Ruky by zdvíhalo iba KDH

Ak dnes pre niekým z KDH spomeniete antidiskriminačný zákon, hneď na vás zaútočí, ako napríklad na Pavla Ruska v nedávnej diskusnej relácii Pavol Hrušovský, či chcete dovoliť homosexuálne zväzky. KDH ho jednoducho naďalej pokladá za zbytočný. A to aj napriek tomu, že podpredseda vlády Pál Csáky už dokonca spustil kampaň za jeho prijatie.
Počet zobrazení: 1946
3-m.JPG

Ak dnes pre niekým z KDH spomeniete antidiskriminačný zákon, hneď na vás zaútočí, ako napríklad na Pavla Ruska v nedávnej diskusnej relácii Pavol Hrušovský, či chcete dovoliť homosexuálne zväzky. KDH ho jednoducho naďalej pokladá za zbytočný. A to aj napriek tomu, že podpredseda vlády Pál Csáky už dokonca spustil kampaň za jeho prijatie. Tá zatiaľ prebieha len formou billboardov, z ktorých však na poslednú chvíľu zmizlo logo Úradu vlády SR, ktorý ich zadával. Že by sa zrazu vláda nestotožňovala so svojím zadaním na spracovanie celej kampane? Alebo na otázku z billboardu – Potrebujeme antidiskriminačný zákon? – hovorí zrazu nie? Súčasné zneviditeľňovanie homosexuálov Kresťanskí demokrati totiž ďalej, ako len za ustanovenie spomínaného zákona o ochrane práv homosexuálov, nevidia. Akoby nechápali alebo, lepšie povedané, nechceli chápať, že diskriminovaných je tu oveľa viac ľudí. Antidiskriminačný zákon sa totiž nerovná iba právam homosexuálov. I keď, kto má vlastne, okrem KDH, problém s uznaním zväzkov inak orientovaných ľudí? Prečo by aj oni nemohli mať rovnaké práva ako ostatní, ktorí žijú v obdobných vzťahoch? Alebo, kde je napísané, že za to, že sú inak sexuálne orientovaní, sú napríklad horší pracovníci? Nikde. Protiargumentom KDH a dokonca aj premiéra Mikuláša Dzurindu proti antidiskriminačnému zákonu je to, že rôzne druhy diskriminácie môžeme vlastne riešiť v čiastkových zákonoch, ako je napríklad Zákonník práce. Ibaže, čo sa udialo v tomto prípade? Namiesto zákazu diskriminácie sa do tejto právnej normy na návrh poslanca za KDH Pavla Minárika dostalo iba ustanovenie, podľa ktorého nesmie zamestnávateľ zisťovať sexuálnu orientáciu zamestnanca. „Takáto formulácia nielenže nechráni gejov a lesby pred diskrimináciou, ale ich aj nabáda o svojej orientácii mlčať, čím nepriamo podporuje ich marginalizáciu a robí ich neviditeľnými, povedala na nedávnej tlačovej konferencii Marianna Šípošová z iniciatívy Inakosť. A dokonca podľa niektorých odborníkov naše právne normy dostatočne nechránia nielen homosexuálov, ale ani starších ľudí.

„Scestné správanie“ politikov Práve cirkev ostro odsudzuje práva homosexuálov. Tá istá cirkev, ktorá na jednej strane hlása miluj blížneho svojho, na druhej strane podporuje nenávisť voči ľuďom, ktorí sú inak sexuálne orientovaní. Práve hlava katolíckej cirkvi sa nedávno podpísala pod dokument, ktorý jasne nabáda katolíckych politikov, aby zastavili „schvaľovanie scestného správania“ a teda nedovolili legalizáciu homosexuálnych zväzkov vo svojej krajine. Dokonca sú v tomto dokumente tieto právne normy nazvané ako „nespravodlivé“! Spätné kroky KDH Na jednej strane máme dnes (v súvislosti s naším vstupom do EÚ) liberálne normy a dohovory, na druhej strane akoby sme sa postojmi a návrhmi niektorých katolíckych politikov vracali dozadu. Napríklad podľa Dohovoru o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien má štát zabezpečiť mužom a ženám rovnaké práva rozhodnúť sa slobodne a zodpovedne o počte a čase narodenia detí, pričom im umožňuje využiť všetky prostriedky na kontrolu veľkosti svojej rodiny. Ibaže, kresťanskí demokrati sa usilujú obmedziť ženám prístup nielen k interrupcii, ale dokonca aj k samotnej antikoncepcii. Nielen na snahy KDH vracať našu krajinu niekam naspäť dnes poukazuje občianska iniciatíva Povedz to nahlas: NIE klerikalizácii Slovenska! No nemôžeme to teraz brať tak, že táto iniciatíva útočí proti cirkvi. Nie, naopak, rešpektuje jej názory, tie však často nepatria do rozhodovacieho procesu o budúcnosti tejto krajiny. Ako napríklad o rozhodovaní o interrupciách povedala istá politička – ona je síce katolíčka a na potrat by nikdy nešla, ale nemôže to prikazovať všetkých ženám. A o tom to celé je – o tolerancii!

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984