k maoizmu (čo je vzhľadom na blízkosť Číny pochopiteľné). Časť ich vyznávačov sa zapojila medzi povstalcov, ktorých oddiely pôsobia už na tretine územia Nepálu a boje s nimi si od februára 1996 vyžiadali už 1600 mŕtvych (vrátane 300 civilistov). Masakra na kráľovskom dvore (hoci z nej pôvodne niektorí upodozrievali protimonarchistických povstalcov) je však krvipreliatím z iného sveta. Šlo pri ňom o osobné ambície, a nie o to, kto zaručí, aby peniaze nekončili vo vreckách úradníkov, ale v štátnej pokladnici, kto zabrzdí rozpad tamojšieho ekologického systému a zabezpečí Nepálčanom dôstojnejšie sociálne podmienky.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984