Štát nie je verejný nepriateľ

V priestoroch starej budovy SNR sa 13. a 14. júna konala konferencia Vývoj a perspektívy sociálneho štátu na Slovensku organizovaná Inštitútom pre solidárnu spoločnosť, nad ktorou prevzal záštitu predseda NR SR Jozef Migaš.
Počet zobrazení: 1339

V priestoroch starej budovy SNR sa 13. a 14. júna konala konferencia Vývoj a perspektívy sociálneho štátu na Slovensku organizovaná Inštitútom pre solidárnu spoločnosť, nad ktorou prevzal záštitu predseda NR SR Jozef Migaš.

Za poslednú dekádu sme sa stali veľakrát svedkami atakov na štát a jeho funkcie. Z úst "osvietených reformátorov" vychádzajú floskuly typu "štát je zlý a neefektívny hospodár, treba nám menej štátu" a.p. Často sú pápežskejší od svojich pápežov M. Thatcherovej a R. Reagana. Naši pravicoví boľševici (tak ich pred časom nazval Miloš Zeman - lebo iba ich videnie sveta je to jediné správne) by najradšej sprivatizovali všetko, azda aj atómové elektrárne. Groteskne pôsobia napríklad vyjadrenia Jána Oravca z ministerstva hospodárstva, ktorý by zrušil asi všetko, čo sa štátu nejako dotýka. Akoby pozabudol, koho zamestnancom je teraz i on sám.

Na konferencii odznelo viacero príspevkov o histórii a súčasnej kríze sociálneho štátu, o problémoch globalizujúcej sa ekonomiky. Dnes akoby sa zabúdalo, že krajiny, ktoré celé desaťročia budovali systémy welfare state (štát verejného blaha), konali tak, aby zabránili sociálnym konfliktom a predišli ďalšiemu vojnovému šialenstvu. Welfare state má slúžiť najmä dosiahnutiu "najväčšieho šťastia pre všetkých" (J. Bentham) a súčasne i čiastkovým cieľom: zabráneniu nedôstojnej chudoby a existenčnej núdzi občanov, zabezpečeniu proti hroziacim štandardným rizikám, ale aj rizikám, vyplývajúcim zo starnutia populácie, odstráneniu neželateľných foriem sociálnych nerovností predovšetkým redistribučnou politikou štátu, ale i napríklad prostredníctvom tzv. progresívneho zdaňovania, chránených pracovísk a nastoleniu rovnakých životných podmienok, resp. základných predpokladov každodenného života, rovnosťou šancí. Asi len málokto môže mať námietky voči týmto cieľom, napriek tomu je všeobecný trend okresávať sociálne funkcie štátu na minimum.

Účastníci podujatia sa zhodli na potrebe prijatia Sociálnej doktríny SR. Chceli by v nej dospieť ku konsenzu medzi vládou, zamestnávateľmi, odbormi a občanmi. Vo vyhlásení sa uvádza, že "takáto zmluva by dala obyvateľom tejto krajiny dlhodobé záruky, že štát sa nevzdá svojich záväzkov tam, kde Sociálna doktrína SR bude predpokladať jeho dlhodobú angažovanosť". To, že podobná doktrína nie je len "slovenským výmyslom", svedčí aj internetová stránka českého ministerstva sociálnych vecí, kde prebieha 3. kolo jej pripomienkovania. Pri dlhodobo pretrvávajúcom pohľade našich ultraliberálov na štát ako verejného nepriateľa číslo 1, ktorým sa už roky darí premývať mozgy a ich názormi sú dokonale nasiaknuté aj masmédiá, mala konferencia zmysel najmä v tom, že ukázala iný pohľad na vitálne funkcie štátu. Dobré by bolo, keby tieto myšlienky boli dostupné aj širšiemu okruhu ľudí.

(Niektoré príspevky z konferencie ISOS uverejníme v nasledujúcich číslach SLOVA).

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984