Internet aj cez káblovú televíziu

Minulý týždeň ohlásili Slovenské telekomunikácie (ST) spustenie služieb vysokorýchlostného pripojenia na internet cez ADSL. Od 1. júla bude ADSL prístupné v prvej fáze v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, nasledovať budú mestá Trenčín, Trnava, Nitra, Prešov a Žilina.
Počet zobrazení: 993
13-m.jpg

Minulý týždeň ohlásili Slovenské telekomunikácie (ST) spustenie služieb vysokorýchlostného pripojenia na internet cez ADSL. Od 1. júla bude ADSL prístupné v prvej fáze v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, nasledovať budú mestá Trenčín, Trnava, Nitra, Prešov a Žilina.

Pri skratke ADSL si väčšina ľudí predstaví internet bez akýchkoľvek obmedzení. Na Slovensku sa výraz „bez obmedzení“ bude dať použiť v praxi asi až neskôr. Prvým krokom je, samozrejme, ADSL na Slovensku vôbec zaviesť. Trvá to však tak dlho, že sme sa zatiaľ stali držiteľmi nie veľmi lichotivého rekordu – spomedzi krajín kandidujúcich do Európskej únie sme poslednou krajinou, kde sa zavádza ADSL, a predbehla nás aj Česká republika.

Internet „bez obmedzení“ s obmedzeniami Tou najpodstatnejšou otázkou však je, či bude ADSL cenovo prístupné, teda pre väčšinu ľudí. Prvé reakcie sú veľmi negatívne. Internetoví užívatelia konštatujú, že ADSL tu bude najmä pre rýchle prezeranie stránok a jedna z hlavných výhod, možnosť rýchleho sťahovania väčšieho množstva dát, odpadá. No poďme pekne po poriadku. V čase prípravy tohto článku ešte nepoznáme konkrétne maloobchodné ponuky služieb prístupu na internet cez ADSL, ale už vieme minimálnu cenu. Ak budete chcieť ADSL, budete musieť platiť mesačne ST jeden z mesačných poplatkov za používanie volacieho programu. K tomu zaplatíte znova priamo ST za ďalší mesačný program s názvom ST DSL. To ešte stále nemáte možnosť surfovať. Služba ST DSL vám vlastne umožní prenajať si „holý drôt“ ST na poskytovanie služieb DSL. Za ADSL teda zaplatíme aspoň 1620 Sk za mesiac. Zriadenie služby stojí 4799 korún, modem ponúkne poskytovateľ internetu. Koncovú ponuku ešte ovplyvní cena poskytovateľa internetu, ktorá sa bude odvíjať od veľkoobchodnej ponuky ST. Práve tá však vychádza z fakturácie objemu prenesených dát a možno očakávať, že konkrétne maloobchodné ponuky budú obsahovať klauzulu o obmedzení objemu prenesených dát. Môže sa tak stať, že si zakúpite produkt, ktorý vám umožní presurfovať 500 MB a všetko nad limit si priplatíte. Rýchlosť ADSL bude 768 kbit/s smerom k užívateľovi a 128 kbit/s od užívateľa. Poskytovatelia internetu môžu rýchlosť znížiť. ST budú v budúcnosti ponúkať viaceré rýchlostné triedy, ale nebude to už v tomto roku.

Internet cez káblovú televíziu realitou Pre Bratislavčanov s káblovou televíziou od UPC sa však črtá výhodnejšia ponuka. UPC Slovensko začína poskytovať službu chello prostredníctvom svojej káblovej siete v Bratislave Starom Meste – po testovacej prevádzke, ktorá sa začala 1. apríla 2003. Širokopásmový internetový prístup funguje cez televízny kábel a nie cez telefónnu linku. Cez televízny kábel sa možno súčasne pripájať na internet aj pozerať televíziu. Chello ponúka rýchlosť sťahovania až do 392 kbit/s a posielania až do 128 kbit/s. Platí sa len mesačný fixný poplatok 1699 korún, a to bez akýchkoľvek ďalších nákladov. Inštalácia služby chello je veľmi jednoduchá. UPC nainštaluje prípojku na chello, pripojí káblový modem a sfunkční chello na zákazníkovom počítači. Inštalácia stojí 1999 korún a káblový modem získa klient za vratnú zálohu 2499 korún. Internet, pri ktorom sa nemusíte pozerať na hodinky a sledovať čas, je snom asi väčšiny užívateľov na Slovensku. Pokiaľ sa dostane aspoň do väčšiny kútov Slovenska, pretečie našimi riekami ešte veľa vody. Uvedené služby však môžu byť prvou lastovičkou.

Pripravené v spolupráci s občianskym združením Internet pre všetkých

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984