správy

> ĽPR pripravuje antifašitický happening Iniciatíva Ľudia proti rasizmu pripravuje pri príležitosti 8. mája (Deň víťazstva nad fašizmom) antifašistický happening. V bratislavskom Propeleri bude tento voľný deň patriť už od 14. hodiny rôznym zaujímavým atrakciám, ako sú etnokuchyňa, fireshow, kočovná čajovňa, orientálne tance, infostánky ľudskoprávnych organizácií, žonglovanie, tatoo, hair and piercing, antinazi games, sound systems, bubnovačka a ďalšie.
Počet zobrazení: 882

> ĽPR pripravuje antifašitický happening

Iniciatíva Ľudia proti rasizmu pripravuje pri príležitosti 8. mája (Deň víťazstva nad fašizmom) antifašistický happening. V bratislavskom Propeleri bude tento voľný deň patriť už od 14. hodiny rôznym zaujímavým atrakciám, ako sú etnokuchyňa, fireshow, kočovná čajovňa, orientálne tance, infostánky ľudskoprávnych organizácií, žonglovanie, tatoo, hair and piercing, antinazi games, sound systems, bubnovačka a ďalšie. Súčasťou tejto akcie bude aj pochod proti fašizmu, ktorý sa začne o 17. hod. a bude viesť k ministerstvu vnútra a potom centrom mesta. Myšlienku antifašizmu prídu podporiť skupiny Mango molas, Skakatonia, Konflikt, Family orchester, Divná zostava, Oči jasajú, Thierry & friends a ďalšie. Ich koncert sa začne v Propeleri po skončení pochodu a potrvá do 22.00 h. Vstup na akciu je zadarmo.

> Kandráč dostal 2061 sťažností

Z výročnej správy o činnosti verejného ochrancu práv vyplýva, že od 27. marca 2002 do 1. marca tohto roku dostal 2061 sťažností od občanov. Najviac podnetov bolo v súvislosti s porušením občianskych práv a týkali sa najmä nečinnosti súdov a prieťahov v súdnom konaní. Pomoc u ochrancu hľadali najmä fyzické osoby - bolo ich 97. Svoju sťažnosť poslalo najviac 69 mužov, 33 občanov vo veku od 31 do 60 rokov a 28 dôchodcov. Právnické osoby adresovali len dve percentá z celkového počtu podnetov, jedno percento inicioval ombudsman na základe podnetu občanov. Len 34 percent sťažností sa podarilo uzavrieť, 39 percent je rozpracovaných a 27 percent čaká ešte na vybavenie.

> Namaľoval hákové kríže krvou

Opitý mladý český neonacista namaľoval vlastnou krvou tri hákové kríže na stenu a podlahu v čakárni na chirurgii vojenskej nemocnice v Plzni. Jeho kamarát zase počas čakania na ošetrenie vykopol dvere miestnosti pre sestry. Poradili si s nimi až policajti. Po pobyte na záchytke boli obvinení z výtržníctva a podpory a propagácie hnutí, ktoré smerujú k potlačeniu osobných práv a slobôd.

> Dôstojníci dostali malý trest za rasizmus!

Dvoch dôstojníkov vzdušných síl, ktorých obvinili za hanlivé výroky na adresu Rómov, uznal Vojenský obvodný súd v Banskej Bystrici vinnými. Tvrdením, že „97 percent Rómov sú neprispôsobiví a treba ich postrieľať“, sa v marci 2000 na zhromaždení profesionálnych vojakov vzdušných síl vo Zvolene dopustili trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Dostali peňažný trest vo výške 5 tisíc korún, čo je za ich rasistické výrokyveľmi malá suma. Rozsudok ešte nie je právoplatný a obžalovaní sa odvolali na mieste.

> V azylovom tábore sú prví utečenci

V záchytnom azylovom tábore v Opatovskej Novej Vsi pri Veľkom Krtíši, ktorý otvorili 3. marca tohto roku, umiestnili už prvých utečencov predovšetkým z Čečenska a Indie. Ich pobyt tu bude iba krátkodobý, nemal by prekročiť mesiac. Kapacita tábora je 150 ľudí, v prípade potreby by sa mohla zvýšiť pridaním postelí do dvoch hál, s čím sa rátalo počas irackej krízy. Rozšírenie kapacity súvisí aj s vyriešením problému s vodou. Obyvatelia obce nemajú žiadne výhrady voči tomu, že sa u nich azylový tábor otvoril. Zamestnanie v ňom našlo sedemnásť ľudí.

> Zlepšenie sociálnej situácie alebo emigrácia?

Médiá sa v týchto dňoch venujú odchodu Rómov do Česka. O azyl tam požiadalo oficiálne približne päťsto Rómov. Vládna splnomocnenkyňa pre rómske komunity Klára Orgovánová uviedla, že by neodchádzali, keby dostali nádej na zlepšenie ich situácie. Vláda si musí uvedomiť, že Rómovia budú odchádzať, pokiaľ nebudú mať na Slovensku podmienky na zlepšenie sociálnej situácie. Tú však nezabezpečia krátkodobé riešenia tohto problému. Úrad vlády SR tento rok vyčlenil na rómske projekty 50 miliónov korún, nedá sa však vyčísliť, akú čiastku celkovo investuje vláda do takýchto projektov. Orgovánová vidí dôvod v tom, že jednotlivé ministerstvá nevnímajú Rómov ako etnikum, ale ako občanov. Vláda schválila vyhodnotenie priorít vo vzťahu k rómskym komunitám za minulý rok a tiež základné tézy koncepcie politiky kabinetu v integrácií rómskych komunít. Zároveň akceptovala pripomienku ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka, ktorý navrhol, aby zo základných téz bol vypustený termín „dočasné vyrovnávacie opatrenia“.

> Rómski asistenti pracujú v približne 150 školách

Združenie mladých Rómov na Slovensku rozbehlo od januára projekt rómskych asistentov. Už dvesto z nich začalo pôsobiť vo viac ako 30 okresoch, kde žije vysoký počet Rómov. Rómskym deťom pomáhajú v približne 150 základných školách, kde spolupracujú s učiteľmi priamo na hodinách, venujú sa deťom v krúžkovej činnosti a dôležitou súčasťou ich pôsobenia je aj práca s rodinou prostredníctvom návštev, pričom s rodičmi môžu v prípade potreby komunikovať v rómskom jazyku. Projekt rieši nielen problém vzdelávania rómskych detí, ale aj zamestnanosť, pretože asistenti boli predtým nezamestnaní. Združenie chce ich prácu kontrolovať aj preto, že sa vyskytli prípady, keď ich v školách zneužívali na iné práce. Projekt financuje Národný úrad práce a potrvá jeden rok. Združenie sa snaží dosiahnuť, aby asistenti, ktorí prešli rekvalifikačným kurzom, po skončení projektu nezostali opäť nezamestnaní. Bude presadzovať, aby prešli ako školskí pracovníci priamo pod ministerstvo školstva.

> Po útoku protestovali proti rasizmu

Osem neonacistov bezdôvodne napadlo návštevníkov jednej reštaurácie v Otrokoviciach neďaleko Zlína, kde plánovali koncert punkových kapiel. So sebou mali palice a na šokovaných hostí útočili aj stoličkami. Dvom návštevníkom spôsobili viaceré zranenia, pričom liečba jednej obete potrvá mesiac. Polícii sa nepodarilo útočníkov chytiť. Na rastúci počet takýchto útokov poukázali protestmi mladí ľudia v dvoch mestách. V Havířove na severe Moravy protestovalo proti rasizmu a neonacizmu asi štyridsať antirasistov. V Prahe zorganizovali pochod stovky anarchistov, ktorí uviedli, že na jednom pražskom sídlisku musí každý víkend vyhľadať lekársku pomoc asi päť obetí útoku neonacistov. Tí tiež prišli na ich akciu a polícia sa usilovala zabrániť ich zrážke.

> Rumunskí Rómovia sú najchudobnejší

Správu, ktorá porovnáva život Rómov v piatich krajinách strednej a východnej Európy - v Bulharsku, Českej republike, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku - predstavili jej autori aj v Bratislave. Námestník generálneho tajomníka Rozvojového programu OSN (UNDP) Kálman Mizsei prednedávnom uviedol, že „postavenie Rómov v strednej a východnej Európe je hanbou týchto krajín a podobá sa životným podmienkam ľudí v subafrických krajinách“. Výsledky správy sú založené na 1000 výpovediach z každej krajiny. Rómov sa pýtali na ich životné podmienky, zamestnanie a spokojnosť. Na základe odpovedí zistili, že okrem chudoby ich trápi sociálne vylúčenie a nedostatok pracovných príležitostí. Správa konštatuje aj zlý zdravotný stav Rómov. Dôvodom nedostatočnej zdravotnej starostlivosti je to, že im chýbajú osobné doklady a rodné listy potrebné na prihlásenia do zdravotného poistenia. V osadách by sa podľa odborníkov z UNDP malo zaviesť masové preočkovanie a kontrola výskytu TBC. Zatiaľ čo českí Rómovia sú vďaka relatívne vysokej úrovni príjmov a zamestnanosti v priemere najbohatší, najhoršie životné podmienky majú Rómovia v Rumunsku a Bulharsku. Tam trpí na podvýživu hraničiaou s hladovaním takmer polovica detí. Veľký počet Rómov je odkázaných na sociálne dávky, a to najviac 44 percent práve na Slovensku. U nás je aj najviac nezamestnaných a tých, ktorí žijú segregovane v osadách. Spolu s Rumunskom patríme aj medzi krajiny s najvyššou pôrodnosťou. Slovensko sa spomína v správe aj u v súvislosti s najmenším záujmom o politické dianie. > V USA trestajú na základe rasových predsudkov

Amnesty International vydala dokument, v ktorom zverejnila skutočnosť, že v USA sa pri treste smrti uplatňujú rasové predsudky. Uvádza sa v ňom aj to, že viaceré štúdie dlhodobo upozorňujú na to, že americký systém spravodlivosti prikladá väčšiu cenu životu bielych ako čiernych. Od roku 1977 bolo za vraždu popravených 840 ľudí a 80 percent z nich tvorili tí, čo sa tohto zločinu dopustili voči bielym. Takmer 200 Afroameričanov bolo popravených za vraždu belochov. Je to 15-krát viac ako počet bielych, ktorí boli popravení za rovnaký zločin voči čiernym obyvateľom. Asi dvojnásobne tiež prevyšuje počet popravených čiernych vrahov černochov. Zistilo sa, že žalobcovia počas výberu poroty, ktorá rozhoduje o treste smrti, vylučujú príslušníkov menšín. Výskumy medzi porotcami ukazujú, že rasové predsudky môžu poznačiť diskusie poroty, a preto podľa AI je veľmi dôležité, aby v nej boli zastúpené viaceré rasy. USA pred ôsmimi rokmi ratifikovali Dohovor o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie a zaviazali sa bojovať proti rasizmu aj v súdnom systéme. Pokiaľ ide o trest smrti, ostáva ich záväzok nenaplnený.

> Rómske deti sa budú učiť rómsky jazyk

Rómske deti sa čoskoro dočkajú možnosti zlepšenia ich vzdelávania. Na základe projektu Experimentálna verifikácia efektívnosti kurikula rómskeho jazyka a literatúry v základných a stredných školách sa na niektorých školách rozšíri výučba o rómsky jazyk a literatúru, neskôr dejiny a kultúru a vytvoria sa tak podmienky na výučbu Rómov porovnateľnú s inými národnosťami. Prvky rómskej kultúry zapracovali zatiaľ iba do osnov Strednej umeleckej školy v Košiciach, ktorá vznikla práve pre podporu rómskej kultúry. V Košiciach by mala v novom školskom roku začať fungovať prvá trieda prvého rómskeho štvorročného gymnázia a prvá trieda prvej rómskej základnej školy. O rok by sa mal projekt vyskúšať aj vo Zvolene, kde má vzniknúť osemročné Gándhího gymnázium a na štvorročnom bilingválnom gymnáziu v Bratislave, kde pravdepodobne otvoria jednu triedu. Pri realizácii projektu bude pomáhať Asociácia na podporu vzdelávania Rómov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984