Britské úrady dostupné na internete

Do roku 2005 by mal mať každý občan či firma vo Veľkej Británii prístup na internet. Preto sa britská vláda rozhodla sprístupniť všetky štátne inštitúcie „naživo“ cez tzv. vládny portál (Government Portal). Toto riešenie zníži náklady a všetky úrady budú dostupné komukoľvek a kdekoľvek.
Počet zobrazení: 963

Do roku 2005 by mal mať každý občan či firma vo Veľkej Británii prístup na internet. Preto sa britská vláda rozhodla sprístupniť všetky štátne inštitúcie „naživo“ cez tzv. vládny portál (Government Portal). Toto riešenie zníži náklady a všetky úrady budú dostupné komukoľvek a kdekoľvek. Prístup na internet pre každého občana, inštitúciu a dobrovoľnícke organizácie zo strany štátnej správy znamená sprístupnenie verejných štátnych inštitúcií prostredníctvom internetového rozhrania. To umožní výmenu elektronických formulárov a písomností občanov a podnikateľských subjektov s neobmedzeným počtom organizácií štátneho sektora. V súčasnosti tento projekt obsahuje zapojenie približne 1500 inštitúcií, postupne prebieha proces zapájania lokálnych úradov.

Na realizáciu takéhoto zámeru bolo potrebné zodpovedať nasledovné otázky:

ambícia - Všetci občania a organizácie budú mať do roku 2005 prístup na internet.

kľúč Vytvorenie rozhrania na sprístupnenie verejných inštitúcií pomocou

centrálnej infraštruktúry.

realizátor Microsoft, SEMA, DELL

výsledok Dostupné internetové rozhranie pre občanov, podniky a vládu v podobe

www.gateway.gov.uk

Rozhodnutie o vzniku „elektronickej vlády“ prijal Britský úrad vlády začiatkom roku 2000 ako riešenie na vznik jednoduchého, elektronického „integrátora“ občanov a podnikateľských subjektov na jednej strane a štátnou správou na druhej strane. Vízia, ktorá sa začala realizovať, je ambiciózna, čo potvrdili aj predstavitelia firiem podieľajúcich sa na tomto projekte. Pozitívom je, že keďže vývoj informačných technológií napreduje veľmi rýchlym tempom, klesá aj ich cena. Vláda vo Veľkej Británii rieši problém programového vybavenia štátnej správy a uvažuje o prechode na voľne šírený (open-source) systém, teda na „konkurenciu“ systému Windows. Takéto riešenie ušetrí niekoľko miliónov libier od daňových poplatníkov.

rámik

Papierová komunikácia versus elektronická vláda

Jednou z hlavných myšlienok na realizáciu myšlienky elektronickej vlády bola aj renovácia „starého“ systému v papierovej podobe, pre ktorý boli príznačné najmä nasledujúce charakteristiky:

- založený na papierovej komunikácii - neexistuje šetrenie času či už úradníkov alebo občana samotného - spletitá štruktúra úradov - neobmedzený prístup vybavovania je nemožný - časové intervaly vybavovania sú „nekonečné“

Prečo práve elektronická vláda?

- znižovanie nákladov - služby dostupné „kedykoľvek, komukoľvek a kdekoľvek“ - jednotný prístup pre občanov, organizácie a podnikateľské subjekty - relatívne ľahké zavádzanie inovácií - menšia náročnosť na ľudské zdroje v súvislosti s vybavovaním agendy

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984