Európski socialisti Barrosa varujú

Strana európskych socialistov (SES) nie je spokojná s programom novej Európskej komisie. Šéf jej europoslancov Martin Schulz varoval, že nebudú súhlasiť s likvidáciou osobných slobôd Európanov, obmedzením ľudských a občianskych práv ani sociálnych štandardov.
Počet zobrazení: 1423

Strana európskych socialistov (SES) nie je spokojná s programom novej Európskej komisie. Šéf jej europoslancov Martin Schulz varoval, že nebudú súhlasiť s likvidáciou osobných slobôd Európanov, obmedzením ľudských a občianskych práv ani sociálnych štandardov. Partnerstvo pre prosperitu, solidaritu a bezpečnosť ponúka Európe José Manuel Barroso v nasledujúcich piatich rokoch. Vo svojom vystúpení v Európskom parlamente 26. januára načrtol aj pracovný program Komisie na rok 2005 s konkrétnymi opatreniami, ako premeniť strategické ciele na činy. Zahalená neokonzervatívna agenda Priority Komisie stoja na troch hlavných pilieroch: prosperita, solidarita a bezpečnosť. Na prvý pohľad by teda nemal vyvolávať rozpory. Lenže Komisia vyhlásila, že ekonomický rast a konkurencieschopnosť kladie nad sociálnu súdržnosť a udržateľný rozvoj. Predstaviteľ Európskej priemyselnej lobby (UNICE) Philippe de Buck súhlasí: „Prosperita a solidarita idú ruka v ruke, ale v Európe musíme mať konkurencieschopnosť, aby sme mohli vytvoriť bohatstvo, potrebné na udržanie sociálneho modelu.“ Socialistov či Zelených však vyhlásenie EK „stavia do pozoru“. Podľa predsedu SES Poula Nyrupa Rasmussena je päťročný pracovný program „o trochu viac než jemne zahalená neokonzervatívna agenda“. M. Schulz J. M. Barrosovi pripomenul, že musí prebrať „riziká a zodpovednosť“ za takýto program. „V mnohých oblastiach reálnej politiky sú medzi nami výrazné rozdiely.“ Pozorovatelia očakávajú, že v nasledujúcom období to nebude mať Komisia minimálne v Európskom parlamente ľahké. Napokon aj M. Schulz upozornil, že európskych politikov čaká ešte tvrdý súboj, a zdôraznil potrebu uchrániť dosiahnuté sociálne štandardy.

Socialisti odmietajú ustúpiť „Diskusia o váhe troch dimenzií trvalo udržateľného rozvoja a ich vzťahu k lisabonskej agende bude pravdepodobne v budúcnosti ešte ostrejšia,“ napísal minulý týždeň renomovaný internetový portál Euractiv.sk. Príležitosťou pre prvú „bitku“ bude jarný summit lídrov členských krajín Európskej únie, na ktorom sa bude hovoriť o prehodnotení lisabonskej stratégie. Martinovi Schulzovi pritom neprekáža, že v Barrosovom programe nie sú „veľké idey a veľké vízie“. Lenže úspešné oživenie európskeho rozvoja si vyžaduje skutočnú spoluprácu všetkých inštitúcií. Komisia by preto nemala konať sama, bez ohľadu na hlasy EP. „Ak ste počúvať pripravení nás, my budeme podporovať princípy nového partnerstva s Komisiou založené na vzájomnom rešpekte.“ Razantný tón Schulzovho vystúpenia dáva tušiť, že toto nie je rečnícke vystúpenie určené voličom. „My nepripúšťame inú možnosť. Nikdy nebudeme akceptovať pokles sociálnych štandardov Európskej únie. A tiež budeme bojovať za regulácie pre tie služby, ktoré sú v zhode s našimi sociálnodemokratickými štandardmi.“ Európski socialisti nám opäť pripomínajú, že „čistá“ neoliberálna ekonomická politika nemôže viesť k dlhodobo úspešnému rozvoju. Udržateľná konkurencieschopnosť totiž nezávisí len od makroekonomickej stability, čoho dôkazom sú najmä severské štáty a ich vysoká úroveň prerozdeľovania v ekonomike a vplyvu štátu na hospodárstvo. Táto na prvý pohľad výlučne európska debata má aj svoj národný rozmer. Veď Barrosova komisia presadzuje filozofiu, ktorú neoliberálni ekonómovia vnucujú občanom jednotlivých členských krajín EÚ. Slovensko pritom nie je výnimkou. „Budeme bojovať za naše zásady a princípy, lebo sme zaviazaní tým, ktorých reprezentujeme, a všetkým 156 miliónom európskych občanov, ktorý zvolili tento parlament,“ vyhlásil Martin Schulz.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984