Anketa

Kresťanskí demokrati predkladajú návrh zákona, ktorým by sa mal zmenšiť počet členov vlády z 20 na 13, čo by malo údajne priniesť úsporu štátneho rozpočtu až 528 miliónov Sk. Viacerým politikom sme položili otázku: Ste za redukciu počtu členov vlády? Ak áno, o koľko osôb?
Počet zobrazení: 1132

Kresťanskí demokrati predkladajú návrh zákona, ktorým by sa mal zmenšiť počet členov vlády z 20 na 13, čo by malo údajne priniesť úsporu štátneho rozpočtu až 528 miliónov Sk. Viacerým politikom sme položili otázku: Ste za redukciu počtu členov vlády? Ak áno, o koľko osôb?

Pál Csáky, vicepremiér (SMK): To sa realizuje po voľbách pri zostavovaní novej vlády alebo v polčase vládnutia. Otvorenie tejto témy v súčasnosti je nemiestne. Stratíme prinajmenšom dva mesiace, kým pripravíme novú koaličnú dohodu. Noví ministri by sa museli zmieriť s tým, že už asi nič efektívneho neurobia, lebo minimálne pol roka potrebujú na zorientovanie sa a rok 2002 je volebným rokom. A tak činnosť reorganizovaných ministerstiev ostane paralyzovaná do konca volebného obdobia.

Vojtech Tkáč, poslanec NR SR (HZDS-ĽS): V takej rozhádanej koalícii a spoločnosti začať rozprávať o redukcii počtu členov vlády by bolo ako časovaná bomba, ktorá by destabilizovala celý vládny mechanizmus. Podľa doterajších výsledkov práce vicepremiérov sa mi zdajú byť ich posty zbytočné. O všetkom totiž rozhodujú, ale za nič nenesú zodpovednosť. Opodstatnenie nemá ani ministerstvo školstva, zdravotníctva, kultúry a hospodárstva.

Ján Budaj (LDÚ): Návrh KDH je podľa mňa veľmi racionálny. Ako liberáli by sme ho podporili. Byrokracia na Slovensku sa totiž veľmi rozbujnela, verejnosť právom kritizuje na úradoch netransparentné a neprehľadné vzťahy. Je tiež priveľa stupňov rozhodovania a úradníkov. K otázke počtu členov vlády by som sa nerád vyjadroval, no podstata návrhu na jej zoštíhlenie je dobrá.

Robert Fico (Smer): Považujem to za prvoaprílový žart. Čo robili v KDH tri roky, keď im takáto početná vláda neprekážala a ani pri jej zostavovaní neprotestovali. Navyše vykrádajú programy iných strán. V decembri roku 2000 sme na košickom sneme Smeru prijali dokument Politická reforma, v ktorom sme navrhovali presne to isté. Takýmito kauzičkami sa pokúšajú zakrývať vlastné problémy.

Milan Ištván (SDĽ): Redukcia je namieste. V podstate už dnes sú jasní dvaja až traja ministri, o ktorých by sa mohla vláda zoštíhliť. Taktiež by sa mali zrušiť posty vicepremiérov s tým, že každý z nich by bol gestorom niektorého ministerstva. Napríklad podpredseda vlády pre európsku integráciu by mohol byť zároveň ministrom zahraničných vecí alebo naopak. Taktiež by sa s niektorými z rezortov malo zlúčiť ministerstvo pre privatizáciu majetku a ministerstvo výstavby.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984