Služby na slovenskom internete sa začínajú spoplatňovať

Mnohé služby sa dali doteraz využívať na slovenskom internete zadarmo. Čoraz viac prevádzkovateľov však svoje služby spoplatňuje. Mnohí užívatelia sa pýtajú: Čo to prinesie pre slovenský internet? Môžeme očakávať skvalitnenie služieb alebo pokles používania internetu?
Počet zobrazení: 1023
6-m.jpg

Mnohé služby sa dali doteraz využívať na slovenskom internete zadarmo. Čoraz viac prevádzkovateľov však svoje služby spoplatňuje. Mnohí užívatelia sa pýtajú: Čo to prinesie pre slovenský internet? Môžeme očakávať skvalitnenie služieb alebo pokles používania internetu? Zavádzanie poplatkov za doteraz bezplatné služby je už dva roky trendom svetového internetu, ktorý v posledných mesiacoch dorazil aj na Slovensko. Najznámejším príkladom spoplatnenia populárnej služby sú SMS brány, k spoplatňovaniu sa teraz pridávajú aj služby známeho freemailového servera a firemného katalógu najstaršieho internetového portálu na Slovensku. Na Post.sk sa bude platiť za POP3 Podstatou protokolu POP3 je možnosť nastaviť si e-mailový program (napríklad Outlook Express) tak, aby pohodlne sťahoval a odosielal poštu priamo do a z e-mailových schránok. Pokiaľ máte svoj e-mail na Poste a chcete aj naďalej využívať prístup k e-mailom cez POP3, budete musieť od 1. apríla 2003 zaplatiť 199 Sk na 6 mesiacov alebo 299 Sk na rok. Ak chcete prístup cez POP3 dostať zadarmo, možnosťou je predplatiť si niektorý titul vydavateľstva, ktoré Post.sk prevádzkuje. SuperZoznam chce od firiem 340 Sk za zaradenie odkazu do katalógu Poplatky ohlásil aj najstarší internetový portál na Slovensku – SZM.sk, ktorý pod názvom SuperZoznam začiatkom roku 1997 v Košiciach vytvoril vtedy len 19-ročný študent Milan Igrini. Každá firma, ktorá sa bude chcieť propagovať prostredníctvom SZM.sk, bude musieť odteraz zaplatiť jednorazový poplatok 340 Sk. SZM k tomuto kroku pristúpil ako prvý veľký slovenský portál. Majiteľ portálu Milan Igrini sa neobáva, že by zavedenie poplatku výrazne znížilo počet registrovaných firiem a práve naopak očakáva väčší záujem o katalóg, ktorého kvalita tak podľa neho vzrastie. „Predpokladáme, že poplatok odradí len garážové firmy, ktorých služby zrejme nie sú natoľko kvalitné, aby o nich musel byť informovaný prostredníctvom internetu celý svet,“ komentoval Milan Igrini. Ľudia si ľahko zvykli, že na internete je všetko zadarmo. „Prevádzkovatelia webových serverov si za to môžu sami – pridlho sa snažili len zvyšovať návštevnosť svojich stránok a nepremýšľali, ako ju premenia na príjmy, keď sa úvodný kapitál vyčerpá,“ zdôraznil Milan Igrini.

EuroTel spoplatnil SMS bránu na e-zones.sk Medzi najpopulárnejšie internetové služby patria určite SMS brány. Od 20. februára sa zmenili podmienky posielania esemesiek cez portál , ktorý prevádzkuje mobilný operátor EuroTel. Namiesto 100 SMS môžu zákazníci posielať z portálu až do 1200 SMS správ denne, len s tým rozdielom, že si za ne zaplatia. SMS brána funguje prostredníctvom tzv. E-zones Kreditov (EZK), keď na jedno dobitie získa zákazník 50 EZK, ktoré mu umožnia poslať 50 bežných SMS správ. To, ako podobné spoplatnenia ovplyvnia chod slovenského internetu, ukáže čas. Osobne si však myslím, že podobné spoplatňovanie (vynímajúc SMS-ky z e-zones) slovenský internet nijako nepoznačí a možno prostriedky takto získané pomôžu udržať služby spomínaných portálov.

Stránka bola pripravená v spolupráci s občianskym združením Internet pre všetkých

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984