Minirozhovor

Vo svojom prejave ste SDĽ ponúkli integráciu do Smeru. Ako vidíte budúcnosť tejto strany, ak by sa rozhodla pokračovať samostatne? - Usiloval som sa byť dnes veľmi diplomatický, nemohol som zájsť ďalej. Podľa môjho názoru nie je správne ísť cestou revitalizácie SDĽ.
Počet zobrazení: 950
2_fico-m.jpg

Robert Fico, predseda Smeru

Vo svojom prejave ste SDĽ ponúkli integráciu do Smeru. Ako vidíte budúcnosť tejto strany, ak by sa rozhodla pokračovať samostatne? - Usiloval som sa byť dnes veľmi diplomatický, nemohol som zájsť ďalej. Podľa môjho názoru nie je správne ísť cestou revitalizácie SDĽ. Ospravedlňujem sa za zasahovanie do jej vnútorných záležitostí. Čo ponúkame my? Aby na báze Smeru vznikla jedna veľmi silná alternatíva. Napríklad, ak má SDĽ vynikajúcich ľudí na regionálnu politiku, v tieňovom kabinete môže byť minister zodpovedný za regionálnu politiku, ak majú stopercentného experta na životné prostredie a my takého nemáme, pokojne otvoríme štruktúry. Len to nemôže byť spájanie sa politikov, ktorí majú za sebou nejakú históriu. Nikto z nás však do vnútornej politiky SDĽ nebude zasahovať. Cestu, ktorú si vyberie, budeme v plnej miere rešpektovať. Nikto ich nebude kritizovať, nikto im nebude nič pripomínať. Mojím politickým protivníkom nie je Mečiar, ani SDĽ, ani žiadna strana v opozícii, mojím politickým protivníkom je pravicová vláda.

Ako vnímate názory, že integrácia ľavicových síl by mala prebehnúť niekde medzi Smerom a KSS? - Mnohí sa usilujú kresliť umelé mapy: od stredu doľava Smer, medzi Smerom a KSS nejaký ďalší priestor a potom KSS. Tejto mape ja neverím. Ľudia sa totiž nebudú v nasledujúcich voľbách rozhodovať podľa toho, či niekto hlasnejšie kričí, že je socialista alebo od stredu doľava. Ľudia sa budú rozhodovať podľa reálnosti alternatívy.

Je slovo ľavica pre Smer prežitok? - Takto by som to nepovedal. Smer je veľmi silný v pragmatických riešeniach. Ako moderná strana musíme rešpektovať, že bez trhovej ekonomiky nie sme schopní poskytnúť silné sociálne programy. Samozrejme, máme záujem orientovať sa na hodnoty, ktoré sú typické pre stredoľavé subjekty.

Myslíte, že voľba lídra SDĽ ovplyvní budúcnosť naznačenej perspektívy? - Jednoznačne. Veľmi záleží na tom, kto zoberie do rúk SDĽ a ako sa k tomuto všetkému postaví. Smer si plne uvedomuje, že musí mať veľmi vysoký výsledok v parlamentných voľbách, krytie v medzinárodných štruktúrach a musí nadviazať takú spoluprácu s ďalšími stranami, ktorá umožní vznik vlády. Aký význam má po nasledujúcich parlamentných voľbách znovuvytvárať mix, ktorý nebude efektívny?

Keď už spomínate ten mix, neplatí rovnaká požiadavka jednoznačnosti aj pre potrebu definovania politiky Smeru? - Smer jasne zadefinoval svoju úlohu. Sme veľmi trpezliví. Nechceme nič robiť šokom. Verejnosť musí byť presvedčená, že vyjadrenia politikov zodpovedajú ich reálnej politike. To je obsah stredoľavej politiky.

Milan Ftáčnik, predseda SDA

Kde vidíte budúcnosť SDĽ? - Podľa toho, ako to dopadne. SDĽ sa môže stať skupinou, ktorá uverí, že je možné, aby sa sama presadila, zrevitalizovala značku, ktorej voliči vymerali 1,36 percenta. Alebo si zvolí cestu budovania väčšieho celku, do ktorého prinesie to, čo má v sebe pozitívne.

Ten väčší celok sa bude konštituovať v rámci Smeru alebo mimo neho? - Moja predstava, ktorú chcem predložiť snemu SDA, je konštituovanie sa mimo Smeru. To je primárna predstava. Nevylučujem, že sa nemusí naplniť a ukáže sa, že kvôli tomu, aby neprepadli hlasy, bude treba zvoliť aj iné riešenia. No existujú voliči, ktorí sú ľavicovo orientovaní a politika Smeru sa im nepáči. Vôbec nie sú identifikovaní s KSS a hľadajú svoju štandardnú sociálnodemokratickú reprezentáciu. To je to, čo by sme im mali ponúknuť.

Dajú sa vôbec zakladať nové politické subjekty so starými politickými tvárami? - Naša predstava o novom politickom subjekte sa jednoznačne spája s predstavením novej tváre. Keď chceme vybudovať novú dôveru, nemôžu to urobiť ľudia, ktorí už majú veľa za sebou. V posledných voľbách sme nezískali dostatočnú podporu, mali by sme teda ponúknuť nového človeka. Hovorím, samozrejme, o SDA.

Akým spôsobom pracujete na hľadaní novej tváre? Lebo, a je v tom aj kus vypočítavosti, nové tváre idú tam, kde je nejaká perspektíva... - Nechcel by som teraz zverejňovať nejaké mená. Ale vyberáme ľudí, ktorí už niečo dosiahli, ktorí by mohli mať ambíciu ukázať, že vedia niečo v politike ponúknuť.

Odohrá sa integrácia na báze SDĽ, ako organizačne a materiálne najsilnejšieho partnera? - To nie. Absolútne odmietam, a povedal som to verejne aj na zjazde SDĽ, predstavu o integrácii ako o návrate do SDĽ. Z tej strany sme odišli preto, lebo sme mali pocit, že nemá vlastnú budúcnosť. Sama si ju zničila. Teraz si nemôžeme myslieť, že keď sa do nej vrátime, tak budúcnosť zrazu získa

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984