Anketa

Už niekoľko týždňov sa vo verejnosti prepiera kauza predaja Slovenskej plavby a prístavov (SPaP). Niekoľkých politikov sme sa preto opýtali, aké by bolo najvýhodnejšie riešenie tohto problému.
Počet zobrazení: 1352

Už niekoľko týždňov sa vo verejnosti prepiera kauza predaja Slovenskej plavby a prístavov (SPaP). Niekoľkých politikov sme sa preto opýtali, aké by bolo najvýhodnejšie riešenie tohto problému.

Jozef Kojda, prezident FNM: Členovia Výkonného výboru a Prezídia FNM rešpektovali odporúčanie vlády, hlasovali za zrušenie verejnej obchodnej súťaže a zaviazali sa pripraviť nové podmienky tendra. Predovšetkým by to mala byť možnosť prehĺbenia auditu (aj z časového hľadiska) v spoločnosti pre účastníkov tendra, ako aj prípadná účasť poradcu pri privatizácii. Takto upravené podmienky by mali zabezpečiť riešenie problému, pokiaľ nedôjde k zablokovaniu predaja prípadnými rozhodnutiami súdu. K tomu by však, hoci to vylúčiť nemožno, nemalo dôjsť, pretože súťaž bola zrušená v termíne, ktorý umožňovali jej podmienky.

Ľudovít Kaník (predseda DS): FNM je len kópiou vlády z hľadiska svojho personálneho obsadenia. Mal iba dve možnosti - buď uzná terajšieho víťaza, alebo súťaž zruší. Podľa mňa bude vypísanie novej súťaže dobrým riešením. Takto sa do nej môžu zapísať nielen uchádzači z prvej súťaže, ale aj iní. Potom uvidíme, či to prinesie vyššiu sumu za predaj. Ak ktosi ponúkne viac, no lehota splatnosti sa bude predlžovať, tak potom nižšia ihneď splatná cena môže byť výhodnejšia. Ale, podľa mňa, nie je opodstatnený návrh na odvolanie prezidenta FNM.

Rastislav Šepták (SNS, poslanec): V prvom rade vidieť, že došlo k netransparentnej privatizácii a že si to dohadzovala jedna skupina druhej. V každom prípade SPaP potrebujú investora, ktorý im pomôže postaviť sa na nohy. Ten by mal vzísť z najlepšej cenovej ponuky v normálnom výberovom konaní. Mali by to byť takí, ktorí prídu a budú mať záujem prístavom pomôcť, a to nielen v otázke nových pracovných príležitostí.

Milan Benkovský (SDĽ, poslanec): Pokiaľ ide o privatizáciu SPaP, nedodržali sa pravidlá hry a nejasne stanovené podmienky. Myslím si, že je správne - v tomto súhlasím so stanoviskom vlády - že sa výberové konanie zrušilo a vypíše sa nová súťaž. Prvoradá však nie je cenová ponuka, ale aj reálne využitie priestoru a zariadenia, ktorými SPaP disponujú, novými majiteľmi.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984