V Primorsku chaos podľa scenára

Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, ktoré presviedčajú svet o tom, že v Rusku je demokracia kategóriou zo sféry fantázie. Naozaj mnohé tomu nasvedčuje.
Počet zobrazení: 1103

Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, ktoré presviedčajú svet o tom, že v Rusku je demokracia kategóriou zo sféry fantázie. Naozaj mnohé tomu nasvedčuje.

Ak si Boris Jeľcin a spol. vysvetlili demokraciu a demokratizáciu postsovietského Ruska po svojom (a Západ tomu tlieskal, lebo mu to ekonomicky vyhovovalo), Vladimir Putin a spol. sa síce metódami známymi skôr z práce tajných služieb, ale predsa snaží udržať krajinu pohromade.

Z Ruska sa stala krajina paradoxov, kde technológia machiavelistickej politickej manipulácie dosiahla nebývalé rozmery. Tak ako sa politická situácia v krajine manipuluje z Kremľa (či skôr z pochmúrnych kancelárií Ljublanky), nachádza svoje pokračovanie aj dole - v "glubinke". Manipulujú s ňou aj regionálni vodcovia. Samozrejme, bez kritiky a postihov, ak je manipulácia v súlade s kremeľskou líniou.

Smola s gubernátormi

Ďalším z množstva príkladov politických, právnych a morálnych salto mortale Ruska 21. storočia je situácia v ekonomicky a politicky vplyvnom Primorskom kraji. Tento kraj, žiaľ, nemá šťastie na svojich gubernátorov. Pripomeňme si len traumatizujúci a škandalózny odchod gubernátora Jevgenija Nazdratenka. Ten okrem toho, že spauperizoval kraj, nechal ho v zime vymrznúť a odišiel do Moskvy, kde sa stal správcom všetkých rybárov v Rusku. Na jeho miesto prišiel gubernátor Konstantin Tolstošejn, ktorého vo funkcii po tvrdých sporoch potvrdil súd Frunzenského rajónu mesta Vladivostok. Ten nahradil doterajšieho dočasne povereného gubernátora Igora Beľčuka.

Prvé kolo volieb v Primorskom kraji sa uskutočnilo 27. mája 2001, no predtým sa tam silno zamračilo. Z Moskvy doletela vplyvná skupina predstaviteľov ministerstva vnútra, generálnej prokuratúry a, samozrejme, Federálnej služby bezpečnosti, ktorej kroky koordinoval zástupca administratívy Kremľa Vladislav Surikov. Cieľ bol jasný. Urobiť "poriadok vo volebnej kampani". Inak povedané, aby v demokratických voľbách vyhral ten správny kandidát, podľa scenára a schémy z Kremľa a aby sa neopakovali chyby z iných gubernií, keď si v slobodných a demokratických voľbách dovolili vybrať "nechcených" kandidátov.

Favorit až tretí

Špecifikum Primorského kraja a Vladivostoku je aj v tom, že ide o východnú námornú bránu do Ruska. Centrum nemôže stratiť politickú a ani ekonomickú kontrolu nad týmto priestorom, kde sú viac pročínske a projaponské nálady, než láskavé vzťahy k Moskve. Preto bol najhorúcejším kandidátom na post gubernátora doterajší zástupca K. Pulikovského (kremeľský káder) Gennadij Apanasenko. Lenže do druhého kola sa neočakávane dostal maxipodnikateľ Sergej Darkin (25% hlasov) a exprimátor Vladivostoku a poslanec Štátnej dumy Viktor Čerepkov (20%). Až tretie miesto ostalo pre spomenutého G. Apanasenka. Šok pre Moskvu, šok pre Kremeľ, ale vysvetliteľné. S. Darkin je koňom exgubernátora J. Nazdratenka, ktorý sa popri práci šéfa rybného rezortu venuje aj politicko-volebnému lobizmu, aby sa Vladivostok nedostal veľmi hlboko pod Moskvu.

Druhé - rozhodujúce kolo volieb bude 17. júna 2001. Kremeľ zahájil záložnú operáciu. Súd už prerokoval trestné oznámenie na S. Darkina, ktorý vraj tým, že rozdával tričká s nápisom "Hlasuj za Darkina" porušil volebné moratórium a tiež dával úplatky. Keďže súd nerozhodol v prospech žalobcu, S. Darkin sa môže zúčastniť druhého kola a G. Apanasenko už vôbec nemá šancu. V. Čerepkov sa len usmieva. V minulosti sa vo Vladivostoku niekoľkokrát súdil. Aj s mestom, aj s J. Nazdratenkom, aj s federálnou Moskvou. Predstaviteľ prezidenta V. Putina v Ďalekovýchodnom federálnom okruhu Konstantin Pulikovskij vyhlasuje, že rozhodnutie súdu musí byť v súlade so zákonom, a nie na politickú objednávku. A tak, ako sa Bush junior stal prezidentom USA na základe rozhodnutia súdu, aj tento verdikt Femidy bude potrebné naplniť. Lenže Rusko nie je Amerikou a dokonca ani Primorský kraj sa nejaví byť charakteristickým pre Rusko.

Autor (1959) je publicista

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984