Kauza registrovania domén pokračuje

Počet zobrazení: 1003

Keď v septembri 2002 spoločnosť EuroWeb predstavila nový systém registrácie domén, internetová komunita neskrývala svoju radosť z konečného uvoľnenia pravidiel, pričom samotné spoplatnenie sa považovalo za nevyhnutné pre následný vývoj v tomto sektore. Dnes je situácia diametrálne odlišná.

Zo všetkých strán možno počuť samú kritiku, okrem Združenia poskytovateľov webhostingu sú známe i výhrady Asociácie poskytovateľov internetu, ktoré vyvrcholili podaním návrhu na začatie konania proti spoločnosti EuroWeb. Celou situáciou sa tak nakoniec bude zaoberať Protimonopolný úrad.

Čo má kto proti novému systému Medzi najaktívnejšími odporcami nového systému môžeme hľadať okrem Asociácie poskytovateľov internetu (API) aj zatiaľ nie veľmi známu organizáciu – Združenie poskytovateľov webhostingu (ZPW). Jej kritika sa pritom najviac opiera o prehnanú byrokraciu v systéme, ktorá podľa slov Ing. Igora Strečka, predsedu ZPW, „posúva pozíciu slovenského internetového užívateľa o niekoľko rokov späť“. „Ak si dnes chce občan SR zaregistrovať vlastnú internetovú doménu, musí absolvovať toľko byrokratických procedúr, ako v žiadnom inom okolitom štáte,“ píše sa v článku, ktorý Združenie poskytovateľov webhostingu zverejnilo deň po prechode do druhej fázy nového systému registrácie domén.sk. „Predovšetkým sa užívateľ musí zaregistrovať u firmy EuroWeb, a to aj napriek tomu, ak má vlastného poskytovateľa internetových služieb. Po registrácii dostane takzvaný Návrh na uzavretie rámcovej zmluvy, ktorý musí podpísať u notára a poslať firme EuroWeb. Ak je tento občan podnikateľom, musí priložiť aj notárom overený výpis z obchodného registra alebo živnostenský list. Tento istý postup absolvuje takmer pri akejkoľvek zmene v nastavení svojej domény, napr. pri zmene registrátora alebo zmene vlastníka domény,“ vysvetľuje Ing. Strečko, pričom ako príklad uvádza domény iných krajín, u ktorých si poľahky vystačia s vyplnením jediného internetového formulára. Asociácia poskytovateľov internetu (API) si vo svojej kritike okrem byrokracie všíma i ďalšie faktory. Okrem iných je to aj 14-denná lehota na uhradenie poplatku zo strany registrátora. V rámci tejto lehoty má registrátor vyinkasovať platbu od koncového užívateľa, identifikovať ju, poukázať na účet EuroWebu a pre splnenie podmienky by ešte musela byť v uvedenej lehote pripísaná na účet EuroWebu v peňažnom ústave, čo je fakticky časovo nemožné. To znevýhodňuje ostatných registrátorov voči EuroWebu. Ide napríklad o právo jednostranne meniť cenník bez súhlasu druhej zmluvnej strany alebo o právo nevykonať registráciu z iných bližšie neurčených dôvodov. Rovnako zjavne nevyvážené je postavenie medzi EuroWebom a registrátorom. Pri písomnej forme právnych úkonov sa od druhej zmluvnej strany vždy vyžaduje notársky overený podpis. Písomnosť sa považuje za doručenú až prijatím v sídle EuroWebu, ale zo strany EuroWebu stačí len odoslanie respektíve pokus o odoslanie formou elektronickej pošty. Diskutabilná je aj cena prevádzky, ktorou EuroWeb pri súčasnom počte domén vyinkasuje od svojich zákazníkov približne 36 miliónov korún ročne.

Podanie na Protimonopolný úrad Hoci sa hlavná časť pozornosti uprela na nedostatky v pravidlách nového systému, pán Strečko nás v rozhovore upozornil i na ďalšie skutočnosti. Keď sme mu položili otázku, prečo ich združenie s kritikou prichádza až teraz, odpovedal, že sa najskôr usilovali vyriešiť tento problém v komunikácii s EuroWebom. „Spoliehali sme sa na ústretovosť EuroWebu a tiež na iniciatívy API,“ uviedol. „Chceli sme prípadný spor najskôr riešiť s EuroWebom. Verejnosť sme o praktikách EuroWebu informovali až potom, ako zlyhali všetky rokovania s touto firmou.“ API sa preto jednoznačne nazdáva, že postup EuroWebu možno označiť ako „zneužívanie dominantného postavenia vynucovaním neprimeraných alebo uplatňovaním nerovných obchodných podmienok“. Po schválení nadpolovičnou väčšinou členov tak už 23. decembra 2002 zaslala na adresu Protimonopolného úradu žiadosť na začatie konania voči spoločnosti EuroWeb. Ukázalo sa, že systém, ktorý si v čase svojho predstavenia získal svoje uznanie, teraz čelí obrovskej kritike a spoločnosť, ktorá ho takmer dva roky vyvíjala, bude mať dočinenia s Protimonopolným úradom. Práve Protimonopolný úrad priradí ku všetkým uvedeným argumentom pomyselnú pravdivostnú hodnotu a určí kurz vývoja domény.sk. Verme, že rozhodne v prospech slovenského užívateľa internetu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984