správy

> Vystavil si do okna hákový kríž Aj napriek tomu, že v Deň víťazstva nad fašizmom si treba pripomínať jeho hrôzy, je neuveriteľné, že sa nájdu ľudia, ktorí k fašizmu vyjadrujú svoje sympatie. Jeden z prípadov, ktorí policajti zaznamenali, sa stal v Rajeckej Lesnej v okrese Žilina.
Počet zobrazení: 952

> Vystavil si do okna hákový kríž

Aj napriek tomu, že v Deň víťazstva nad fašizmom si treba pripomínať jeho hrôzy, je neuveriteľné, že sa nájdu ľudia, ktorí k fašizmu vyjadrujú svoje sympatie. Jeden z prípadov, ktorí policajti zaznamenali, sa stal v Rajeckej Lesnej v okrese Žilina. Šesťdesiatsedemročný Pavol J. si 8. mája vystavil do okna fašistický kríž! Týmto nepochopiteľným skutkom sa dopustil podpory a propagácie fašizmu. Žilinský vyšetrovateľ ho obvinil, ale stíhajú ho na slobode. Za nerozvážny čin hrozí tomuto dôchodcovi trest odňatia slobody od šesť mesiacov do troch rokov!

> Pripomenuli si Deň víťazstva nad fašizmom

Predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, armády, ministerstva obrany, kancelárie prezidenta, parlamentu, vlády a veľvyslancov viacerých krajín si 7. mája pripomenuli 58. výročie oslobodenia Slovenska a skončenia druhej svetovej vojny v Európe položením vencov k pamätníku padlých vojakov na bratislavskom Slavíne. Spolu s nimi sa na spomienke zúčastnili aj viacerí poslanci, zástupcovia politických strán a hnutí, predstavitelia bratislavskej samosprávy a vyše stovka odbojárov. Predseda Krajského úradu Bratislava Branislav Longauer vo svojom prejave skonštatoval, že „plynúci čas má za následok, že v praxi sa niekedy zabúda na činy fašistov slúžiacich nacistickej vojenskej mašinérii“. Zároveň pripomenul, že treba radikálne vystupovať proti prejavom fašizmu, šovinizmu a rasizmu, a to najmä v súvislosti so súčasnou medzinárodnou situáciou poznačenou obavami zo svetového terorizmu. Predstavitelia Komunistickej strany Slovenska pri príležitosti 8. mája zdôraznili, že v súčasnosti sa Dňu víťazstva nad fašizmom nekladie veľká vážnosť. Podľa nich je to potrebné práve v tomto čase, keď prejavy neofašizmu na Slovensku neutíchajú.

> Móric už nie je stíhaný za rasistické útoky!

Poburujúce a šokujúce je rozhodnutie prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I o zastavení trestného stíhania exposlanca za SNS Víťazoslava Morica za jeho rasistické výroky o Rómoch! Na tlačovej besede v roku 2000 sa vyjadril, že „čo je na tom humánne, keď sa umožní, aby debil splodil debila, aby sa rozmnožovali mentálne retardovaní, aby rástlo percentuálne zastúpenie debilov a magorov v našom národe“ a vyzval na to, aby sa pre Rómov zaviedlo geto. Prokurátor tvrdí, že po vyhodnotení všetkých dôkazov zistil, že Moric sa svojím konaním neodpustil trestného činu podnecovania k národnostnej a rasovej nenávisti! Šokujúce je aj odôvodnenie. Jeho prejav podľa neho „nesmeroval proti rómskej etnickej skupine ako celku a navrhované opatrenia nesmerovali proti príslušníkom rómskej etnickej skupiny z dôvodu príslušnosti k tejto skupine, ale z iných dôvodov, ktoré nemajú podklad v príslušnosti k určitému národu, k určitej rase alebo etnickej skupine“. Tento prípad je jedným z mnohých, keď šírenie rasizmu nie je potrestané, a to práve kvôli ľahostajnosti tých, ktorí by sa mali najviac pričiniť o to, aby takíto páchatelia dostali primeraný trest!

> Bezdomovkyňu napadli pravdepodobne neonacisti

Ešte 26. apríla napadli vo Veľkom Krtíši 34-ročnú rómsku bezdomovkyňu Želmíru K. pravdepodobne neonacisti. Keď ju na ulici Boženy Němcovej zbadali, ako zbiera z kontajnerov suchý chlieb, prišli k nej a surovo ju zhodili na zem. „Boli to chlapci s vyholenými hlavami. Začali ma biť reťazami a dvakrát ma bodli nožom. Veľmi som sa bála a chránila som si hlavu. Pamätám si, že nejaká žena kričala z okna, aby prestali, lebo ma zabijú,“ spomína si na napadnutie. Útočníci jej na ľavej nohe spôsobili povrchovú bodnú ranu a mnohopočetné odreniny s krvnými podliatinami na oboch nohách a pravej ruke. Tieto poranenia si napadnutá žena liečila niekoľko dní. Na Obvodnom oddelení policajného zboru vo Veľkom Krtíši podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ale policajti opäť, ako to býva v mnohých prípadoch, vedú tento prípad len ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu! V súčasnosti preverujú totožnosť neznámych páchateľov, ako aj to, či naozaj išlo o rasový motív.

> Párty pre utečencov

Slovenská humanitná rada zorganizovala v spolupráci s The International English speaking Congregation of Bratislava 16. mája pre 120 obyvateľov pobytového tábora v Gabčíkove Májovú párty. Jej cieľom bolo upozorniť na život detí a mládeže v utečeneckých táboroch. Obyvatelia si mohli zasúťažiť v turnajoch, hrách a športovaní. Okrem toho pripravili pre nich aj kreslenie na asfalt a hudbu. Utečenci pochádzajú z Iraku, Afganistanu, Angoly, Nigérie, Arménska, Indie, Pakistanu, Konga, Kosova, Macedónska a ďalších krajín. Tábor v Gabčíkove má dlhú tradíciu humanitárnej pomoci ľuďom, ktorí museli emigrovať z vlastnej krajiny. V rokoch 1992 až 1997 bol humanitárnym centrom určeným najmä Bosniakom, ktorí utekali z bývalej Juhoslávie pred perzekúciami režimu Slobodana Miloševiča. Potom na jeho mieste zriadil Migračný úrad Ministerstva vnútra SR pobytový utečenecký tábor. V minulom roku bol dočasne pobytovým, ako aj záchytným utečeneckým táborom.

> Euroskeptik Nicholson hanobí Rómov

V centre Košíc sa objavili plagáty, ktoré nabádajú ľudí hlasovať proti vstupu Slovenska do EÚ a okrem iného sú na nich i rasistické názory na Rómov! Patria známemu euroskeptikovi Alfredovi Nicholsonovi, ktorého poznajú z plagátov aj obyvatelia iných miest. Svoje názory prezentuje i na svojej internetovej stránke. Na nej tvrdí, že Rómovia sú „priblblí, primitívni zlodeji, lupiči, vrahovia, notorickí poberatelia a zneužívatelia sociálnych dávok, sú špinaví, a tak strašne smrdia, že stačí, keď len prejdú cez miestnosť, a ich a-rómy sa nezbavíte ani po pol hodine“. Návštevníkom stránky ponúka odkaz na stránku neonacistickej organizácie Nové slobodné Slovensko, ktorá sa snaží preniknúť do politiky. Jej pôsobenie je na hrane zákona a iniciatíva Ľudia proti rasizmu dlhodobejšie sleduje jej činnosť. Na Adolfa Nicholsona podá iniciatíva pravdepodobne trestné oznámenie, pretože jeho výroky sú hanobením národa, rasy a presvedčenia! Prokuratúra, ako aj policajné orgány už začali našťastie konať, čím dokazujú, že prejavy rasizmu nie sú beztrestné!

> Schuster a Orgovánová o Rómoch

S politikou vlády v integrácii rómskych komunít do majoritnej spoločnosti oboznámila na spoločnom stretnutí splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Klára Orgovánová prezidenta SR Rudolfa Schustera. Ako členka poradného zboru hlavy štátu ho informovala aj o činnosti svojho úradu, jeho kompetenciách a financovaní projektov pre Rómov. Prezident sa dozvedel niečo aj o problematike rómskych osád na východnom Slovensku, o jazyku a podpore stredného vzdelávania, o programoch pre Rómov na tento a budúci rok ako aj o neutíchajúcej kritike prípadov nelegálnych sterilizácií rómskych žien. Veľkú pozornosť v rozhovore venovali migrácii slovenských Rómov do Česka. Orgovánová informovala prezidenta o svojej návšteve v Prahe, kde sa stretla s predstaviteľmi Migračného úradu Ministerstva vnútra ČR a českej medzirezortnej komisie. Prezidenta oboznámila s tým, že v Česku zaznamenali 500 až 600 žiadateľov o azyl zo Slovenska a že tento problém vzniká preto, že rómske rodiny zo Slovenska, ktoré chodia na návštevu do ČR k svojim rodinám, tam nakoniec zostávajú. Podľa nej by sa však mal vyriešiť po vstupe Slovenska do Európskej únie.

> Martin obsadila tolerancia

V Martine usporiadala Strana demokratickej ľavice 8. mája už šiesty Ľavicový deň. Nebolo to len pripomenutie si konca druhej svetovej vojny a porážky najnetolerantnejších režimov, aké ľudia v 20. storočí vytvorili. 8. máj je aj dňom Európy. Akcia sa tak stala príležitosťou pripomenúť si, že nie je jedno, do akej Európskej únie vstupujeme. Že spoločná Európa bude prínosom pre všetkých jej obyvateľov len vtedy, keď bude tolerantná a otvorená voči všetkým kultúram a postavená na solidarite a rešpektovaní dôstojnosti každého človeka. Bez ohľadu na jeho rasu, národnosť, sexuálnu orientáciu či pohlavie. Myšlienku tolerancie prišla podporiť aj organizácia Ľudia proti rasizmu. Spolu s Mladými sociálnymi demokratmi sa zhovárali s ľuďmi o tom, že každá spoločnosť sa môže naplno rozvíjať len vtedy, ak sa naučí rešpektovať a aktívne spoznávať odlišnosť. Mesto tiež zaplnili plagáty y propagačné materiály. Ako inak, najväčší úspech mal "červený brat" Winetou.

> Osvedčený projekt chovu ošípaných v Spišskom Hrhove

K chovu ošípaných sa šesť rómskych rodín vo vybraných obciach s rómskou komunitou v Spišskom Hrhove postavilo veľmi zodpovedne! Dokazuje to úspešný projekt chovu ošípaných, o ktorého realizáciu sa postaralo ETP Slovensko. Vo februári dostalo šesť rómskych rodín prasnice a dnes už chovajú malé prasiatka. Starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký sa zároveň vyjadril, že sa nikto z chovateľov nesnažil prasnicu zlikvidovať alebo iným spôsobom porušiť zmluvné podmienky. Každý chovateľ odovzdá tri prasiatka ďalším záujemcom o ich chov. Takto sa mnohým rómskym rodinám zlepšia životné podmienky.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984