Ako elektronicky nahlásiť psa

Pojem elektronická vláda alebo eGovernment je častou témou prezentácií na rôznych odborných konferenciách, ale v slovníku našich politikov sa objavuje výnimočne. Nemyslím len politikov centrálnej vlády a parlamentu, ale aj regionálnych a miestnych samospráv. Na nasledujúcich riadkoch prinášam niekoľko zamyslení o budovaní eGovernmentu na Slovensku na všetkých jeho úrovniach.
Počet zobrazení: 1702

Pojem elektronická vláda alebo eGovernment je častou témou prezentácií na rôznych odborných konferenciách, ale v slovníku našich politikov sa objavuje výnimočne. Nemyslím len politikov centrálnej vlády a parlamentu, ale aj regionálnych a miestnych samospráv. Na nasledujúcich riadkoch prinášam niekoľko zamyslení o budovaní eGovernmentu na Slovensku na všetkých jeho úrovniach.

Čo je eGovernment? Ide o informatizáciu verejnej správy, zavádzanie počítačových technológií do úradov. eGovernment znamená nahradenie terajšieho papierovania prácou na počítači a internetovým prepojením všetkých úradov a úradníkov. A to nielen vo vnútri samotných úradov, ale aj vo vzťahu k občanom. eGovernment znamená možnosť vybavovať všetky záležitosti na úradoch nie osobne s hŕbou papierov, s pečiatkami a iba počas úradných hodín, ale kedykoľvek a odkiaľkoľvek cez internet. eGovernment by sme teda pokojne mohli preložiť ako úrady, úradníci a úradovanie na internete.

Čo dnes ponúkajú naše mestá? Väčšina slovenských miest sa začala prezentovať na internete prezentačnými stránkami, ktoré plnia predovšetkým propagačnú a informačnú funkciu pre turistov, návštevníkov mesta. Nájdeme na nich informácie o histórii, o múzeách, hoteloch, reštauráciách a podobne. Len niektoré z nich prinášajú kvalitný a aktuálny informačný servis pre občanov, aj keď napríklad projekt „mesto.sk“ má rozhodne veľký význam. Druhým momentom sú mestské informačné systémy, ktoré slúžia na zjednodušenie a zefektívnenie práce úradníkov (evidencia budov, výstavba, pošta a archív, mzdy a personalistika, účtovníctvo a rozpočet, pokladňa, evidencia uznesení...). Na trhu je viacero produktov rozdielnej kvality, firmy sa ich logicky usilujú predať. Klasický eGovernment, ktorý je založený na interaktivite predstaviteľa vlády (starosta, primátor, poslanci miestneho či mestského zastupiteľstva) s občanom, jednoznačne chýba. Občan slovenského mesta nemôže s mestským úradom komunikovať formou elektronickej pošty, nemôže elektronicky nahlásiť psa a zaplatiť za neho poplatok, atď. Súvisí to s tým, že úradníci nemajú prirodzený záujem o takýto priamy spôsob komunikácie s občanmi a miestni politici ešte celkom nepochopili význam priamej demokracie so všetkými vymoženosťami, ktoré vedecko-technický pokrok prináša vrátane takejto komunikácie s občanom-voličom.

Na rade sú regionálne samosprávy Vyššie územné celky spravujúce stovky podriadených organizácií sú vlastne veľkými firmami, organizačne i finančne, ktorým musí záležať na efektivite riadenia a financovania týchto subjektov. Dva samosprávne kraje už začali s aplikáciou ekonomického informačného systému, ďalšie sa pripravujú. Kvalitu týchto systémov preverí čas. Občanom-voličom by malo záležať na tom, aby tieto systémy fungovali efektívne a transparentne. Okrem iného sa tým zlepší ekonomická úroveň vyššieho územného celku a jeho negociačná pozícia pri rokovaniach s bankami. Otázkou najbližších mesiacov podľa niektorých expertov bude kompatibilita týchto systémov so štátnym informačným systémom, najmä štátnou pokladnicou. Vzhľadom na deľbu kompetencií je potreba interaktivity samosprávneho kraja a občana diskutabilná, ale isté aplikácie pravdepodobne prinesie čas a záujem občana (prihlášky na strednú školu v elektronickej forme, niektoré formuláre a žiadosti v oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti).

Vládny portál Na úrovni našej centrálnej vlády by mal riešenie priniesť vládny portál. Ten je dnes jednoznačne nevyhnutný, a pritom nie je finančne náročný. Firmy ponúkajúce svoje produkty postavili zákaznícky scenár na poskytovaní služieb občanom, väčšinou na báze jednoduchých formulárov. Zjednodušene povedané, možno by to bola akási centrálna podateľňa. Špecifickou oblasťou eGovernmentu je vzťah vlády k podnikateľským subjektom a vzťahy medzi jednotlivými subjektmi štátnej správy. Realita je krutá, ale na úrovni centrálnej vlády budeme elektronické vládnutie ešte dlho hľadať. Na Slovensku zatiaľ štátna správa nemala záujem o modernú formu komunikácie s občanmi. Jednotný portál nefunguje, jeho realizácia je vo hviezdach, každé ministerstvo má vlastnú internetovú stránku nezodpovedajúcu nijakým technickým ani obsahovým štandardom (keďže v SR neexistujú). A chýba predovšetkým diskusia o jeho obsahu. Musím však podotknúť, že už koncom minulého volebného obdobia v roku 2002 bol záujem o spustenie slovenskej obdoby „UK Government Gateway“. Slovensko však dnes nemá dokonca ani oficiálnu a obsahovo kvalitnú webovú prezentáciu v angličtine. Skúste zadať vo vyhľadávači slovo Slovakia a potom nájdené odkazy porovnajte napríklad so slovom Estonia a všimnite si najmä obsahovú úroveň jednotlivých stránok. Možno aj preto je úroveň informovanosti o SR v zahraničí taká, aká je. Len dodávam, že čas schvaľovania prístupových zmlúv SR a EÚ sa v členských štátoch únie nezadržateľne blíži...

Predstavme si, že... Optimisticky si predstavme, že eGovernment na miestnej až centrálnej úrovni bude čoskoro realitou. Čo potom? Budú naši občania vedieť, ako im môže zjednodušiť život? Budú mať prístup k internetu, aby mohli eGovernment v praxi využívať? Akú budú mať motiváciu využívať eGovernment? Budú vidieť pridanú hodnotu? Alebo – ako volič ocení takúto aktivitu svojej politickej reprezentácie? Naznačené otázky ukazujú potrebu ďalších krokov, ktoré súvisia s budovaním eGovernmentu. Od rozšírenia prístupu občanov k internetu po vzdelávanie štátnych úradníkov i občanov. Veľa o možných riešeniach napovedá pripravovaná Stratégia informatizácie spoločnosti, ktorú by mala schváliť vláda SR pravdepodobne v máji. Najdôležitejšou časťou tohto materiálu podľa všetkého bude Akčný plán. Ak však k jeho plneniu naše politické a úradnícke elity budú pristupovať ako k Akčnému plánu eEurope+, ostane Stratégia iba peknou slohovou prácou bez zdarného konca.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984