Slovo čitateľov

Čtu o změnách v časopise, který mi byl a je velmi blízký. Dlouhá léta jsem byl jeho předplatitelem, jedním z nemnoha v Čechách či přesněji na Ostravsku, kde jsem působil. Dodnes jsem jeho pravidelným čtenářem – tedy především na internetu.
Počet zobrazení: 1574
Dubna Skala tunel3-m.jpg

Prajem novému Slovu úspech

Ad: Spustíme nové elektronické Slovo (vydavateľ) Slovo 31/2010

Čtu o změnách v časopise, který mi byl a je velmi blízký. Dlouhá léta jsem byl jeho předplatitelem, jedním z nemnoha v Čechách či přesněji na Ostravsku, kde jsem působil. Dodnes jsem jeho pravidelným čtenářem – tedy především na internetu. Když však pracovně či jinak vyjíždím na Slovensko, vždy jsem si koupil časopis tištěný, a když někdo přijížděl na návštěvu ze Slovenska, věděl, že mě potěší Slovem. Je to o zvyku, ale i o kultuře čtení. Je to jako povečeřet v příjemné restauraci anebo si donést něco na tácku u McDonalda. Samozřejmě, to hlavní, oč tu běží, vždy bude obsah, jeho kvalita a také odvaha psát pravdu, povětšinou proti proudu. A tak přeji „Novému“ Slovu ÚSPĚCH – tak trochu i sobecky, protože sa dál budu těšit na každou „návštěvu“ na jeho stránkách, na to kdo tam bude, co tam bude a o čem to bude. A přeji také co největší zájem čtenářů, protože to je to nejlepší povzbuzení do další práce.
Karel Klimša, Praha

S rozpačitosťou som prijal negatívnu správu o zániku tlačenej formy týždenníka Slovo. Nie som spiatočník a podporujem technický rozvoj. Ani nemám problém, aby som sa zapojál naďalej do diskusie na jeho webovej stránke. Ale predsa len držať v ruke šuštiace noviny, či už denník alebo týždenník, je úplne iná káva. Čítať tlačené slovo, vidieť a mať pred sebou tlačovinu v peknej farebnej grafickej úprave. Tak to mne osobne internetová forma nenahradí. Je aj otázkou, koľko čitateľov týmto spôsobom Slovo stratí. Myslím, že tých, ktorí ho už nebudú môcť dostávať a čítať, bude zrejme dosť. Bodaj by som sa mýlil! Dúfam, že niečo realizovateľné vymyslíte, aby ste týchto dlhoročných odberateľov, čitateľov a prispievateľov definitívne nestratili. Škoda, že ľavicové politické strany nevenovali viac pozornosti a podpore tohto týždenníka. Veď bol jediný, ktorý doteraz jednoznačne podporoval ľavú či stredoľavú politickú scénu. Vaša redakcia sa vždy usilovala o kvalitný obsah, široký záber a solídnu grafiku. Urobili ste, čo bolo vo vašich silách. Do svojej žurnalistickej práce ste vložili celý svoj profesionálny um a tvorivosť. Za to vám patrí srdečné poďakovanie. Spoločne teda nezúfajme! Nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie. Napriek tomu mi Slovo ako tlačové médium bude chýbať.
Peter Malík, Bratislava

Hlúpe a zbytočné referendum

Siedme referendum na Slovensku. Úspešné bolo z doterajších len jedno, odsúhlasenie vstupu nášho štátu do Európskej únie. Aj to len veľmi tesne. Okrem toho naša platná legislatíva nedáva garancie na úspešnú realizáciu schváleného referenda. A štyri Sulíkove referendové otázky budú aj tak súčasťou programového vyhlásenia vlády. K urnám príde sotva viac ako 10 až 15 percent oprávnených voličov, preto je všeľudoví hlasovanie vopred odsúdené na neúspech. V čase svetovej krízy s tvrdými dopadmi na hospodárstvo vyhodíme von oknom 7, 22 milióna eur. To považujem za nehorázne hazardérstvo. Nielen opozícia a koaliční partneri, ale aj Sulíkovi vlastní poslanci predpovedajú prepadák. Odporúčajú, aby nová vláda v spolupráci s opozíciou prijala ústavný zákon, ktorým by zastavili už vyhlásené referendum. „Obyčajní ľudia“ ostro kritizujú Ivetu Radičovú pre výber ľudí na lukratívne miesta v štátnej správe a cítia sa ponížení, lebo sa ich návrhy vôbec nezapracovali do vládneho programu. Akosi priskoro sa začínajú rozpory vnútri koalície.
Peter Klein, Nitra

Kriminalita starostov je verejne známa

Ad: Nové výzvy a staré ohrozenie (M. Kaliňák) Slovo 29/2010

Autor si v stati o komunálnych politikoch posvietil na nezávislých starostov a primátorov. Použil kľúčové slová neriadené strely, politický dobrodruh, slabý záujem ľudí o spravovanie vecí verejných. Chýbajú mi údaje, prečo zmienení politici nedokončili volebné obdobie. Kriminalita starostov a primátorov je predsa verejne známa, najmä zneužívanie právomoci, rozkrádanie, nevhodné správanie voči občanom... Sám takých poznám prinajmenšom troch.
Ján Šimko, Stará Kremnička

Premiérka len do pohody?

Ad: Fackovací občania (M. Moravčíková) Slovo 27-28/2010

Nie som si celkom istý, či Iveta Radičová bude mať dosť dôvtipu, prezieravosti a v neposlednom rade aj tvrdosti, aby utiahla nesúrodý „zlepenec“, v ktorom si mnohí predstavujú štát ako svoju rodinnú eseročku. A hlavne či bude mať potrebný cit pre mieru a rozoznávanie. A najmä pre realitu. Zatiaľ sa mi vidí, že sa pohybuje mierne nad ňou. Pri stave, v akom je naša krajina aj v dôsledku povodní, by sa dalo očakávať, že premiérkine prvé kroky povedú k občanom, postihnutým záplavami. Nestalo sa tak, sociologička nezaprela svoj akademický nadhľad a s tínedžerskou ľahkosťou zamierila na trenčiansky festival. Pohoda dostala prednosť pred nepohodou. Eskamotáž okolo eurovalu a Grécka naznačuje, že skutočným premiérom je Ivan Mikloš, a nie Radičová. Vyzerá to tak, akoby bola iba hovorkyňou Miklošovej skupiny. Možno by z pani profesorky bola dobrá prezidentka, ako sa o to vlani usilovala. Každý nie je na všetko. Uvidíme, ako si poradí s reformou justície, či zaviesť do hospodárstva princíp zodpovednosti, jasných pravidiel a dokonalej kontroly. S odborníkmi na marihuanu a obyčajný život to asi nebude mať ľahké.
Viktor Petrakovič, Modra

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984