Internet pre študentov

Začína sa nový školský rok a študenti neraz ako zdroj informácii používajú čoraz častejšie internet. Čo v tomto smere ponúkajú slovenské webové stránky? Dokážu dostatočne zasýtiť slovenských študentov? Kde nájdu študenti rôzne referáty a iné študijné materiály?
Počet zobrazení: 1077

Začína sa nový školský rok a študenti neraz ako zdroj informácii používajú čoraz častejšie internet. Čo v tomto smere ponúkajú slovenské webové stránky? Dokážu dostatočne zasýtiť slovenských študentov? Kde nájdu študenti rôzne referáty a iné študijné materiály?

Študijné materiály na internete Každý študent má isto veľa práce a učenia sa, preto nie je zlé niekedy si prácu uľahčiť a nechať sa inšpirovať študijným materiálom stiahnutým z internetu. Kde ich však hľadať? Webová stránka www.studentske.sk ponúka nielen pre študentov viac ako 5 000 študijných zdrojov. Zoradená sú prehľadne v rôznych kategóriách podľa abecedy. K dispozícii je, samozrejme, aj vyhľadávanie v tejto objemnej databáze, kde neraz nájdete i cudzojazyčnú prácu. Zaujímavou nadstavbou projektu Študentské stránky je stránka www.inet.sk/referaty, ktorá čerpá najmä z tejto databázy. Študijné materiály sú tu tiež prehľadne zoradené v niekoľkých kategóriách podľa obsahového zamerania. Stránka www.referaty.sk je objemnou databázou nielen referátov, kde ich nájdete o niečo viac ako 12 000. Referáty sú prehľadne zoradené v štyroch hlavných kategóriách (jazyky, humanitné vedy, prírodné vedy a ostatné), ktoré sú rozdelené ešte do niekoľkých štandardných kategórií hlavne podľa predmetov. K dispozícii je, pravdaže, vyhľadávanie referátov. Referáty si môžete nechať zobraziť podľa abecedy, počtu slov alebo podľa známky. Pri každom čítanom referáte sa dozviete, koľko má referát slov, akú známku dostal od čitateľov, autora referátu a môžete sa k referátu vyjadriť v diskusii, prípadne ho oznámkovať. Referát si môžete okamžite vytlačiť, prípadne uložiť vo viacerých formátoch, čo pre študenta zaručuje maximálne pohodlie.

Informačné stránky nielen pre školy a o školách Existujú aj rôzne informačné stránky nielen pre pedagógov a rôzne prezentácie škôl či študentov. Môžete tu nájsť rôzne metodické pokyny, učebné osnovy, informácie o školách, študijných odboroch a množstvo ďalších užitočných informácii zo školského prostredia. Na stránkach Ministerstva školstva (www.education.gov.sk) nájdete metodické pokyny pre pedagógov, vyhlášky a zákony týkajúce sa školského prostredia. Časť stránky je venovaná aj rôznym projektom pre rozvoj škôl. Webové stránky Štátneho pedagogického ústavu (www.statpedu.sk) ponúkajú rozsiahlu databázu pedagogických dokumentov. Nájdete tu učebné osnovy, informácie o novej koncepcii maturity, program pre vzdelávanie Rómov, informácie o špeciálnej pedagogike a množstvo ďalších zaujímavých informácií. Stránky projektu Infovek (www.infovek.sk) poskytujú informácie o predmetoch, diskusiu, zoznam zaujímavých liniek a zoznam škôl zaradených do projektu Infovek. Zaujímavosťou je iste „súťaž o najlepšiu www stránku v kategórii“ pre študentov a školy, o ktorej sa viac dočítate na stránkach http://sutaz.infovek.sk Ak hľadáte prezentácie škôl, snáď najväčší zoznam nájdete na stránkach slovenského internetového vyhľadávača SuperZoznam. Školské stránky sú zoradené podľa typu školy v kategóriách vysoké školy (http://szm.sk/vedskoun), stredné školy (http://szm.sk/vedskost) a základné školy (http://szm.sk/vedskoza), v ktorých sú usporiadané abecedne podľa mesta, v ktorom sa nachádzajú. Slovenský internet je na nový školský rok výborne pripravený a iste ponúka nielen pre študentov a pedagógov množstvo zaujímavých možností, ako si uľahčiť a spríjemniť prácu.

Autor je člen občianskeho združenia Internet pre všetkých

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984