Ďalšie sklamanie pre voličov

Nová premiérka, ktorá má pramalé skúsenosti so straníckou prácou, priznala, že sa nebude uchádzať o predsednícke kreslo SDKÚ-DS. Podľa stanov by sa o tom malo rozhodnúť na kongrese najneskôr do šiestich mesiacov od parlamentných volieb.
Počet zobrazení: 2008

Nová premiérka, ktorá má pramalé skúsenosti so straníckou prácou, priznala, že sa nebude uchádzať o predsednícke kreslo SDKÚ-DS. Podľa stanov by sa o tom malo rozhodnúť na kongrese najneskôr do šiestich mesiacov od parlamentných volieb.

V rozhovore pre denník Sme Iveta Radičová uviedla: „Patrím k politikom, ktorí tvrdia, že pri výkone premiérskej funkcie sa treba sústrediť na jej výkon a že je vhodné oddeľovať stranícke posty od výkonu premiérskej funkcie.“ Za predsedníckou stoličkou sa nehrnie ani minister financií Ivan Mikloš. Podľa neho by tento post mal naďalej zastávať Mikuláš Dzurinda, ak oň prejaví záujem. Ten síce ešte nepovedal áno, ale v SDKÚ sa ako o budúcom šéfovi hovorí iba o ňom. Ide o ďalší podvod na voličoch. Keď sa po všetkých spochybneniach na Dzurindovu adresu objavili informácie o machináciách s financovaním SDKÚ, chytro sa vzdal volebného líderstva a až donedávna sa držal v úzadí. Mnohí váhajúci pravicoví sympatizanti to chápali ako dobré gesto na ceste k definitívnemu odchodu z vysokej politiky. K SDKÚ sa začali opäť obracať najmä pre zmierlivejší tón Radičovej. Strana v júni získala rádovo viac hlasov, ako jej ukazovali prieskumy verejnej mienky pred dzurindovým vyškrtnutím z volebnej listiny. Radičovú zakrúžkovalo o 20-tisíc ľudí viac než pred štyrmi rokmi. (Dzurindovho spolupútnika Mikloša o 30-tisíc menej.) Teraz sa Dzurinda veľkým oblúkom vrátil pred televízne kamery. Zastáva vplyvné miesto ministra zahraničných vecí. Na veľkú radosť výrazne proamerických kruhov, podľa ktorých tým odzvonilo „špeciálnym bilaterálnym vzťahom Slovenska s Ruskom s ideologickým podložím“. Expremiér sa zrejme chce zabarikádovať aj v kancelárii partajného predsedu. Ťažko odhadnúť, na čom všetkom sa trojlístok Radičová, Mikloš, Dzurinda dohodli. Mať však tvrdohlavého straníckeho šéfa ako svojho podriadeného vo vláde nemusí byť bohviečo. Veď už teraz Radičovej nevyšli viaceré personálne otázky. Za podpredsedu NR SR sa presadil Dzurindov človek Milan Hort, a nie jej tip – Stanislav Janiš. Ten by síce tiež nebol nejaké terno, no to už je problém pravicovej vlády a najmä jej predsedníčky.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984