Spoločnosť musí pochopiť Rómov

Jedným z cieľov vašej organizácie je vytvárať rómske samosprávy. Ako sa osvedčili v praxi? - Rómske samosprávy zakladáme v najproblémovejších oblastiach, kde je sústredené rómske etnikum. Od roku 1997 až do roku 2002 tento projekt prebiehal skúšobne v Prievidzi. Za päťročné obdobie aplikácie v praxi sme dospeli k veľmi dôležitému poznaniu, na ktoré sme sa okamžite preorientovali.
Počet zobrazení: 1006

Marek Baláž predseda občianskeho združenia Rómska samospráva

Jedným z cieľov vašej organizácie je vytvárať rómske samosprávy. Ako sa osvedčili v praxi? - Rómske samosprávy zakladáme v najproblémovejších oblastiach, kde je sústredené rómske etnikum. Od roku 1997 až do roku 2002 tento projekt prebiehal skúšobne v Prievidzi. Za päťročné obdobie aplikácie v praxi sme dospeli k veľmi dôležitému poznaniu, na ktoré sme sa okamžite preorientovali. Presvedčili sme sa totiž, že integrácia Rómov do jednotlivých spoločností vo svete na báze politického alebo občianskeho princípu je možná len pod podmienkou straty vlastnej identity. Viac ako 60 percent rómskeho etnika však ani takúto formu etablovania sa do spoločnosti vôbec neprijíma, pričom ani nevie vysvetliť prečo. Po viac ako pätnástich rokoch práce s Rómami a po aplikácii projektu v praxi mám konečne formu a spôsob, ako Rómovia nielenže sa do spoločnosti zintegrujú, ale čo je najpodstatnejšie, nastane u nich absolútna zmena myslenia a aj konania bez straty vlastnej identity, ale to by bolo na veľkú knihu.

Ste prvou organizáciou, ktorá sa začala zaoberať práve prieskumom neonacistov. Čo ste v rámci neho monitorovali a aké sú výsledky? - Áno, ako prví na Slovensku sme začali monitorovať hnutie skinheads a upozorňovali sme orgány štátnej správy na nebezpečenstvo, ktoré hrozí nielen Rómom. V spolupráci s vašou organizáciou a aj s mnohými inými sme vyvíjali tlak na najvyššie orgány v SR i v zahraničí. Miesto očakávanej spolupráce s políciou, prokuratúrou, súdmi sme sa však dočkali viac prenasledovania a rôznych foriem zastrašovania prostredníctvom štátnych zložiek a inštitúcií než samotnej pomoci. V súčasnosti, po nástupe novej vlády, badať určité zmeny k lepšiemu, no radikálne sa nič nezmenilo, došlo iba k skrytejším a lepšie organizovaným formám združovania sa neonacistov na Slovensku s prepojením na medzinárodné hnutie. Máme poznatky o tom, že sa niektorí členovia politických strán prepojili s podsvetím a určitými podnikateľskými subjektmi, kde neonacisti dostávajú lukratívne zákazky, z čoho potom financujú svoje skupiny v jednotlivých lokalitách. Na miestnej báze dochádza k úzkej spolupráci cez jednotlivé politické subjekty aj so samosprávnymi orgánmi v SR, pričom si jednotliví členovia samospráv ani nemusia byť tejto spolupráce vedomí. Už niekoľkokrát som sa márne pokúšal od roku 1997 až doteraz oznámiť, že takzvaná emigrácia Rómov z postkomunistických štátov na západ bola zorganizovaná práve nacionálne orientovanými politickými subjektami v spolupráci s tajnými službami, ale všetko sa im to vymklo z rúk. Dúfam, že sa mi to raz podarí dostať na svetlo.

Ako sa darí vašim projektom na pomoc zamestnania Rómov? Je to totiž veľký problém, pretože sa stretávajú s odmietnutím už len pre farbu pleti... - Projekt samozamestnávania sa Rómov je a aj naďalej zostáva problémom Rómov dovtedy, dokedy sama spoločnosť nepochopí, že nezamestnanému Rómovi sa jeho sociálny stav nijako nezmení. Jediné, čo sa zmení, je to, že práve spoločnosť, ktorá tento jav ignoruje, minimálne päťkrát na to dopláca a raz ju to predsa len omrzí, lebo nebude z čoho. Rómovia samotní nie sú schopní výrazne zlepšiť svoje postavenie v oblasti zamestnanosti a spoločnosť v skutočnosti nedokáže riešiť ani nezamestnanosť majority, takže vlastne všetko, čo robíme, sú iba náplasti na rany, ktoré sa zväčšujú.

Ako hodnotíte činnosť iniciatívy Ľudia proti rasizmu? - Činnosť iniciatívy Ľudia proti rasizmu hodnotím veľmi kladne, ale je mi smutno z toho, že samotní Rómovia sa len veľmi málo podieľajú na vašich, ale aj iných akciách. Nebyť vašej dlhodobej aktivity v tejto a aj iných oblastiach, asi by to bolo s nami ešte horšie. Z hĺbky svojho srdca vám ďakujem za pomoc a pochopenie pre riešenie problémov iných, ktorí, bohužiaľ, neprejavujú záujem ani sami o seba. Ako povedal Kristus: „Čokoľvek vy urobíte iným, akoby ste urobili mne.“

Čo by ste nám zaželali? - Želám vám teda veľa Božej lásky a trpezlivosti obetovať svoj čas pre iných. V tom pokračujte aj naďalej.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984