Fond národného majetku SR pod lupou NKÚ

Najvyšší kontrolný úrad SR odhalil nedostatky vo fungovaní Fondu národného majetku SR, ktoré sa týkajú veľkých výdavkov na právnikov a poradenské firmy. Summa summarum ide o 740 miliónov korún. Zistenia skončia na prokuratúre a budú ich vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní. Vyplýva to z informácií Prezídia Fondu národného majetku SR.
Počet zobrazení: 1961

Najvyšší kontrolný úrad SR odhalil nedostatky vo fungovaní Fondu národného majetku SR, ktoré sa týkajú veľkých výdavkov na právnikov a poradenské firmy. Summa summarum ide o 740 miliónov korún. Zistenia skončia na prokuratúre a budú ich vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní. Vyplýva to z informácií Prezídia Fondu národného majetku SR.

Fond národného majetku SR (FNM) korešponduje v tejto súvislosti nielen s Najvyšším kontrolným úradom SR (NKÚ), ale aj so súkromnou právnickou kanceláriou, ktorú používa na obranu proti zisteniam NKÚ.

Pôžičky a čerešničky Najvyšší kontrolný úrad zistil, že FNM neoprávnene poskytol pôžičku stopercentnej dcérskej spoločnosti, obchodníkovi s cennými papiermi, akciovej spoločnosti Dlhopis, ktorú založil kvôli tomu, aby mohol nakupovať vlastné dlhopisy od obyvateľov, alebo nadobúdateľov privatizovaného majetku. NKÚ tvrdí, že pôžička je v rozpore so zákonom o bankách, podľa ktorého bankovú činnosť môže vykonávať len právnická osoba na základe povolenia Národnej banky Slovenska. FNM zasa tvrdí, že zákon o veľkej privatizácii mu poskytovanie pôžičiek dovoľuje. NKÚ sa vyjadril aj k zabezpečeniu účelového použitia prostriedkov z rozpočtu fondu. Kontrolóri zistili nedostatky pri používaní služobných motorových vozidiel. Pracovníci fondu neúplne vyplňovali príslušnú evidenciu. K tomuto prehrešku sa FNM v stanovisku k protokolu z kontroly priznáva a mieni odstrániť nedostatky vylepšením smernice na používanie motorových vozidiel. Dá sa predpokladať, že Jozef Kojda usporiada školenie z vyplňovania tlačív známych pod slangovým pomenovaním „cesťák“. Najsladšou „čerešničkou na šľahačke“ je položka v rozpočte s analytickým účtom podpora privatizácie. Za týmto slovným spojením sa skrýva právna pomoc, odmeny, exekúcie. Za kontrolované obdobie od roku 1999 do roku 2001 FNM zaplatil 740 miliónov Sk. FNM tvrdí, že na právnu pomoc vynaložil 8,5 percenta so spomínanej sumy. Ide o 62,9 milióniov Sk. Ak je toto tvrdenie pravdivé, tak z neho vyplýva, že ekonómovia fondu nepoznajú účtovné predpisy.

Odmeny a úroky FNM vedie právnu diskusiu s NKÚ, samozrejme nie pomocou vlastných, ale opäť najatých právnikov, aj o tom, ako sa majú odmeňovať členovia Prezídia a Dozornej rady Fondu národného majetku SR. Kontrolóri tvrdia, že slovo odmena nie je v štatúte Fondu národného majetku SR nárokovateľnou mzdou. Preto treba dokazovať, čo každý mesiac funkcionári Prezídia FNM urobili. Zlé jazyky tvrdia, že na FNM sa zo zasadnutí rôznych orgánov nevyhotovujú zápisnice, ale záznamy. Môže sa stať, že ak nie NKÚ SR, tak niekto iný pokojne spochybní právnu silu záznamov, ktoré sú vlastne len na osobnom počítači vyhotovené poznámky. FNM dotoval aj svoju stopercentnú dcérsku spoločnosť SNAZIR, ktorá sa neskôr premenovala na SARIO. Kontrolóri zistili nedostatky vo faktúrach. FNM tvrdí, že SARIO plnilo úlohu vládnej agentúry pre zahraničné investície a financovanie tejto organizácie sa muselo uskutočňovať na základe komerčných vzťahov. Tie boli ošetrené zmluvami o diele. Fond si podľa zistení kontrolórov ukladal peniaze za nižšie úrokové sadzby, ako bola zvyčajná úroková miera v komerčných bankách. Väčšinou boli dlhodobé termínované vklady úročené diskontnou sadzbou Národnej banky Slovenska. Tá je na normálnom finančnom trhu zvyčajne najnižšia. Fond národného majetku SR v rozpore so zákonom postúpil pohľadávky z AG Banky a Priemyselnej banky. Okrem toho protokol NKÚ obsahuje desiatky nezrovnalostí so zákonom. FNM je od svojho vzniku neštandardnou inštitúciou. Chyby, ktoré odhalil NKÚ, potvrdzujú, že je najvyšší čas túto inštitúciu sprivatizovať. Ak by bol manažment odštátnenia usmerňovaný súkromnou inštitúciou, určite by v nej nebol taký neporiadok. Bolo by v nej aj menej politicky dosadených funkcionárov, ktorí by lepšie poznali základné zákony.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984