Vystúpme z virtuálneho sveta

Tento krátky príspevok je reakciou na článok Svetozára Krna Mediokracia na prahu tretieho tisícročia (SLOVO č. 21/2001) týkajúci sa masmédií a ich vplyvu. Je vskutku obludné, akým spôsobom televízia ako najsilnejšie médium ovplyvňuje naše správanie, či už ide o spotrebné návyky alebo politické uvedomenie.
Počet zobrazení: 800

Tento krátky príspevok je reakciou na článok Svetozára Krna Mediokracia na prahu tretieho tisícročia (SLOVO č. 21/2001) týkajúci sa masmédií a ich vplyvu. Je vskutku obludné, akým spôsobom televízia ako najsilnejšie médium ovplyvňuje naše správanie, či už ide o spotrebné návyky alebo politické uvedomenie. Bežný človek, ktorý nemá čas a ani chuť na to, aby bližšie pozoroval správanie médií, sa stáva jednoduchou obeťou manipulácie.

Akoby bol svet obrovským laboratóriom, v ktorom je predmetom výskumu vplyv informácií na ľudského jedinca. Informácií účelových, ktoré nemajú za cieľ zvyšovať informovanosť občana a prinášať mu kvalitu. Ide o propagáciu politických záujmov a umelé zvyšovanie spotreby. I politické záujmy sú vyjadrením záujmov lobistických skupín a ekonomických organizácií. Slúžia iba na presadenie konkrétnych podmienok, ktoré budú vyhovovať daným ekonomickým subjektom. Politické programy sú len smiešnou zástierkou a tento trend bude, samozrejme, narastať.

Smutné je, že väčšine ľudí táto situácia vyhovuje, nedokážu sa totiž odpútať od konzumných návykov, ktoré sú hlavnou zbraňou každej reklamy či propagácie. Tak vzniká akási ilúzia slobody a demokracie, pričom pôvodný význam slova demokracia sa stráca v nedohľadne. Viem, že nenastane masové osvietenie a taktiež neočakávam revolučný prevrat. Bol by som však rád, keby sa ľudia aspoň trochu usilovali nahliadnuť do skutočného diania, neboli úplnými otrokmi peňazí a vystúpili z virtuálneho sveta. Možno budú prekvapení a zatúžia po skutočnej slobode.

Daniel Stančík, Nitra

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984