Zníženie cien nebude

Postupne realizované otváranie energetických trhov v SR aj pre zahraničných dodávateľov zrejme neprinesie podstatný pokles cien energií. „Po otvorení európskych trhov klesli ceny energií o viac ako 70 percent. V súčasnosti sa však vracajú na 90-percentnú úroveň pôvodných cien pred liberalizáciou.
Počet zobrazení: 1411

Postupne realizované otváranie energetických trhov v SR aj pre zahraničných dodávateľov zrejme neprinesie podstatný pokles cien energií. „Po otvorení európskych trhov klesli ceny energií o viac ako 70 percent. V súčasnosti sa však vracajú na 90-percentnú úroveň pôvodných cien pred liberalizáciou. Nemožno preto očakávať radikálne zníženie cien, tak pre obyvateľstvo, ako aj pre podnikateľov,“ konštatoval 9. apríla na konferencii GASFÓRUM 2003, ktorej odborným garantom je SPP a Slovenský plynárenský a naftový zväz, generálny riaditeľ sekcie výrobných a sieťových odvetví ministerstva hospodárstva Michal Duranko. V prípade zemného plynu Európska únia podľa neho odporúča minimálnu úroveň cien 10 až 11,50 Sk/m3 pre obyvateľstvo a 9 až 9,50 Sk/m3 pre podniky. „SR bude musieť tieto odporúčania rešpektovať,“ upozornil M. Duranko.

Vláda: Všetko pre privatizérov Zástupca privatizačného poradcu pri predaji (zatiaľ) minoritného štátneho podielu v Slovenských elektrárňach (SE) Peter Mitka z PricewaterhouseCoopers (PwC) zase vyhlásil, že investori by s najväčšou pravdepodobnosťou prijali pozitívne zakomponovanie uviaznutých nákladov Slovenských elektrární, a.s., (SE) do ceny elektrickej energie. Aj táto veta v jazyku bežného občana znamená, že ceny elektriny sa u nás rozhodne tak skoro znižovať nebudú. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví totiž už avizoval, že takúto požiadavku bude aspoň čiastočne rešpektovať a ceny elektriny stanoví podľa toho. Privatizéri SE to vôbec budú mať jednoduché, lebo aj vláda chce celý proces pripraviť tak, aby im vyhovoval. Ide najmä o to, že na jadrové elektrárne sú naviazané obrovské dlhy a tie nik nechce. Varujúci je najmä príklad British Energy. Aby boli privatizéri spokojní, vláda teda chce SE rozdeliť a osobitne privatizovať jadrové elektrárne a zvyšok. Najmä pri vodných elektrárňach, ktoré už splatili všetky svoje „dlhy“, to bude znamenať lahodné sústo, prinášajúce okamžité zisky. Šokujúca ústretovosť už predošlej vlády išla tak ďaleko, že na konci mája 2002 sa zhodla na tom, že „z dvoch variantov navrhovaných ministerstvom hospodárstva o spôsobe privatizácie Slovenských elektrární bude prijatý ten, ktorý budú uprednostňovať úspešní uchádzači (!!!)“. Vláda teda najskôr vyhlási víťazov súťaže a potom si oni určia, čo a ako budú vlastne privatizovať. Takýto postup naozaj nemá obdobu ani v Thatcherovej Británii, ani v Pinochetovom Čile.

Zaplatia to občania Túto parádu budú napokon platiť občania. Vláda nám pre istotu zvýši od budúceho roka daň z pridanej hodnoty, aby sme si zvykli na každoročné zdražovanie. To, ktoré sme pocítili od začiatku roku 2003 prinesie výrobcovi a predajcom elektriny len za 12 mesiacov okolo 10 miliárd korún navyše. Vyplýva to z porovnania predajných cien elektriny pre rok 2002 a 2003 pri očakávanej, zhruba porovnateľnej spotrebe odberateľov. Tento „ekonomický efekt“ si v závislosti od množstva predanej elektriny rozdelia tri rozvodné energetické závody (REP) a Slovenské elektrárne. Tých 10 miliárd pritom spomedzi všetkých odberateľských skupín zaplatia najviac domácnosti, teda radoví občania. Pre nich totiž elektrina zdražela najviac, až o 25 percent. Navyše to nie je iba slovenská špecialita. Porovnania jednoznačne dokazujú, že rastúce ceny energií predstavujú vždy najväčšiu záťaž pre rodiny s nízkymi príjmami. V USA priemerný spotrebiteľ s nízkym príjmom platí až 19 percent svojho rodinného rozpočtu za energiu. Lenže pre najchudobnejších ľudí, z ktorých viacerí sú starší alebo osamelí, táto položka predstavuje až celú štvrtinu, teda 25 percent, ich rozpočtu. V decembri 2001 účastníci bruselskej konferencie Budúcnosť Európskej únie a verejné služby konštatovali, že nárast ceny elektriny „jednoducho nie je zvládnuteľný bez obmedzenia výdavkov na stravu alebo na lieky“.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984