Cyklotúra okolo Neziderského jazera

Hustá spleť cyklistických chodníkov, prírodné kúpaliská, malebné mestečká či vinice, tak vyzerá donedávna Bohom zabudnutá krajina, dnes turistický raj v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. Okolie Neziderského jazera je ideálne na letnú dovolenku pre fajnšmekerov. Nachádza sa len 60 kilometrov od Bratislavy.
Počet zobrazení: 2340
04-m.jpg

Hustá spleť cyklistických chodníkov, prírodné kúpaliská, malebné mestečká či vinice, tak vyzerá donedávna Bohom zabudnutá krajina, dnes turistický raj v rakúskej spolkovej krajine Burgenland. Okolie Neziderského jazera je ideálne na letnú dovolenku pre fajnšmekerov. Nachádza sa len 60 kilometrov od Bratislavy.

Vysnívaná dovolenka, to nemusí byť len pobyt pri mori. Pre tých, čo nechcú cestovať ďaleko, je Neusiedler See miesto akoby stvorené na aktívny oddych. Jazero má rozlohu 742 štvorcových kilometrov, jeho podstatná časť leží na území Rakúska a južný breh je v Maďarsku. Voda je plytká, zväčša nedosahuje ani dva metre, preto sa zohrieva veľmi rýchlo, čo robí toto jazero podobne ako Balaton nesmierne príťažlivým pre kúpaniachtivých dovolenkárov. Voda pritekajúc z podzemia je však slaná. Národný park a lokalita svetového prírodného dedičstva zaradená do zoznamu ­UNESCO očarí jedinečnou krásou panónskej roviny a rozmanitosťou kultúrnohistorických svedkov starých čias.

Cesta je cieľ

V západnom výbežku Panónskej nížiny, východne od Neziderského jazera, sa rozprestiera stepná oblasť s mnohými mierne slanými plytkými jazierkami bez odtoku, ktoré v lete často vysychajú. Spolu s priľahlou trstinou zarastenou časťou s rozlohou vyše 14-tisíc hektárov ju v roku 1992 vyhlásili za spoločný rakúsko-maďarský národný park. Predmetom ochrany sú viaceré vzácne rastliny a viac ako dvesto druhov vodných vtákov. Krajinu podobnú maďarskej puste spestrujú imitácie typických stepných objektov vahadlových studní a pastierskych chatrčí. Možnosti športového vyžitia v tomto regióne sú veľmi široké: cyklistika, plávanie, jazda na koni, behanie, surfovanie či plachtenie. Azda najzaujímavejšia je rozsiahla sieť cyklistických chodníkov s neuveriteľnou dĺžkou približne 500 kilometrov. Hlavná trasa (B 10) merajúca 133 kilometrov vedie okolo celého jazera, z toho 95 kilometrov na rakúskej a 38 kilometrov na maďarskej strane. Cesta na bicykli je nesmierne pôsobivá. Vinie sa cez vinice, po kopčekoch s nádherným výhľadom, cez dedinky, ale aj trsy trávy. Veľká väčšina cyklochodníkov vedie mimo motoristických ciest. Pre tých, ktorým je celý okruh pridlhý, existuje množstvo alternatív, ako si trasu skrátiť, vrátane lodnej dopravy z jedného brehu na druhý. Prístavy pre kompy sa nachádzajú v Ruste, Mörbischi, Illmitze a Podersforfe. Pri Neziderskom jazere sa každý rok koná niekoľko cyklistických podujatí. Ich vrcholom je špeciálny deň tohto druhu športu na Námestí cyklistických šampiónov v mestečku Podersdorf, kde sú zvečnené sadrové odtlačky rúk svetoznámych športových hviezd, napríklad Francesca Mosera, Eddyho Merckxa či Laurenta Fignona. Každoročne tu štartuje aj predposledná etapa Cesty okolo Rakúska na bicykli.

Turistický ruch do detailov

Rakúšania sú na turistov priam orientovaní. Západná časť cyklotrasy vedie úmyselne cez tamojšie dedinky, aby si cyklisti mohli nielen vychutnať krásny výhľad na jazero, ale aj potešili svoje chuťové poháriky. Pritom nie je nič nezvyčajné, ak v úzkej uličke niektorého burgenlandského mestečka striehne tamojší majiteľ pohostinstva, aby okoloidúcich ponúkol šnapsom. V jedinečnej atmosfére ponúkajú oddych do okolitej krajiny mimoriadne citlivo zakomponované inovatívne odpočívad­lá. Orientáciu významne uľahčuje turistické značenie so 400 novými ukazovateľmi a veľkými prehľadnými panoramatickými tabuľami. Rakúšania nezabudli ani na rôzne zľavy a výhody. Neusiedler See Card umožňuje bezplatné cestovanie prostriedkami verejnej dopravy. Lístky na kompu pre cyklistov sú zdarma, na lístok vlakom EURegio Spezial Bratislava po rakúskej federálnej železnici je polovičná zľava. Okrem toho je voľný vstup do krytých bazénov, kúpalísk, múzeí aj na koncerty. Od začiatku apríla do konca októbra hostia, ktorí prenocujú v jednej zo 720 partnerských prevádzok Neustiedler See Card, dostanú kartu zdarma. Za každý nocľah získajú jeden bonusový bod a 21. nocľah zadarmo. Veľmi dobre je tu rozvinutá aj sieť kempingov a ubytovania v súkromí. Celá oblasť je pochúťkou aj pre milovníkov histórie a panorámy. Akýmsi hlavným mestom oblasti je Neusiedl am See, ktoré sa vyznačuje tým, že má prakticky len dve ulice. Prvá z nich je plná rozličných obchodíkov a reštaurácií, druhá vedie k vode. Mólo na brehu jazera postavili v modernom štýle. Na to, aby si návštevník myslel, že sa nachádza na morskom pobreží, netreba veľa fantázie. Určite nesmiete obísť romantický veterný mlyn v Podersdorfe, baziliku vo Frauenkirchene či vahadlovú studňu v Seewinkel. Kým ešte v 80. rokoch minulého storočia bol Burgenland koncom sveta, za ktorým v chápaní Západoeurópanov visela už len železná opona, otvorením hraníc a premyslenými investíciami do cestovného ruchu sa z tejto oblasti stalo vyhľadávané miesto na leto i zimu. Takmer doslova za humnami Bratislavy.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984